Орхидея – отглеждане, поливане, грижи

Как се отглежда орхидея?

Нежност, естетика, красота и уникалност… все качества, които характеризират едно единствено цвете, а именно орхидеята. Всеки от нас е виждал орхидея поне веднъж, дали в дома на някой приятел или пък в нечий офис и едва ли може да отрече, че това цвете носи някаква необяснима елегантност и стил. Това се дължи на определено по-нестандартния външен вид, както и на интересното разнообразие от цветове.

Вижте и си изберете красиви картини с орхидеи тук

В тази статия се опитахме да съберем максимално най-полезната и подробна информация относно кокетното цвете и се надяваме, че тя ще ви бъде полезна ако решите да отглеждате орхидеи в домашни условия.

Разбира се, за да можете да отглеждате каквито и да е растения в дома си, най-напред е добре да се поинтересувате за техния произход, за това къде виреят най-добре, какво харесват и не харесват и още редица други подробности.

Саксии за орхидеи

Името „Орхидея” и видовете орхидеи

Наименованието на това изключително растение идва от гръцкия и може би мнозина не знаят неговото значение. Думата е orchi и означава „тестис”. Да, това е точно толкова любопитно, колкото и самото цвете. То било наречено така от Теофраст – бащата на ботаниката, най-вече заради формата на луковиците.

В света се срещат цели 800 рода и 25 000 вида орхидеи, като специално в България най-често можем да попаднем на орхидеите от вида Фаленопсис.Гледане на орхидеи

Разпространение и характеристика

Въпреки че орхидеите като вид се славят с това, че са малко по-претенциозни от останалите цветя, те са разпространени почти из целия свят. При правилни грижи виреят отлично навсякъде, с изключение на Антарктика и пустинните райони на Земята.

Широкото им разпространение ги прави достъпни и лесни за закупуване и не толкова трудни за отглеждане от всеки обожател на цветята.

Орхидеите, които се срещат в България са много разнообразни като цветови гами. Стеблата им са тънки и средно дълги, а цветовете – с леко закръглена форма. Листата в основата са зелени и последователно разположени. Благодарение на усиленото кръстосване на видовете можете да попаднете на орхидеи, притежаващи наистина уникални комбинации от багри и форми.Красива орхидея

Символика на орхидеите

Какво означава да си имате орхидея вкъщи?

Освен разкош и уют – обичайните неща, които внасят в дома ни цветята по принцип, орхидеята има и допълнителна символика. Смята се, че орхидеята е символ на новото творческо начало. Точно това я прави и чудесен избор за кабинет или офис, както и за дневната или кухнята у дома.

Букет орхидеи

Прието е, че интересното цвете въздейства на хората положително, като ги подтиква към активност и предизвиква бодрост и креативност. Хората казват, че ако имаш нужда от мотивация и нови идеи, орхидеята би донесла именно тези неща в живота ти.

Тъй като това цвете притежава изключително силен емоционален заряд, то често се определя като носител на любовта според Фън Шуй, а също така символизира женствеността и красотата.Грижа за орхидеите

Белите орхидеи се смятат за подходящи, ако желаете в дома ви да цари хармония и сговорчивост. Те предизвикват добротата и разбирането у хората, докато жълтите например, ще помогнат най-много ако сте в творчески застой. Червената орхидея от друга страна, ще прогони стреса и умората и ще ви зареди с нови сили.

След като ви разказахме по-общите неща, характерни за орхидеите, можем да преминем към конкретните и специфични моменти при отглеждането на красивото цвете.

Не се плашете!

Независимо, че някои хора се отказват, когато разберат, че  орхидеите се гледат малко по-различно от останалите цветя, това не означава, че има нещо сложно или непосилно в отглеждането им. Напротив. От вас се изисква единствено да се запознаете добре с нуждите на самия вид, за да му осигурите правилните грижи.

Саксия и почва за орхидеи

Започваме от най-основните неща – а именно в каква саксия трябва да отглеждате орхидеята си. Тъй като корените на растението ( както и самото растение ) обичат въздуха и светлината, орхидеите се засаждат в прозрачни саксии. В повечето случаи те се продават именно в такива.

Точно по тази причина, може би ви е направило впечатление, че почвата е по-различна. Тя не е песъчлива, а е смесица от едри парченца кора от бор, влакна и мъх. В тази почва корените могат спокойно да преминават и да намират така необходимата светлина.

Относно торенето – то не е задължително, но както знаете е полезно за цветята. Веднъж месечно можете да обогатявате почвата със специална тор за орхидеи. Важно е да споменем и пресяването.

Специалистите твърдят, че пресяване е добре да се прави един път на около две години и то само ако се вижда, че почвата е увредена. Също така ако видите, че корените и листата са започнали да гният – може да пресеете орхидеята. В противен случай не се наемайте да пресявате цветето, просто защото може да увредите деликатните корени.

Подходяща почва за орхидеи

Къде да сложим орхидеята?

Продължаваме с мястото. Вероятно вече предполагате, че самата саксия с цветето е добре да се постави на светло място, а не в някой тъмен ъгъл на къщата. Препоръчва се все пак да не е изложена на пряка слънчева светлина, но поне да е близо до прозорец и до естествената дневна светлина. Това ще гарантира доброто развитие на орхидеята ви.

Също така ви съветваме да не местите цветето, ако виждате, че мястото му допада.

Не пропускайте: Картини с цветя

Орхидеите трудно се адаптират към новостите и те не винаги биха им се отразили добре. Ако на цветоноса има нови неразцъфнали пъпки е добре много да ги пазите от течения, понеже измръзват прекалено бързо и има вероятност да опадат преди да са цъфнали.

Поливане на орхидеята

Стигнахме и до прословутото поливане на орхидеите. Със сигурност ще попаднете на много и разнообразни мнения, но ние ще ви предложим само тези, които са изпробвани и работят добре. Най-напред трябва да запомните, че орхидеите не се поливат всеки ден.

Можете да решите да следвате един от следните режими – на 7 дни, на 10 дни или на 14 дни. Зависи от вас, но е важно след като вземете решение да го спазвате и да бъдете стриктни в изпълнението.

Прекомерното поливане би довело до бързо изгниване на корените, а от там и до окапването на цветовете. Съответно – честото пропускане на поливане ще причини изсъхване на красивото цвете. Как да поливаме орхидеите?

След като сте решили на колко дни ще поливате орхидеята, трябва да знаете как точно да го правите.

Не е препоръчително да сипвате водата директно върху корените и почвата, както по принцип бихте поливали останалите си цветя. Може да потопите долната част на саксията в друг съд с вода за час-два. По този начин ще хидратирате корените и почвата ще успее да си набави необходимата влага.

Друг метод на поливане е да сипете вода в паничката на саксията, ако тя е достатъчно широка. Така, корените ще черпят от водата през долните отвори на саксията колкото и когато имат нужда.

Важно е да отбележим, че водата не трябва да е студена или току що налята. Пригответе си една бутилка с вода и я оставете да престои известно време. Поливайте регулярно орхидеята си с нея, като тя е на стайна температура. Още нещо, което в определен момент може да спаси цветето ви от гниене – уверете се, че по време или след поливане не остава вода в пазвите на листата. Така ще предотвратите изгниването на розетката на цветето.

Как да разберете дали орхидеята ви се нуждае от по-често поливане?

Някои видове орхидеи имат нужда от по-често поливане, а други – от по-рядко.

Един добър метод да разберете кога точно да поливате орхидеята си е следния:

Още когато купите цветето си ( или ви го подарят ) обърнете внимание на цвета на корените. Той се вижда достатъчно добре благодарение на прозрачната саксия. Ако корените са с хубав тъмно зелен цвят, това означава, че орхидеята е прясно полята.

Продължете да я наблюдавате. Добре е да направите следващо поливане, когато забележите, че корените избледняват и започнат да губят наситеността на зеленото.

Разбира се, ако видите че вече са добили сивкав цвят ще означава, че сте закъснели. Пресметнете дните и ще разберете точно колко често има нужда от поливате именно вашата орхидея. Ако ви се налага да отсъствате от вкъщи точно когато трябва да бъде полята вашата красавица, помолете някой ваш близък да се погрижи за нея.

Как се отглежда орхидея?

Относно температурата в стаята

Добре е цветето да се гледа в стая, в която минималните температури не падат под 15 градуса, а максималните не скачат над 25 – 26 градуса. Така ще сте сигурни, че орхидеята ви няма да се стресира и да спре да цъфти.

Хидратиране на самите цветове

Някои видове обичат и влагата по листата. Може да им я гарантирате като през няколко дни ги пръскате с пулверизатор или пък ги забърсвате с влажна кърпа.

Период на цъфтеж и период на покой

Орхидеите имат много дълъг период на цъфтене като запазват цветовете си здрави и свежи за около 6-8 месеца, в зависимост от вида. Тези, които са най-разпространени у нас, а именно орхидеите фаленопсис могат да цъфтят дори повече.

Какво да правите, обаче, когато красавицата прецъфти и окапе и последното цветче?

Тогава настъпва периода на покой, от който растението има нужда. Обикновено при този вид той трае около 2-3 месеца ( най-често през студените месеци). За да помогнете на цветето да си „почине” трябва да отрежете цветоносното стъбло от розетката и да преместите цялата саксия на малко по-сенчесто място. Добре е и да разредите поливането.

Като минат няколко месеца можете да сложите цветето на обичайното му слънчево място и да започнете да се радвате на нови пъпки и цветове.

Подрязване на орхидея

Ако искате да „пораздвижите” вашата орхидея като я накарате да се разклони можете да я подрежете. Разбира се, хубаво е да знаете точно как и кога да се заемете с тази задача.

Подрязването на цветоносните стъбла се прави тогава, когато орхидеята е прецъфтяла и по нея няма набъбнали нови пъпки.

А самото подрязване трябва да се направи точно над някоя от вече прецъфтелите пъпки.

Как да спасим загиваща орхидея?

  • Един от начините да спасите умиращата орхидея е да ѝ направите вана с витамини

Какво означава това?

Първо трябва да сте почистили изсъхналите листа и изгнилите корени на цветето.

След това, в половин литър вода трябва да разтворите 1 капсула витамин Б комплекс (можете да го намерите в която и да е аптека) и да накиснете саксията със субстрата на растението за половин час.

Повтаряйте тази операция по съживяване на всеки 15 дни. След около месец и половина ще забележите ефекта – започват да се появяват нови, „млади” корени, които ще заздравят цветето ви със сигурност.

  • Още един метод за спасяване на орхидея е обливането с гореща вода

От вас се иска да поставите саксията с нейната подложка в по-голям съд, например леген или кофа. Най-напред трябва да я накиснете добре с вода със стайна температура за около 15 минути.

След това я извадете, махнете подложката и започнете да я обливате като постепенно повишавате градусите на водата, докато тя не стане гореща. Нека обливането само с гореща вода трае не повече от 5-10 секунди.

Накрая трябва да оставите цветето да се отцеди хубаво. Като за финал е добре следващото поливане на орхидеята да бъде с вода, в която е разтворена специална тор за орхидеи. Така максимално ще я подхраните и скоро ще се радвате на здравото си и красиво цвете.

Любопитно за орхидеите

  • Знаете ли, че така любимата на всички ванилия, която вече усилено се използва в кулинарията и парфюмерийната индустрия всъщност е вид тропическа орхидея?
  • Някои видове орхидеи живеят почти до 100 години.
  • Най-големите орхидеи в света достигат до шокиращите 2 и половина метра височина.
  • Археолозите смятат орхидеите за изключително древни растения. Към момента има открити фосили на орхидеи датиращи от преди 100 милиона години.

И така, последният съвет (но не по важност), който можем да ви дадем относно гледането на орхидеи в домашни условия е да не забравяте да дарявате кокетното си цвете с любов всеки ден.

То определено ще усеща вашата загриженост и в знак на благодарност ще изпълва дома ви с красота, нежност и елегантност.

Бонус информация

Картини с орхидеи

Красотата на орхидеите ги прави изключително търсени за декорация на дома дори и под формата на картини, а не живи цветя.

Картина с цвете - орхидея

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here