Здраве за очите всеки ден

Как да пазим очите и да се грижим за тях?

Ползвате ли компютър по цял ден на работа?

Най-вероятно да.

В днешно време почти всяка професия е свързана с работа на компютър и натоварване на очите. Синдромът на „сухите очи“ е най-често срещаният сред хората работещи по цял ден на компютър.

Освен, че трябва да се храните разумно и разнообразно, с храна богата на витамини, може да пробвате няколко лесни и бързи упражнения за очите, които биха ви помогнали много за да почувствате цялостен комфорт:

Лесни и бързи тренировки за очите

(методи за тяхното успокоение след дългия работен ден пред монитора)


1. Погледнете нагоре, надолу, наляво, надясно. Повторете тези движения пет пъти.

2. Въртете очите по посока на часовниковата стрелка.

3. Затворете очи и погледнете колкото се може по-нагоре. Отпуснете се. Упражнението е особено полезно за хората, чиито горни клепачи са се поотпуснали.

4. Започнете бързо да сменяте фокуса на погледа си. Отначало съсредоточете очите на най-близкия обект до вас, след това  отправете поглед възможно най-далеч.

5. Отворете очите си по-широко от нормалното и гледайте в една точка 5 секунди. Отпуснете очните мускули и повторете упражнението.

6. Затворете очи, притиснете ги с длани. Фиксирайте в това положение за няколко минути.


Вкъщи или в офиса хората прекарват все повече време в работа с компютър, пред все по-големи екрани. Едва ли някой не знае, че това е вредно за очите и често води до проблеми със зрението.

Да, обаче в действителност не всичко е толкова плачевно, колкото се опитват да го изкарат някои. Ако спазваме някои прости хигиенни навици за работа с компютър, нещата ще придобият доста по различен аспект.

Така например, е хубаво на всеки 40-45 минути да си правите горепосочените упражнения,  които са насочени към разтоварване на очните мускули. Преди всичко обърнете внимание, че екранът на

монитора трябва да бъде разположен малко над нивото на очите ви.

По този начин ще се разтоварват тези групи очни мускули, които са най-напрегнати при обичайната насоченост на погледа – надолу и напред.

Подходящото осветление на работното място също е важен фактор – прекалената и остра светлина на лампите на бюрото може да се закрие със син филтър (има прекрасни софтуерни решения на този проблем), за да се доближи максимално нейната яркост до тази на екрана на монитора.

Няколко хитрини за облекчаване на очите

Студена вода –  това е може би най-лесният и прост начин за облекчение на напрежението в очите. Напръскайте лицето със студена вода, като затворите очите преди това. Тя свива капилярите, ще охлади кожата и ще ви освежи които цяло в горещините.

Капки за очиКапките за очи (вижте тези) – в аптеките има достатъчно видове специални капки за очи, които също свиват капилярите и овлажняват очите. Силно препоръчителни са за хора, които работят дълго време на компютър и страдат от синдрома на т.нар. „сухо око“, заради прекалено малкия бор мигания.

Няколко капки в двете очи, няколко минути почивка със затворени очи и ще се почувствате като нови.

Студена краставица – всички знаем за благотворния ефект на краставицата върху нашата кожа. Две кръгчета от зеленчука на очите не само ще накарат тъмните кръгове да изчезнат, ни и ще помогнат на капилярите да се свият и зачервяването да изчезне. Можете да използвате и кръгчета студен картоф.

Студено прясно мляко – натопете две тампончета от памук в студено прясно мляко и ги сложете на очите си, като спокойно се отпуснете за 10 минутки по този начин за цялостна релаксация.

Очанка – това е билката, която както си личи по името ѝ, помага за успокояване на зачервени и изморени очи. Продава се в по-добрите билкови аптеки. От две супени лъжици и две чаши вода се прави чай. Изчакайте да изстине и направете компрес на очите с помощта на памучни тампончета. Компресът трябва да остане десетина минути.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here