Изваяна фигура на леда

Зимата вече чука на вратата, и някои от често практикуваните летни спортове вече не са подходящи за пратикуване. През зимния сезон най-забавният начин да поддържаме фигурата си безспорно се оказва карането на ски или зимни кънки. Не всеки обаче може да си позволи да отиде в планината да кара ски, защото за разлика от минали години сега е много скъпо. Не бива обаче да се отчайвате, защото има още един начин да се забавляваме навън и в същото време да не усещаме студа.

Карането на зимни кънки е все по-достъпно в града, защото все повече открити пързалки отварят врати всяка година. Ако си купите и собствени кънки забавлението ви ще ви излезе дори още по-евтино. Дали обаче ще се научите и ще се запалите по карането на кънки върху лед зависи изцяло от вас.

Избор на кънки на лед

За начинаещите кънкьори всички кънки са еднакви и обикновено хората си нямат и на идея, че има различни видове. Най-подходящите кънки за всеки, който току-що навлиза в този спорт несъмнено са пластмасовите модели с връзки, а фирмите, които ги предлагат са Roces, CCM и Bauer.

Избери своите нови кънки тук

Кънките за лед е препоръчително да бъдат с един номер по-големи от този който носим и за да не ни се криви кракът трябва да ги стегнем много добре в глезена. За да не ви бъде студено на краката обуйте дебели и високи чорапи.

Как пързалянето с кънки ще помогне на фигурата ни?

Ще ви кажа. Карайки кънки на лед редовно, например средно 3-4 пъти в седмицата за по 1 час на ден и се храните балансирано, то тогава изваяната фигура ви е в кърпа вързана. Плъзгащото движение помага много за стягането на бедрените и седалищните мускули. С карането на кънки за един час на ден вие изгаряте около 400-500 ккал, а освен това зареждате организма си с енергия, подобрявате координацията си и тонизирате всички видове мускули.

kynki-na-ledНяколко полезни съвета за начинаещите кънкьори

  • Преди да стъпите на пързалката направете си лека загрявка, като например походите бързо за 10-15 минути.
  • Сложете си ръкавици, за да не нараните ръцете си при едно евентуално падане върху леда.
  • За да успеете да запазите равновесие, когато се качите за първи път на пързалката, дръжте тялото си наведено на пред, а ръцете близо до него.
  • Позата за начинаещите е следната: прививате леко краката си в колената, отпускате и накланяте леко тялото си напред и повдигате брадичката си, така че погледът ви да е насочен напред.
  • Не бързайте да се опитвате да се плъзгате по леда. Първо се научете да ходите по него, а плъзгането ще си дойде само. Самото предвижване става като плавно пренасяте тежестта на тялото от единия на другия крак с еднакви движения. Вдигайте цялата кънка, а не я приплъзвайте, защото ще паднете.
  • Колкото и да не ни се иска в началото падането върху леда е неизбежно, а ставането доста трудно. Това обаче не бива да ви притеснява, защото всеки минава по този път, а и няма да се единствения паднал на леда. Най-важното обаче, което трябва да знаете е как да се изправите без да се нараните. Задължително застанете на колене и помолете някой да ви подаде ръка, за да станете. Ставането, което не е по този начин, носи голям риск за вас, не го забравяйте!

Спазвайте всички съвети, а останалото ще дойде от самосебе си. Успех на ледената пързалка!

А ако карането на кънки не ви влече, но все пак искате да спортувате нещо през зимата, може да се ориентирате към плуването!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here