Пречи ли алкохолът на мускулите?

Алкохол и мускули

Ако сте се чудили дали пиенето на няколко бири след работа е толкова вредно и влияе зле на изграждането на мускули, тази статия е тъкмо за вас.

Ето какво трябва да знаете за връзката между алкохола и мускулите:

Алкохол и хормон на растежа

Основният проблем с консумацията на алкохол е свързан с въздействието върху освобождаването на растежния хормон, който играе съществена роля в изграждането на мускули при стимулиране растежа на другите клетки и на костите. Когато този хормон е в недостиг, мускулите ви няма да се развият толкова, колкото ако хормонът е на оптимални нива.

Алкохол и тестостерон

Следващият фактор, който трябва да имате предвид, е ефектът на алкохола върху тестостерона. Както вероятно знаете, тестостеронът е друг важен хормон, свързан с изграждането на мускули и именно той обяснява защо мъжете имат много повече мускулна маса отколкото жените.

Когато консумирате алкохол обаче в черния дроб се произвежда вещество, което намалява концентрацията на тестостерон в организма, а това от своя страна води до по-малко мускулна маса.

Алкохол и възстановяване

Друга област, върху която алкохолът влияе, когато става въпрос за изграждане на мускули, е способността ви да се възстановявате. Тъй като алкохолът е токсин за тялото, то изразходва повече енергия, за да го премахне и да се възстанови от негативните му ефекти. Така че след като консумирате алкохол не се чудете защо не сте свеж на фитнес тренировката си.

Алкохол и дехидратация

Дехидратацията е друг негативен ефект, за който трябва да внимавате, ако решите да пиете алкохол, докато се опитвате да изграждате мускули. Тъй като алкохолът действа като диуретик, естественият воден баланс в тялото ви ще бъде нарушен, в случай че не консумирате допълнително течности (вода или друга напитка, която не съдържа кофеин).

Обезводняването има редица негативни ефекти върху тялото – създава усещане за умора и глад, намалява физическата издръжливост, нарушава способността на мускулните клетки за производство на ATP – основният източник на мускулна сила.

Алкохол и синтез на гликоген

Освен ATP, следващият източник на мускулна сила са резервите от гликоген в мускулите. За съжаление обаче когато пиете, алкохолният синтез има предимство пред синтеза на гликоген, което води до намаляване на резервите в мускулните клетки. При следващата ви тренировка, тялото ви ще има по-малко енергия, а това ще доведе до по-бърза умора.

Алкохол и телесни мазнини

На последно място, минус на консумацията на алкохол е, че поемате не малко екстра калории, които освен това се натрупват най-бързо. Може би единственото предимство е, че мъжете обикновено пият по-слабо калоричните бира, вино или твърд алкохол за разлика от жените, които залагат на коктейли. Със своите седем калории на грам след три-четири питиета, тези калории ще се равняват на една прилична порция.

Имайте предвид тези факти следващия път, когато решите да пийнете нещо.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here