Струва ли си да карам на газ?

Каране на газ цена

Когато става въпрос за конвертиране на бензинов автомобил за работа и на газ (наричана още пропан-бутан или LPG), повечето хора все още са скептично настроени. Много често се споделя мнението, че газта е само за спестяване на пари и всъщност носи след себе си повече проблеми, отколкото ползи.

Каква е истината за карането на газ обаче?

Факт е, че през последните години ДВГ и в частност бензиновите двигатели са претърпели огромно развитие и данните за мощността, ускорението и изхарченото гориво нямат нищо общо с тези отпреди десетина години. В същото време обаче, автогазовите системи са претърпели в пъти по-драстично осъвременяване, основно благодарение на навлизането на съвременните компютри и софтуер в автомобилната индустрия. В резултат на това разликите като данни, но и като усещане за шофиране на автомобил на газ са все по-пренебрежимо малки и спокойно може да се твърди, че почти няма разлика при шофиране на автомобил на бензин и газ (естествено при качествено подбрана, монтирана и настроена газова инжекционна система).

Каране на газ цена

Митове за карането на газ

Има няколко най-разпространени мита за карането на газ, които циркулират от края на миналия век и се преповтарят от противниците на конверсията на бензиновите автомобили. В рамките на следващите няколко параграфа ще се опитаме да внесем яснота по най-известните от тях, така че за хората, които обмислят слагането на газова уредба да могат да вземат информирано решение относно това.

Колите с газова уредба миришат на газ

Газта (пропан-бутанът) мирише и това е факт, който естествено никак не е случаен. Миризмата всъщност се добавя впоследствие, точно с цел да се установяват течове на газ максимално бързо и лесно. Но автомобил, на който газовата система е поставена качествено и според установените норми и правила, не мирише на газ. На повечето съвременни автомобили зарядното е изведено извън купето, така че дори и при зареждане не се усеща миризма.

Колата гори много повече на газ

Мнението за повишения разход след монтажа на газова уредба имаше голяма доза истина, но към сегашния момент след масовото навлизане на първите газови инжекциони нещата вече стоят по друг начин. Съвременният газов инжекцион позволява постигане на разход на газ същия, или с до 5-10% по-висок от разхода на бензин при еднакъв стил на шофиране.

Дори и при по-висок разход на гориво, в най-лошия случай 10%, реално разходът в лева на 100км е драстично по-нисък (все пак цената на газта е наполовина от тази на бензина).

Колата на газ „не върви“

Подобно на митът за разхода, вървенето на колата с качествено монтиран газов инжекцион е не по-лошо от това на бензин. Проблемите с вървежа на колите на газ бяха реалност до преди 10-15 години, по простата причина, че подаването на газ към двигателя ставаше по изключително неточен начин – чрез щуцери директно във въздушния поток или плочки за карбуратора/инжекциона, които уж равномерно да подават газта.

С навлизането на газовите инжекциони обаче този проблем става все по-рядко срещан, тъй като газовите инжектори, управлявани от специален компютър за подаването на газ, са прецизни точно колкото и бензиновите си събратя.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here