Историческата контрацепция

Контрацепцията не винаги е изглеждала така лесна и достъпна, както днес – таблетки, предписания от гинеколога, кондоми във всяка аптека и какво ли още не.

Както от началото на съществуването си човек е имал вроденото чувство да съхрани потомството си, то така е имал и чувство на предпазливост да не се размножава безразборно, като животните.

Естествено за това най-голяма грижа са имали именно жените – предпазвали са се от нежелана или непланувана бременност чрез чудати и доста странни методи за днешно време. Вижте някои от тях:

Стрихнин, арсен, опиум..

Както стрихнина, така и опиума са силно отровни (дори и в малки количества), но в древен Китай проститутките ги използвали редовно. Фактически, благодарение на тях забременяването само по себе си става невъзможно. Така, те се предпазвали от нежеланата бременност още преди новата ера с риск за живота си и дори често фатален край.

В Австралия противозачатъчните се приготвяли от топчета от пруд и кафяви водорасли. На остров Суматра и съседните острови също се използвам опиум, като средство за контрацепция.

Животински източници

По време на Тъмните векове (5-10 век) начините да се предпазиш от нежелана бременност също не са изобилствали. Но това не пречело на жените да вярват, че тестисите от невестулка ще им помогнат в борбата срещу нежелано отроче. „Атрибутите“ трябвало да се изрежат и да се завържат от вътрешната страна на бедрата…

На остров Крит пък, използвали пикочен мехур от… коза, като средство за контрацепция. Според митовете и легендите негов създател е цар Минос, който бил страдал от проклятие, според което от неговото семе се раждали само змии и скорпиони.

А в Древен Египет жените забърквали странни смеси, които съдържали мед, мляко… и изпражнения от крокодил.

Кожените презервативи

Преди появата на познатите ни днес гумени кондоми, първите модели били от животинска кожа около 1400 г. Очевидно е било, че метода действал против забременяване, но също така станало ясно, че не действа против сифилис.

Ако ви стана интересно, може да прочетете и за тестовете за бременност преди и сега.

ВАШЕТО МНЕНИЕ