NVMe в контекста на хостинг индустрията – скорост за вашия хостинг!

бърз хостинг с NVMe дискове

Всеки потребител, който има достъп до уеб страница или който иска да изтегли съдържание, очаква, че процесът, който ще е необходим, за да го получи, ще бъде бърз. И не е чудно, тъй като бързината при сърфиране в мрежата и тегленето на файлове почти се превърна в норма.

И ако нещо отнеме повече време от обикновено, както е било в не толкова далечното минало, се появява усещането, че не работи правилно. И дори има хора, които нямат никакво търпение и се отказват от процеса (удрят хикса, както се казва на жаргон). Тази реалност води уебмастерите към намиране на решение чрез възможно най-бързата технология и това не е нищо друго освен NVMe.

Но какво е NVMe?

Броят на съкращенията и термините в ИТ сферата е огромен, и всяко ново такова води до нови разходи, особено ако става въпрос за протокол за транспортиране и достъп до паметта, разпределена на SSD дискове и флаш памети.

Защото това е NVMe – бърза енергонезависима памет (Non-Volatile Memory Express на английски), която е революция за центровете за данни, защото, накратко, предлага висока производителност, като същевременно минимизира времето за реакция.

Откъде идва NVMe?

Ако навлезем по-пълно в NVMe технологията ще забележим, че както обикновено, тя възниква от повтаряща се нужда. И в този случай това е намаляването на скоростта на базираните на флаш памет SSD. Тези устройства използват протоколите SAS и SATA , чийто произход не е обект на високоскоростно съхранение. Въпреки това, има моменти, когато не е много ясно кой диск да изберете за вашия сървър, тъй като те могат да бъдат доста сходни.

Това обстоятелство кара разработчиците да обърнат внимание на PCI-Express, с договорката, че е необходимо да се добави фърмуер, за да се извлече максимална полза от него.

Следователно следващата стъпка беше да се създаде протокол, който да позволи по-висока скорост и по-ниска латентност. Това може да се постигне само като се направи възможно поддържането на хиляди командни опашки (повече от 65 000) едновременно, тъй като обичайното винаги е било една. Резултатът е появата на NVM Express или NVMe.

Не пропускай:6 съвета при избор на хостинг компания

Предимства на NVMe

Както може да се заключи, тази технология донесе със себе си множество предимства, особено за центровете за данни, като тези, използвани в доставчиците на хостинг услуги. Тези предимства – изброени по-долу – не само подобряват ефективността на тези съоръжения, но също така оказват положително влияние върху клиентите, тъй като получават по-добро обслужване.

– В тези редове е почти излишно да се посочва кое е голямото предимство на протокола NVMe: скоростта му на зареждане, която е до шест пъти по-висока, отколкото при всяка друга технология.

– Това води до по-ефективно управление на работната опашка, така че да поддържа по-високо натоварване.

– По същия начин уебсайтовете, хоствани на NVMe хостинг, се зареждат по-бързо, което се отразява на тяхното позициониране, тъй като Google поощрява бързите сайтове.

– NVMe сървърите избягват тесните места, които традиционно се появяват, когато работното натоварване е много сериозно.

– От друга страна, този протокол улеснява мащабирането на бази данни.

– И накрая, това е технология, която непрекъснато се развива , така че всичко показва, че тя ще бъде използваната през следващите години. Тоест, NVMe (и следователно неговите потребители) е символ на висококачествен хостинг – който вече го има, ще бъде една крачка пред останалите.

Накратко, протоколът NVMe на SSD дискове може да умножи скоростта на запис по четири, скоростта на четене по десет и постига оптимизация на честотната лента до достигане на 200 Gbps.

Тези цифри говорят сами за себе си.

NVMe 2.0

От друга страна, трябва да се отбележи, че зад тази технология стои консорциум, който работи и споделя информация за разработка от 2013 г., годината, в която се появи спецификацията 1.0E . През тези осем години бяха представени нови спецификации, които подобриха протокола и достигнаха до 1.4 юни 2019 г.

Не пропускай: Какво е домейн?

Е, постоянната еволюция, посочена сред предимствата, означава, че наскоро беше обявено, че NVMe ще направи нов скок със спецификацията 2.0 , постигайки нов етап: вече няма да се използва само в SSD дискове, но и на твърдия диск. Към това, наред с други функции, се добавя и подобрение в ефективността, когато данните се хостват на самия SSD.

Така че бъдещето на съхранението ще бъде написано с четири букви: NVMe .

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here