Пътят към щастието

Пътеки към щастието

Тук няма да си говорим за филми, сериали и подобните им. Щастието не идва като гледаме „Пътеки към щастието“ 155еп., „Време за щастие“ или дори „Доза щастие“…

Ще коментираме идеи, извлечени от лекциите на д-р Джилиън Лейтмън, специалист по модерна психология, развиващи теорията за щастието, базирана на нови изследвания в психологията.

В края на 90-те години на миналия век се заражда Позитивната психология, която предлага вместо учените все да се втренчват в слабости, грешки и патология, да обърнат внимание на силните страни, на успешните хора във всички области и да изследват това, което ги прави такива.

Но защо само допреди 15-ина години сме се концентрирали върху лошото и аномалиите?

Защото мозъкът ни е създаден така, че да реагира на опасностите, защото това ни помага да оцеляваме. Оттам и фокуса върху препятствията и трудностите.

Помислете: дори и днес, когато шефът ви вика за атестация, обикновено сочи нещата, които трябва да отработите, в които не сте толкова добри, които „куцат”.

Но истински успяващите хора са тези, които се фокусират върху силните си страни!

А не върху тези, които трябва да се „доразвиват”. Не е лесно – за да се „неутрализира” едно негативно изказване, критика, черта, трябват три и повече позитивни. Това не означава, че не бива да се говори за трудностите, които срещаме в работата и с хората.

Важно е обаче къде пада ударението – на слабостите, или на силните ни страни!

Трябва да се научим да виждаме силните качества и у другите хора, което не винаги е лесно, нали?

Виждайки винаги това, което търсим, обикновено изпускаме по-недоловимото.

Ако прегледаме изследванията в психологията през последните 25 години, съотношението е 20:1 в полза на статиите за депресия и болести, спрямо статиите за щастието. Интересен е и фактът, че депресиите днес се срещат 10 пъти повече, отколкото по времето на Голямата депресия…

Ето още важни факти за щастието. Ако сме щастливи, ще бъдем успешни, тоест щастието допринася за успеха, а не обратното,както се мислеше години наред (ако имаме добро образование, ще си намерим хубава работа, и като работим здраво, ще имаме успех, пари, и оттам – ще бъдем щастливи).

Още нещо, което дава надежда за щастие: мозъкът не може да се съсредоточи едновременно върху положителното и отрицателното, а само върху едното или другото. Необходими са му около 31 дни, за да си създаде нов навик и да мисли по различен начин.

На практика това се постига, като: всеки ден в продължение на месец си записвате 5 неща от деня, за които сте радостни или поне благодарни. Когато всеки ден прочитате написаното дотук, ще създадете друга картина в мозъка – ще свиквате да виждате и да наблягате на положителните неща от всекидневието си, не само върху несполуките.

От хилядите дейности в живота ни има три категории, които трябва да присъстват, за да бъдем истински щастливи:

удоволствията (хубава храна, секс, празници и т.н.) Те обаче идват и си отиват, затова само тази категория не е достатъчна.

дейностите, в което времето спира – ние сме толкова вглъбени и изцяло отдадени на тях, че не усещаме как са минали часове, например любима работа, хоби, спорт.

дейностите, които ни дават смисъл. Участвайки в тях, се включваме в нещо по-голямо от нас самите, намираме смисъл. Такива са семейството, работата като доброволци за някаква кауза, за обществото.

Упражнение за щастие: избройте десетина неща, които обичате да правите, и после ги разпределите в тези три категории. Отделяйте всеки ден по малко време, за да включите от тези дейности в ежедневието си – те ви правят щастливи!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here