Офис болести и как да ги преборим

Болки в кръста офис стол

Болки в китките, врата и раменете. Парене в очите. Стрес и депресия. Свръхчуствителност и алергии.

Нови, модерни болести заплашват здравето ни.

Вижте кои са те и как да ги преборим!

Това са т.нар. „офис синдроми“, които засягат работещите хора и които експертите класифицират по следния начин:

  • биологични проблеми, причинени от прекомерната употреба на компютри – болки в китките, болка във врата и рамото, болки в кръста
  • различни психосоматични разстройства,
  • свръхчувствителност, причинена от ново поколение замърсители (напр. електронното замърсяване от компютрите).

Ще разгледаме по-подробно всеки от синдромите свързани с работата в офис и по-важното – ще ви предложим начини за справяне с него.

Вижте също: Най-добрите офис столове и как да изберем офис стол

Първата категория синдроми са свързани с работното място, и включва три синдрома, при които общото е, че всички се дължат на прекомерното използване на компютър.

Най-често от синдрома на прекомерната употреба на високотехнологични уреди страдат журналисти, юристи, дизайнери, архитекти, писатели и всички, ангажирани с много часове ежедневна работа на компютъра.

Болки в китките – синдром на карпалния тунел

Причинява се от еднообразните повтарящи се движения на ръката по клавиатурата и мишката. Появата на болката в китките се обяснява с вродената чувствителност на нерва в областта на китката и се среща по-често при жени, тъй като имат по-деликатни крайници от мъжете. Проблемът започва с изтръпване на първите три пръста (палеца, показалеца и средния пръст), което обикновено става през нощта, а в по-напредналата фаза се появява силна болка в цялата ръка.

Решение: Още при първите симптоми на болка в китката си осигурете максимално дълга почивка, а лекарят може да ви препоръча противовъзпалителни и стероидни лекарства за няколко дни. Възможно е да се наложи да носите специална еластична превръзка, а при напреднал стадий може дори да се наложи хирургическа намеса. За да се избегнат подобни проблеми, трябва да изберете качествени мишка и клавиатура.

Не пестете от здравето си!

Препоръчван комплект мишка и клавиатура за избягване на болка в китките

Болки в шията и раменете – шиен синдром

Това заболяване е от мускулно-скелетен характер и се причинява от продължителната неудобна поза на тялото при работа с компютър и най-вече от несъзнателното накланяне към екрана. В резултат на това се създава траен мускулен спазъм в областта на врата и се стига до преструктуриране на костите на скелета.

В началото си шийният синдром причинява дискомфорт в областта на шията, раменете и крайниците, а ако не се лекува навреме, може да доведе до дискова херния. Тогава болката става много по-силна и може да бъде придружена от привидно несвързани симптоми като главоболие и мигрена. Мъжете пак са облагодетелствани, тъй като по-застрашени са жените, особено онези с фина и издължена шия.

Решение: Шийният синдром (болката в раменете и врата) може да бъде овладян с почивка, специална ортопедична яка и противовъзпалителни лекарства, съчетани с мускулна релаксация. Също така помагат цялостни терапии като акупунктура, масаж и класическата форма на физиотерапия. Въпреки това, ако заболяването е в напреднал стадий, се препоръчва операция.

Изключително важно за намаляване на риска от този синдром е да подберете правилно офис бюрото и стола си.

Най-препоръчваният офис стол с цена до 70лв.

Най-препоръчваният офис стол с цена до 200лв.

Уникално удобен ергономичен офис стол -препоръчвам!

Болки в очите – офталмологичен синдром

И накрая, но не на последно място, работата с компютър води до появата на т.нар. офталмологичен синдром, който се дължи на принудителното гледане наблизо и рядкото мигане. Проблемът започва със сухота в очите, зачервяване и парене.

Последните проучвания сочат, че синдромът води до високо късогледство и глаукома при възрастните хора, затова експертите предупреждават, че не трябва да подценяваме въздействието на компютъра върху здравето на очите ни.

Решение: За лечение на синдрома на компютърните очи се препоръчват специални капки за очи (естествени сълзи), които овлажняват повърхността на окото, както и почивки от по 10-15 минути на час, в които фокусирате далечни предмети, за да отморите очите.

Също така е добре, докато работите на компютър, да увеличите честотата на мигане, тъй като то едновременно почиства и овлажнява очите. За целта има създадени различни софтуери за предпазване на очите, един от най-добрите от които е IRIS (за него бихме могли да отделим специална тема, защото си заслужава).

Синдромът на изтощението

stres-iztoshtenieСтава дума за психосоматично разстройство, което засяга основно високопоставените ръководни кадри, особено онези, които работят под висок стрес.

Появата на този синдром се дължи на прекаленото увеличаване на нивата на хормоните, свързани със стреса, като например кортизола. Ако това продължава прекалено дълго, води до различни здравословни проблеми, които могат да варират от досадно главоболие до депресия и много опасния инфаркт на миокарда.

Решение: Най-ефективният антидот е почивката, комбинирана с промяна на околната среда, което най-успешно се постига с ваканция или екскурзия. Така че, ако видите подозрителни симптоми като прекомерна умора или неспособност да мислите ясно, както в работата, така и извън нея, експертите препоръчват бягство от работа, дори и да е само за няколко дни.

Синдромът на болните сгради и на свръхчувствителността

Този синдром включва най-стария регистриран проблем, свързан с работата в офиса, известен от десетилетия като „синдром на болната сграда“. Експерти обясняват, че това заболяване се дължи на натрупването на токсични вещества в атмосферата на помещенията в сградата, заради лошата им вентилация. Замърсителите са под формата на фин прах и дим, които чрез вдишване попадат в носната лигавица и оттам – в белите дробове, като създават проблеми при дишане и провокират появата на алергична астма.

През последните години се появиха и две нови модерни болести, причинени от ново поколение замърсители, като например електронният смог, отделян от високо технологичните устройства и летливите вещества от свръхмощните домакински почистващи продукти.

  • Първата от модерните болести се нарича синдром на чувствителността към електронната радиацията и се дължи на електронното бомбардиране, на което са подложени работещите в модерни офиси, които са пълни с хай-тек устройства (факсове, компютри, скенери, принтери, огромни телевизионни екрани и т.н.). Специалистите предупреждават, че още по-опасни са безжичните устройства, тъй като създават повече електронен смог.
  • Второто заболяване, което засяга съвременните работещи хора, се нарича синдром на многостранната химическа чувствителност, проявяващ се като тежка алергична реакция към супермощните детергенти, появили се в последните години по рафтовете на супермаркетите, които твърдят, че почистват всякакви замърсявания, включително най-упоритите като мухъл, ръжда, загоряла мазнина.

Това е така, защото тези продукти съдържат висока концентрация на дразнещи летливи вещества, които влияят на очите, носа и горните дихателни пътища и дори на кожата. Особено уязвими са хората, чийто родители са алергични.

Решение: За намаляване на симптомите от тази категория синдроми не забравяйте да проветрявате добре работното си място, да отваряте прозорците всеки ден, или да поставите йонизатор на въздуха. Помолете колегите си да не пушат в офиса. Също така избягвайте да използвате много активни почистващи препарати и предпочитайте да почиствате бюрото и компютъра си със спирт или оцет, което може да изглежда старомодно, но е също толкова ефективно в борбата срещу микробите, колкото много съвременни спрейове.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here