In memoriаm: Стийв Джобс – на какво ни научи един iЛидер

354

Основателят на най-успешната компания в света не можа да пребори рака

Днешната дата ще влезе в световната история с печално събитие. Основателят на най-иновативната технологична компания в света Стив Джобс си тръгна от този свят завинаги, оставяйки зад гърба едно необикновено наследство – The iLegacy, казано на езика на Apple.

Нека направим кратка ретроспекция и си припомним на какво ни научи най-успешният лидер на XXI век.

1. За да се наложи една иновация трайно в съзнанието на хората, тя трябва да е съчетание на наука и изкуство.

Стив Джобс винаги е изтъквал, че разликата между Apple и останалите компании, произвеждащи компютри, е че първата създава продукти, които са успешна комбинация между произведения на изкуството и високите технологии. Затова никой таблет не може да задмине iPad по технологичност и дизайн. Продуктите на Apple създават усещането, че имат  своя душа.

2. Не можеш да проектираш бъдещето, ако гледаш само една точка.

Тази мисъл засяга визионерското мислене. Джобс е един от първите, които се осмелиха да кажат, че училищата и колежите, които залагат на интензивно изучаване на управленска теория, са загуба на време. Нещата на практика далече не са каквито се представят в академичните учебници.

Клиентът никога не е сигурен , никога не знае какво иска, особено ако става въпрос за доверие в  иновация, нещо, което никога не е виждал и не е докосвал. В началото, когато хората чуват името iPad в Twitter, са решават, че е някаква шега. А сега това е най-продаваният продукт в света.

3. Не мислете за провала

Джобс е бил уволнен от компанията, която той самия  е създал. Това е най-необичайният случай в цялата корпоративна история за последните 30 години. Уволнението не го срива, а напротив. Убеден в собствения си потенциал той не спира да преследва идеите си. Преди 8 години лекарите му откриват рак на панкреаса и съобщават, че му остават седмици живот. Той заявява : „Никой не иска да умре. Дори хората, които искат да отидат в Рая, не искат да умрат …… Да си припомням, че скоро няма да съм между живите е най-важното средство, което ми помага да взема големите решения в живота си…Да помниш, че си смъртен е най-добрият начин, който аз знам, за да се избегне капана на представата, че има какво да загубиш. Вече си гол. Няма причина да не следваш сърцето си!“

4. Слушайте вътрешния си глас. Той знае най-добре кога сте прави и кога грешите.

Джобс е известен като човек с вечно търсеща и неспокойна душа. Човекът с готов план за действие. Той искаше да създава компютри. Когато за първи вижда графичния потребителски интерфейс (Graphical User Interface) – той решава, че това е бъдещето на компютърните технологии и че той ще го начертае.

5. Изисквайте повече от себе си и другите.

Има много и противоречиви истории, които разказват за отношението на Джобс към служителите, но всички са единодушни, че той е маниак на контрола и краен максималист.

6. Не се тревожете дали сте прави или не, а дали ще успеете.

Тези думи за изречени по повод кражбата на велики идеи, които правят други идеи по-добри и гарантират успех. Джобс одобрява взаимстването на дадена концепция, ако тя е в състояние да допринесе за постигане на заветната цел. Често е съветвал хората от близкото си обкръжение „Не ми споделяй мисли, които мога да присвоя и използвам в своя полза“.

7. Винаги търсете най-качествените кадри и ги привличайте като служители.

Погрешна е представата, че Apple се изразява само в Стив Джобс. Всеки, който по някакъв начин участва в производствените процеси на тази компания е важен нейн градивен елемент.

8. Решителност, визионерско мислене и усърден труд правят всяка цел постижима.

Ако в „Матрицата“ Избраният беше Нео, то в света, в който живеем тук и сега  – „the one and only“- беше и ще продължи да бъде Стив Джобс.

Дълбок поклон!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here