Кола под наем – няколко съвета

Хората, които постоянно използват автомобил в ежедневието, обикновено са толкова свикнали с това удобство, че трудно си представят живота без него. Понякога обаче се случва да нямаме възможност да разполагаме със своята кола – например на далечна почивка или командировка, където сме стигнали със самолет. Тогава се налага да използваме услугите на фирми за коли под наем, което колкото и да изглежда лесно, си има своите специфики, част от които ще разгледаме по-долу.

Коли под наем – депозитът?

Огромна част от компаниите (дали не са всички?), предоставящи автомобили под наем изискват от клиентите да оставят някаква сума като гаранция за коректното използване на колата през периода на наемане. Най-често сумата се блокира от кредитната карта, и се освобождава след като върнете колата и от фирмата се уверят, че всичко е наред. Възможно е, но не във всяка компания, да оставите депозит за колата под наем в кеш – ако идеята ви е такава, задължително се уверете предварително, че фирмата с която комуникирате предлага такива условия.

Депозитът за наеманата кола естествено зависи от класа на автомобила – луксозните превозни средства са с по-голям депозит, малолитражките – с по-малък. Ако сте редовен клиент на компанията, обикновено бихте могли да се възползвате от отстъпка от сумата, а в някои случаи дори да ползвате кола под наем без депозит.

В същото време, ако сте млад шофьор, може да очаквате увеличаване на стойността на депозита с до 50%. Това естествено е свързано с риска, който компанията поема – някои фирми имат по-висок депозит и за спортните автомобили, които предразполагат към по-агресивно шофиране.

sportna-kola-pod-naem

Кола под наем – цената!

Естествено, цената при наемане на автомобил е от основно значение. Всички търсят евтини коли под наем, но тук ценовите рамки са наистина изключително широки – цената за наем на кола зависи от много фактори – клас МПС, период на наемане, възраст и опит на шофьора, предназначение на превозното средство и т.н.

По-ниска цена за кола под наем бихме получили, ако ангажираме автомобила максимално рано – например месец, или дори 2 месеца преди началната дата, от която искаме да го получим. Това е така, защото по този начин се улеснява планирането и помага на фирмата да управлява оптимално наличния автопарк, а тя от своя страна прави реверанс в цената към своите клиенти.

Почти винаги наемите на автомобилите са по-ниски, ако организираме наемането предварително онлайн, а не на място в офиса на компанията.

Ето и конкретен пример с реални цени за наем на коли от Лисабон, Португалия. С предизвестие от около месец и половина, цената на нисък клас автомобил в столицата на Португалия излиза около 9 евро на ден за ползване в рамките на 3-4 дни. Същата кола, но на място в офиса на същата фирма и наемана за следващия ден, е с цена 14 евро на ден. Това прави близо 50% разлика, които за по-дълъг период могат да са сериозна сума.

Цената на наемания автомобил ще е по-малка и ако изберем по-стара кола, с ръчни скорости, и без много екстри. Наличието на автоматик, GPS, детско столче и т.н. вдига наема, така че трябва да искаме само това, което наистина ще ни е необходимо за пътуването.

Как да изберем фирма за кола под наем?

Вече стана въпрос за два от основните фактори при избор на компания, от която да наемем автомобил – цената и депозитът. Евтина кола под наем без депозит – мечтата на всеки кандидат клиент – не е лесно постижима цел, но не е и химера. Просто трябва да следвате тези няколко стъпки, за да увеличите шансовете си за правилен избор.

  1. Стартирайте търсенето максимално рано – онлайн – в търсачките и през сайтове за сравнение на цени
  2. След като сте избрали една или няколко фирми, прочетете мнението за тях от други потребители – дори и малко съмнение в коректността на фирмата трябва да ви откаже от ползването ѝ, или поне да имате едно наум
  3. Изберете класа автомобил, който ви е необходим, и гледайте цените само за този сегмент. Има фирми, които дават евтини лимузини под наем, но малките коли са им скъпи. Убедете се, че цената точно на вашия желан автомобил е добра спрямо предлаганото качество.
  4. Проверете за скрити „подводни камъни“ – четете условията, и най-вече дребния шрифт. Някои компании имат такси за ранно връщане на автомобили, със сигурност глобяват за закъснения, за наличност на горивото в резервоара и т.н.
  5. Проверете какви застраховки има предлаганата кола под наем и какво покриват те – нужно ли е допълнително заплащане, което не е включено в наема?
  6. Разберете начините за плащане и има ли допълнителни такси
  7. Естествено – проверете какъв е размера на депозита, как се плаща и при какви условия се освобождава

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here