Пречи ли алкохолът на мускулите?

Алкохол и мускули

Ако сте се чудили дали пиенето на няколко бири след работа е толкова вредно и влияе зле на изграждането на мускули, тази статия е тъкмо за вас.

Ето какво трябва да знаете за връзката между алкохола и мускулите:

Алкохол и хормон на растежа

Основният проблем с консумацията на алкохол е свързан с въздействието върху освобождаването на растежния хормон, който играе съществена роля в изграждането на мускули при стимулиране растежа на другите клетки и на костите. Когато този хормон е в недостиг, мускулите ви няма да се развият толкова, колкото ако хормонът е на оптимални нива.

Алкохол и тестостерон

Следващият фактор, който трябва да имате предвид, е ефектът на алкохола върху тестостерона. Както вероятно знаете, тестостеронът е друг важен хормон, свързан с изграждането на мускули и именно той обяснява защо мъжете имат много повече мускулна маса отколкото жените.

Когато консумирате алкохол обаче в черния дроб се произвежда вещество, което намалява концентрацията на тестостерон в организма, а това от своя страна води до по-малко мускулна маса.

Алкохол и възстановяване

Друга област, върху която алкохолът влияе, когато става въпрос за изграждане на мускули, е способността ви да се възстановявате. Тъй като алкохолът е токсин за тялото, то изразходва повече енергия, за да го премахне и да се възстанови от негативните му ефекти. Така че след като консумирате алкохол не се чудете защо не сте свеж на фитнес тренировката си.

Алкохол и дехидратация

Дехидратацията е друг негативен ефект, за който трябва да внимавате, ако решите да пиете алкохол, докато се опитвате да изграждате мускули. Тъй като алкохолът действа като диуретик, естественият воден баланс в тялото ви ще бъде нарушен, в случай че не консумирате допълнително течности (вода или друга напитка, която не съдържа кофеин).

Обезводняването има редица негативни ефекти върху тялото – създава усещане за умора и глад, намалява физическата издръжливост, нарушава способността на мускулните клетки за производство на ATP – основният източник на мускулна сила.

Алкохол и синтез на гликоген

Освен ATP, следващият източник на мускулна сила са резервите от гликоген в мускулите. За съжаление обаче когато пиете, алкохолният синтез има предимство пред синтеза на гликоген, което води до намаляване на резервите в мускулните клетки. При следващата ви тренировка, тялото ви ще има по-малко енергия, а това ще доведе до по-бърза умора.

Алкохол и телесни мазнини

На последно място, минус на консумацията на алкохол е, че поемате не малко екстра калории, които освен това се натрупват най-бързо. Може би единственото предимство е, че мъжете обикновено пият по-слабо калоричните бира, вино или твърд алкохол за разлика от жените, които залагат на коктейли. Със своите седем калории на грам след три-четири питиета, тези калории ще се равняват на една прилична порция.

Имайте предвид тези факти следващия път, когато решите да пийнете нещо.

ВАШЕТО МНЕНИЕ