Хубава и изгодна почивка – да, възможно е!

Не можете да си позволите мечтаната за вас почивка, но все пак искате хубава и запомняща се отпуска?

От портала Lonely Planet (нямаше как да измислят по-интересно име от „Самотната планета“ 🙂 ) ни споделят няколко съвета как да почиваме изгодно, като тяхното мото е, че не се нуждаете от куфари с пари за да си позволите перфектната почивка!

Размяна на жилища

Да, това е новият вид туризъм, който набира все повече и повече скорост, дори и в България! Можете да живеете като местен жител, като забравите разходите за спане, стига да искате да се доверите на някой друг, живеещ на интересно място, който пък ще живее у вас. Неимоверно ще запомните почивката си, когато станете част от бита и културата на местното население, като спестите и повече пари.

Друг полезен метод може да бъде и отдаването на апартамента си под наем, като по този начин пестите пари и дори си докарвате някой лев отгоре. Така няма да се притеснявате за изплащането на ипотеката или заема.

Коучсърфинг

CouchSurfing е нещо като социален сайт с повече от 900 000 потребители, които дават възможност на пътешественици да намерят своя „домакин – екскурзовод” на мястото, което искат да посетят. Основната цел на сайта е изключително интересна и благородна – да свързана хора и места, по един изгоден и лесен начин, като ги социализира и прави планетата едно по-добро място за живеене. Нещо като Facebook live, но определено много по-добро и запомнящо се.

Но не се притеснявайте, има и мерки за сигурност! Членовете на сайта получават одобрение от тези, на които са помогнали и обратното – не се гласува доверие на лъжците и измамниците.

Airbnb

Вярно е, че през последната година пътувания с цел туризъм почти нямаше, и съответно Airbnb офертите вероятно са поизчезнали от пазара, както се казва „Няма да е все така!“.

Надяваме се пътуванията с цел градски туризъм да се възобновят, а за големите градове най-добрата ценова алтернатива определено е апартамент от този тип. Дори и да не е най-евтино, със сигурност съотношението цена/качество ще бие алтернативните предложения.

Къмпинг

Къмпингуването е невероятно изживяване (ако ви харесва отзи начин на живот, разбира се). Има нещо много романтично и по детски вълнуващо, да си стоиш в собствената къщичка или палатка.

Изберете подходящото място и разположете лагера – няма нищо по-приятно и релаксиращо от това да си сред природата, особено сред божествената природа на България и да съзерцаваш звездите нощем, а сутрин да се събуждаш приятно отпочинал и наспал се от чистия и свеж въздух.

Таксите за къмпинг не са много високи, дори често някой са колкото цената на пакет чипс.

Пътувайте в група и гответе храната си сами

Да пътуваш сам, често е доста изгодно начинание, но в някой случаи ти излиза и още по-изгодно, ако пътуваш с група приятели. Така споделяте транспортните разходи, таксите за настаняването и други подобни.

Дори, ако се съгласите на екскурзия с нови хора, ще си осигурите и нови и може би трайни познанства!

Отсядането в хостел е добър начин да намериш нови приятели със сходни интереси и да си изкарате незабравимо.

Доказано е, че ако пътувате в група, можете да спестите до 50% от всички такси и разходи по настаняването!

Съединението прави силата!

Спестете от транспорт

Пътувайте с влак – колкото и крайно да ви изглежда, това не трябва да е само младежки навик!

Международните влакове са един фантастичен и удобрен начин хем да видите много пътя си към желаното място, хем да спестите доста пари за транспорт. За да вземете максимално от своето пътуване с въздушен транспорт, направете разумен избор и резервирайте билет 11 месеца по-рано или в последната минута. Ако следите редовно офертите на различните авиолинии, и изберете най-подходящата, ще имате повече пари за забавления!

Изберете подходящия сезон

Изберете сезона, който е най-подходящ за ва си вашата дестинация. По този начин ще спестите максимално пари за транспортни разходи и настаняване.

Както знаем, курортите след отпускарските сезони са много по-евтини и атрактивни, по-спокойни като ги няма досадните чужденци с вечно блещукащите им фотоапарати насреща.

Курортите в южна Италия или Португалия са невероятни през юни, септември или дори октомври, когато хотелите свалят цените и масите от хора са изчезнали.

Въпреки че ще бъде буквално изгарящо приключение да пътувате до Индия през юни, насочете се на север към планините и ще усетите прохладата и удоволствието почивката си.

Проучете мястото – градът или държавата могат да са организирали фестивали или други интересни културни събития, от които може да се възползвате!

Просто излезте от рамките на традиционното и почивайте различно!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here