Изваяна фигура на леда

625

Зимата вече чука на вратата, и някои от често практикуваните летни спортове вече не са подходящи за пратикуване. През зимния сезон най-забавният начин да поддържаме фигурата си безспорно се оказва карането на ски или зимни кънки. Не всеки обаче може да си позволи да отиде в планината да кара ски, защото за разлика от минали години сега е много скъпо. Не бива обаче да се отчайвате, защото има още един начин да се забавляваме навън и в същото време да не усещаме студа.

Карането на зимни кънки е все по-достъпно в града, защото все повече открити пързалки отварят врати всяка година. Ако си купите и собствени кънки забавлението ви ще ви излезе дори още по-евтино. Дали обаче ще се научите и ще се запалите по карането на кънки върху лед зависи изцяло от вас.

Избор на кънки на лед

За начинаещите кънкьори всички кънки са еднакви и обикновено хората си нямат и на идея, че има различни видове. Най-подходящите кънки за всеки, който току-що навлиза в този спорт несъмнено са пластмасовите модели с връзки, а фирмите, които ги предлагат са Roces, CCM и Bauer.

Избери кънки на най-добра цена тук

Кънките за лед е препоръчително да бъдат с един номер по-големи от този който носим и за да не ни се криви кракът трябва да ги стегнем много добре в глезена. За да не ви бъде студено на краката обуйте дебели и високи чорапи.

Как пързалянето с кънки ще помогне на фигурата ни?

Ще ви кажа. Карайки кънки на лед редовно, например средно 3-4 пъти в седмицата за по 1 час на ден и се храните балансирано, то тогава изваяната фигура ви е в кърпа вързана. Плъзгащото движение помага много за стягането на бедрените и седалищните мускули. С карането на кънки за един час на ден вие изгаряте около 400-500 ккал, а освен това зареждате организма си с енергия, подобрявате координацията си и тонизирате всички видове мускули.

kynki-na-ledНяколко полезни съвета за начинаещите кънкьори

  • Преди да стъпите на пързалката направете си лека загрявка, като например походите бързо за 10-15 минути.
  • Сложете си ръкавици, за да не нараните ръцете си при едно евентуално падане върху леда.
  • За да успеете да запазите равновесие, когато се качите за първи път на пързалката, дръжте тялото си наведено на пред, а ръцете близо до него.
  • Позата за начинаещите е следната: прививате леко краката си в колената, отпускате и накланяте леко тялото си напред и повдигате брадичката си, така че погледът ви да е насочен напред.
  • Не бързайте да се опитвате да се плъзгате по леда. Първо се научете да ходите по него, а плъзгането ще си дойде само. Самото предвижване става като плавно пренасяте тежестта на тялото от единия на другия крак с еднакви движения. Вдигайте цялата кънка, а не я приплъзвайте, защото ще паднете.
  • Колкото и да не ни се иска в началото падането върху леда е неизбежно, а ставането доста трудно. Това обаче не бива да ви притеснява, защото всеки минава по този път, а и няма да се единствения паднал на леда. Най-важното обаче, което трябва да знаете е как да се изправите без да се нараните. Задължително застанете на колене и помолете някой да ви подаде ръка, за да станете. Ставането, което не е по този начин, носи голям риск за вас, не го забравяйте!

Спазвайте всички съвети, а останалото ще дойде от самосебе си. Успех на ледената пързалка!

А ако карането на кънки не ви влече, но все пак искате да спортувате нещо през зимата, може да се ориентирате към плуването!

Сподели
Моята страст е модата, а по-наблюдателните ще забележат, че много обичам палачинки. Ще се радвам да прочета вашето мнение по любимите ми теми.

ВАШЕТО МНЕНИЕ