Актуални тенденции в меката мебел

мека мебел тенденции

В интериорния дизайн все повече се налага модерният и практичен стил, а клиентите стават все по-взискателни. Затова и меката мебел се стреми да отговори с предложения, съчетаващи непромокаемите тъкани или такива с висока степен на устойчивост срещу надраскване, с претенцията за персонализиране в дома, с личния отпечатък, който всеки иска да остави.

Идеята за лично пространство не се изчерпва само с физически характеристики, но и с представата за индивидуален почерк и присъствие на всичко, което намеква за себеизява. Оттам естествено идва огромното многообразие от мебели, стилово вариращи от класика до изчистен скандинавски стил, еклектика, винтидж или индустриален дизайн.

Представата за морално остарели като стил мебели тук няма поле за изява. Модерен е стилът, който пасва на индивидуалността на този, който обитава помещенията. 

Кое се търси най-вече като тип мека мебел в момента?

Погледът върху пазара показва засилен интерес към модулните системи в мебелите. Същността на този тип мебели дава отговор на причините за насочения поглед на потребителя към тях.

Модулните системи в мебелировката

Стандартната мека мебел, примерно диванът, по своята същност е един блок, който е цял монолит. При модулите нещата са различни. Какви да бъдат по размери, каква конфигурация да образуват, какви елементи да се изберат – всичко се определя от предпочитанията на бъдещия собственик. Не става въпрос само за различни комбинации, но и за преустройване на интериора в бъдеще. Най-ценното е собственикът да се чувства творец на пространството, което обитава. Модулните системи му го дават.

Тенденцията на островния вариант диван

Новото строителство предлага дневни трактове с голяма отворена площ. И тогава класическият диван вече не може да намери своето място до стената, а заема центъра на помещението, превръщайки се в остров на блажената почивка.

Дизайнът на меката мебел обаче задължително търпи промяна. Той вече няма лицева стана и гръб, а от всички страни изглежда впечатляващо, защото е видим от всяка точка. Тези мебели са  по-качествени, защото на традиционните обикновено гърбът се прави от по-евтини и груби материали за икономия.

 Цветовата палитра при меката мебел

Екологията като тема е заела централно място и в обзавеждането. Цветовата вакханалия на ярките десени  внимателно е заменена от спокойствието и хармонията на естествените пастелни тонове. Пясъчен, бежов, или слонова кост, както и земните цветове, успокояващи не само очите, но и останалите сетива, са на преден план. Облечени в сдържани, спокойни цветове,  меките мебели изискано и леко се вписват в интериора, превръщайки го не само в красив, но и практичен елемент от дома. Причудливите дизайнерски хрумвания в меката мебел имат своето място, ако са избрани с усет.

 Когато меката мебел е единствена

Лесно се купуват мебели, ако пространството позволява волности. Но в малките жилища тип студио, където няма място, а често и нужда от много мека мебел всичко може да се реши само с една удобна, практична и чудесно замислена мебел – трансформерът.

Тази мебел си има всичко – подвижна облегалка, подлакътник, облегалка за под главата. Можете да имате всички мебели в един – диван, лежанка и дори легло за през нощта. Изчистени са като дизайн и това ги прави удачни като присъствие във всеки интериор – както в класиката, така и при авангардните решения.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here