Фентъзи – за всички, които го обичат

Фентъзи

Фентъзи жанрът е толкова всеобхватен и разнообразен, че трудно може да му се даде конкретна и точна дефиниция. Обикновено творбите от този стил, независимо дали става дума за литература или кино, включват в себе си елементи от митологията, фолклора, както и сюжети или същества, описвани в класическите вълшебни приказки. Например, веднага можете да познаете, че четете фентъзи роман, когато в него има замесена магична сили и свръхестествени създания. За да придобиете по-добра представа относно този доста нашумял напоследък жанр, сме ви приготвили списък с неговите поджанрове и характерните за тях сюжети.

Фентъзи поджанрове

Епично фентъзи

Ще познаете епичното фентъзи по това, че в съответната творба – книга или филм, има много главни герои. Обикновено самият свят, в който се развива действието е огромен, различен от нашата реалност и почти винаги съществува открита битка между силите на Доброто и Злото. Характерно за този поджанр е развитието на историята да е предадено под формата на поредица от книги или филм с няколко части. Доста голямо име в този стил е Джон Толкин.

Героично фентъзи

Тук вече става дума концентрация на сюжета върху един герой, който притежава супер сили и се бори със страховити злодеи, за да спаси света. Както сами се досещате, всички поредици за Батман, Супермен, Спайдърмен и т.н. влизат в тази категория.

Меч и магия

При този поджанр сюжета разказва обикновено за препятствията на един герой (олицетворяващ доброто), който успява да победи злото с помощта на меча си. Пример са книгите за Конан, както и техните екранизации.

Мрачно фентъзи

Мрачното фентъзи представлява комбинация между характерни за фентъзито елементи и хорър елементи. Вампирите, върколаците, мумиите, духовете и всички подобни същества могат да намерят своето място именно в мрачното фентъзи. Често действието се развива в миналото, но не е изключено то да бъде представено и в наши дни. Характерни са и стряскащите моменти, разбира се. Всички части на „Мумията“ са добър пример, а „Дракула“ на Брам Стокър е истински шедьовър в този поджанр.

Митологично фентъзи

Тук вече са намесени боговете и преданията от различните митологии, като гръцка, скандинавска, египетска и други. Добър пример е „Пърси Джаксън“ на Рик Риърдън.

Приказно фентъзи

В този случай, става дума не толкова за самите герои, колкото за поуката, до която достигат. Пример са абсолютно всички приказки, в които има вълшебства.

Магично фентъзи

Както вече стана ясно, магията може да присъства почти във всеки поджанр, но в магичното фентъзи тя е основен елемент, около който или чрез който се случва всичко останало. Великият пример в това фентъзи разделение е „Хари Потър“ от Дж. К. Роулинг.

Научнофантастично фентъзи

Фантастика, развиваща се напред в бъдещето. На лице са научнофантастични елементи и доста развити технологии, припокриващи се с магия. Извънземните и космическите кораби са много характерни за стила. „Междузвездни войни“ спада именно в тази категория.

Пространствено фентъзи

Този поджанр обикновено разказва за съвременни личности, които попадат в алтернативен свят по магичен начин. Луис Карол е основоположника на този стил с неговите разкази за приключенията на Алиса. Други големи примери са „Хрониките на Нарния“ и „Вълшебника от Оз“.

Това са само някои основни разклонения във фентъзи жанра и като цяло често се случва те да се препокриват или да се комбинират, което до голяма степен прави жанра още по-богат и завладяващ. Различават се още военно фентъзи, романтично фентъзи, съвременно и историческо фентъзи, комедийно фентъзи и други.

Специално за истинските фенове, сега ще обърнем внимание на някои от признатите гиганти в този жанр, като разгледаме най-добрите книги, филми и сериали, създадени напоследък.

Топ 5 фентъзи книги

 1. „Песен за огън и лед“ от Джордж Р. Р. Мартин

Едва ли има някой, който да не е чувал за тази поредица. Светът, който описва Мартин в това епично фентъзи наподобява времето на Средновековна Европа и завладява читателя с многото герои, магичната нотка, която създават драконите, както и с грандиозните битки, характерни за съответния поджанр. Преврати и предателства, заговори и интриги правят четенето на тази поредица едно изключително преживяване, а много от героите в нея изпъкват и остават незабравими в съзнанието на читателя. Можете да се запознаете с оригиналните образи на Джон Сноу, Денерис Таргариен, както и с цялото семейство Ланистър и техните преживявания именно между кориците на тази страхотна поредица.

 1. „Тъмната кула“ – от Стивън Кинг

Осемте книги от поредицата на Кинг представляват едно доста сполучливо съчетание между фентъзи, хорър, уестърн и други стилове. Поредицата проследява приключенията на главния герой Роланд Стрелеца по пътя му към мистичната Тъмна Кула и спасяването на света. Стивън Кинг самия смята, че именно тази негова поредица е шедьовъра на живота му. (вижте новите книги на Стивън Кинг)

 1. „Хари Потър“ от Джоан Роулинг

Сюжетът на тази поредица за малки и големи разказва за живота на Хари Потър – сираче, което е отглеждано от „мъгъли“ – хора, не притежаващи магия. Хари обаче, е предопределен за много по-големи магьоснически дела и  всяка част от поредицата проследява неговите приключения в света на магията. Интересна, забавна, понякога страшна, но истински увлекателна поредицата на Джоан Роулинг е призната за една от най-успешните литературни творби.

 1. „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ от Рик Риърдън

Поредицата е от пет завладяващи книги, разказващи историята на едно момче, което разбира, че е син на Посейдон. Също така научава, че всички митични същества, като циклопи и всевъзможни чудовища, наистина съществуват, а той трябва да се бори с тях.

 1. „Властелинът на пръстените“ – от Джон Р. Р. Толкин

Няма спор, че книгите от тази поредица са оказали огромно влияние върху хода на съвременното фентъзи със своята мащабност и с уникалните си герои. Те разказват за невероятните приключения на няколко хобита, в стремежа им да се преборят със силата на Злото.

Разбира се, няма как да не споменем още няколко уникални фентъзи творби в литературата, като „Хобит“, „Книги за мечове“, „Ездачите на Перн“ и „Истории от света на диска“. Всяка една от тях е допринесла по своему за развитието и богатството на този толкова уникален жанр.

А ето и

Топ 5 на най-добрите фентъзи филми

 1. „Междузвездни войни“

За тази абсолютна класика в жанра може спокойно да се твърди, че е основоположник във фантастиката. Космическата сага се класира на трето място по печалби след филмите за Джеймс Бонд и тези за Хари Потър. Действието се развива в измислена галактика, обитавана от всякакви нехуманоидни създания. Джедаите са тези, които използват Силата за добро, а ситите се обръщат към Тъмната Страна и искат за завладеят цялата галактика. Конфликтът е ясен – завладяваща битка между Доброто и Злото.

 1. „Карибски пирати“

Поредицата „Карибски пирати“ се състои от 5 филма, като всеки от тях разкрива уникални пиратски приключения в непознати и мистични светове. Героите, като Джак Спароу и Уил са впечатляващи и запомнящи се, а в самия сюжет има от всичко по много – романтични моменти, моменти на битки с митични същества и куп забавни и комични ситуации.

 1. „Уаркрафт“

Тук отново става дума фентъзи филм, този път базиран на популярна игра. Филмът представлява приключенски фентъзи епос, който разказва историята за сблъсъка на два свята. Ще станете свидетели на зрелищни битки за власт, представени чрез уникални ефекти.

 1. „Заразно зло“

Тази поредица от научнофантастични екшън филми описва началото на зомби апокалипсис, провокиран от опити за създаване на биологично оръжие. Филмите отново са базирани на известна игра като представят битка за спасяване на човешката раса.

 1. „Хари Потър“

Доста успешната екранизация на самите книги за Хари Потър разкриват визуално всички приключения на героя, като във всяка следваща част ставаме свидетели на развитието на младия магьосник и на неговите приключения. Филмите са подходящи и любими на малки и големи.

И като за край сме ви приготвили топ 5 на най-добрите фентъзи сериали, актуални в момента.

Топ 5 фентъзи сериали

 1. „100-те“

Сюжетът на сериала е основан върху едноименната книга на Кас Морган. Светът, който се разкрива пред зрителите е свят на няколко стотин оцелели, живеещи на космически кораб, след като животът на Земята станал невъзможен след ядрена война. Надеждата на оцелелите е че отново ще населяват Земята и изпращат 100 затворници, които да се опитат да започнат живота си отново. Сериалът разказва за тяхното нелесно начинание и за премеждията, които срещат по пътя си.

 1. „Свръхестествено“

Сам и Дийн, главните герои в този сериал са двама братя, които се занимават с ловуване на свръхестествени създания. Сериалът е интересен и приковава вниманието на зрителя с историите за ангели и демони, духове, вампири, върколаци и изобщо за всяко митично същество, за което се сетите. Интересното в случая е, че също има книги „Свръхестествено“, но те са написани след като първите няколко сезона на сериала бяха факт.

 1. „Игра на тронове“

Сериалът е може би най-известния на всички времена и едва ли има нужда от голямо представяне. Действието почти се препокрива с това в книгите „Песен за огън и лед“, като разбира се, на екрана всичко изглежда още по-мащабно. Отново ще станете свидетели на грандиозни битки, дракони, интриги и най-вече на голямата жажда за власт.

 1. „Имало едно време“

Сюжетът на този съвременен сериал ни дава възможността да погледнем любимите ни приказки и приказни герои по доста различен начин, като ни пренася в един мистичен свят, във който всеки ход трябва да бъде добре обмислян.

 1. „Бойна звезда: Галактика“

Този сериал спада в графата научна фантастика и като цяло в началото може да не останете особено впечатлени от сюжета: В далечното бъдеще дванадесет колонии, населяващи далечни планети, се борят със силони – роботи, които искат да надвият създателите си. Действието обаче се развива, след като Злото почти побеждава Доброто. Последната надежда на останалите оцелели е да намерят ново място за обитаване, а именно Планетата Земята.

Това, разбира се, далеч не са всички сериали, които си струва да гледате, ако сте фен на жанра. Не можем да пропуснем и сериалите на Марвел, като „Агент Картър“, „Деърдевил“, „Железният юмрук“, и „Агентите на Щит“. Продукциите на Ди Си Комикс също се вписват идеално в необятния свят на фентъзи жанра – „Стрелата“, „Супергърл“, „Смолвил“, „Светкавицата“  и други. Също така отлични примери във фентъзито са „Бъфи, убийцата на вампири“, „Дневниците на вампира“, „Черното огледало“, „Доктор Кой“, „Експериментът“, „Под купола“, „Мъртвата зона“, „Еврика“ и много други.

Фентъзито е изключителен жанр, изпълнен с много действие и много въображение. Независимо дали си падате по книгите или ви харесва да гледате телевизия, ако сте фен на жанра, винаги ще намерите с какво да запълните времето си. Просто потърсете подходящия филм или книга, който да ви отведе в един различен и магичен свят на епични битки, митични същества и велики приключения.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here