Топ 10 непознати факта за Първата световна война

Интересни факти от Първата световна война

12. Огнехвъргачките

Първите огнехвъргачки били използвани от германците, като те били въведени още през 1900 година на въоръжение в армията. Оръжията били широко използвани от 1911 до края на войната, както от германците, така и по-късно от британците и французите на Западния фронт.

Самата огнехвъргачка работи като изстрелва горящо гориво на разстояния, достигащи до 40 метра.

Първоначално замислена като тип оръжие, имащо за цел по-скоро психологическа заплаха над врага, тя дотолкова се разпространила сред войските на Антантата, че след края на войната били произвеждани танкове, които вместо снаряди, изстрелвали големи струи пламтящо гориво. Такива танкове били разработвани по модела на  английския „Churchill“ и американския M4 от тип „Crocodile

11. Краят на четири империи

Интересен факт е, че след края на Първата световна война, четири от най-могъщите империи са разпадат. Това са германската, османската, австро-унгарската и руската империя.

Първите три се разпадат почти изцяло от факта, че след края на войната са разпокъсани от държавите победителки като наказание за загубата, а малко преди края на самия военен конфликт, Русия излиза от войната, раздирана от гражданска война. След февруарската и октомврийската революция, водена от революционера Владимир Улянов, по прякор Ленин, държавата се разпада под напора на болшевиките и скоро те завземат бързо властта.

С падането на държавата, императорското семейство е пратено на заточение и избито, като с този акт се слага и краят на епохата на Руската империя.

10. Най-голямата армия

Руската империя съумяла да мобилизира най-многочислената армия по време на войната. Тя наброявала близо 12 милиона души.

За съжаление повече от три четвърти от тях били ранени, изчезнали безследно, пленени или паднали в боя. Русия също така и била страната, понесла най-тежки човешки загуби с близо два милиона и половина убити.

Не пропускайте: Топ 10 малко известни факта за Втората световна война

9. Германските окопи

Малко известен факт е, че германските окопи съществено се различавали от английските и френските, когато ставало въпрос за наличие на някакви минимални „удобства“, ако въобще можем да ги наречем така.

Те били издълбани в почвата по такъв начин, че да могат да издържат на продължители бомбардировки и артилерийски обстрел. В тях били вградени легла, както и ограничена мебелировка, свеждаща се до долапи, шкафове, маси, столове и различни по форма и размер скринове.

В самите окопи имало големи резервоари с вода, електрически крушки, както и работещи електрически звънци пред по-важните подземни квартири.

8. Картечниците

Първата картечница била създадена от британския изобретател от американски произход Хайръм Стивънс Максим. Тя била патентована през далечната 1884 година в Съединените щати.

Оръжието било изключително разпространено в армията на почти всяка една от воюващите страни по време на Първата световна война и след нея става неизменна част от въоръжението на всяка уважаваща себе си армия по света.

7. Влизането и участието на САЩ във войната

Макар да има много спекулации относно въпроса как Съединените щати окончателно влизат във войната, все пак се оспорват и до ден днешен две събития от историята, довели до този така желан за Антантата обрат.

Първото събитие е свързано с телеграмата на Цимерман. Този документ е изготвен от външното министерство на Германия през месец януари 1917 година, като неговата цел е сключването на военен съюз с Мексико в случай на влизане на САЩ във войната. Телеграмата е прихваната от разузнаването на Великобритания и след месец публикувана. Това предизвиква огромни скандали в Съединените щати, в резултат на което се ускорява процесът на намесата на американците във военния конфликт.

Второто събитие се случва на 7 май 1915 година, когато германската военна подводница U-20 прихваща, торпилира и съответно потопява английския презокеански лайнер „Лузитания“. От общо близо 2000 човека на борда загиват 1198 души, като 128 от пътниците на кораба са американци. Това предизвиква остри реакции в САЩ. Наред с телеграмата на Цимерман, потопяването на „Лузитания“ се смята за една от основните причини за американското участие във войната.

6. Германците в Америка

По време на Първата световна война, гражданите от германски произход в САЩ били третирани по ужасен начин. Домовете им били изпочупвани от големи банди протестиращи, книгите на немски били изгаряни, кучетата от порода „немска овчарка“ били безмилостно избивани, а немският език бил забранен за изучаване в училищата.

5. „Малкият Уили“

„Малкият Уили“ бил първият прототип на танк по време на Първата световна война.

Построен през 1915 година, неговият екипаж се състоял от трима души, а максималната му скорост достигала до „шеметните“ 4.8 km/h.

4. Танковете имали отделни полове

Интересен факт е, че по време на войната танковете, участващи на страната на Британската империя били разделяне на мъжки и женски. Разликата между двата пола се състояла в това, че „мъжкият“ танк разполагал с едно или повече странични оръдия, докато нежната му половинка- с леки картечници.

Друг интересен факт е, че англичаните са първата страна във войната, а и в историята въобще, която използва танковете като бойно средство. Те били маскирани като превозни средства за превоз на гориво, но всъщност били добре бронирани и въоръжени. Оттам идва и наименованието им, защото на английски „tank” означава именно резервоар.

 

3. Първите, които използвали отровен газ като оръжие били германците

През месец януари 1915 година, битката при Болимов, германците изстреляли близо 18 000 снаряда, съдържащи отровен ксилил бромид срещу противниковите окопи.

За щастие жертвите от страна на руснаците били изключително малко, поради факта, че студеното време не позволило на отровната течност да се изпари.

2.  Bonus fact: Една от най-добре пазените тайни

Както подсказва заглавието една от най-добре пазените тайни е начина на хабсбургите да сгъват салфетки. Не става дума за някакъв обикновен начин за сгъване на салфетки, а за императорския начин, който и до днес е държавна тайна на Австрия.

Впечатляващото при този начин на сгъване е изключително сложната фигура, която при правилна последователност на действията трябвало да се получи. Самата форма на салфетката трябвало да съдържа точно определен брой отвори, като два по-големи от тях щели да бъдат предназначени за специфична форма кроасани с предварително определена форма. Идеята е кроасаните да бъдат елегантно поставени в отворите, предназначени за целта.

Дори след разпада на Австро-Унгарската империя тайната продължила да се предава по традиция както преди и понякога още се използва на официални приеми и банкети, при гости и важни високопоставени личности от други страни. Към момента в тайната са посветени само двама анонимни членове на правителството, като по традиция е тяхно задължение в скоро време да предадат техниката за сгъване на салфетки на следващите двама избраници.

1. Bonus fact 2: Коледата на 1914 година

Интересен факт е, че малко преди Коледа на 1914 година, военните действия на Западния фронт значително замират, а малко преди празника те са прекратени изцяло. Германски, френски и английски войници излизат от окопите си, за да отпразнуват заедно Коледа. Пеейки и разменяйки си подаръци под елхите в тези няколко дни и двете страни забравят военния конфликт, в който за въвлечени. Изигран е дори приятелски футболен мач между войниците от враждуващите страни.

За съжаление обаче, това повече не се повторило до края на войната, тъй като управляващите далеч не споделяли същите емоции като войниците си. Дори напротив. През следващите години било заповядано на главнокомандващите и от двете страни на конфликта да потушават всякакви опити за повторно отпразнуване на празника. Заподозрените се наказвали със разстрел.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here