Подготовка на автомобила за дълъг път

Не знаем на колко от вас състоянието на автомобила ви позволява дълъг път, но никога не знаете кога ще ви се наложи или просто ще искате да тръгнете на почивка и ви се налага да прегледате колата  дали всичко е наред. Затова тези няколко съвета могат да се окажат много важни, без значение дали сте тръгнали за София или някоя друга дестинация.

Първо преценете дали не ви трябва истински автомонтьор. Ако нещо наистина много ви притеснява: автомобилът тропа или чувате странни шумове при всички случаи задължително по-рано преди пътуването отидете на преглед, за да сте спокоен, че всичко е наред или пък не се налага да си изпразните банковата сметка само за да отидете на разходка с колата.

Ако нямате толкова сериозни тревоги с вашия автомобил тогава ви препоръчваме да започнете от акумулатора. Вижте дали е зареден добре и дали изобщо се зарежда или вече е на дъното и ако все пак се налага, но само в краен случай го сменете. Не искате да давате излишни пари за нещо, което не се нуждае от подмяна.

Проверете и състояните на гумите си. Те са изключително важни за пътуването. Проверете, какво трябва да е налягането в гумите, дали не са изтъркани много, дали нямат издутини или кривини по джантите и дали някой лагер не е разбит (разклатете гумата, за да проверите дали хлопа).
Течностите на един автомобил също са много важни, проверете ги всички – вода, масло дори течност за чистачки. Всичко трябва да бъде проверено и заредено. Не искате някъде по пътя автомобилът да „ожаднее“.

Проверете дали нямате нещо, което не трябва да има място в колата ви. Някакви излишни боклуци, ключове, гуми, джанти и прочие. Има много хора, които си оставят покъщината в колата.
Един съвет, който може да направите още в началото – поставете чист картон под автомобила. Така ще разберете дали нещо не капе, за да сте сигурни, че всичко е наред. Не пренебрегвайте дори и най-малките капки, защото дори те могат да направят огромен проблем, точно когато не ви е нужен.

И не на последно място – почистете цялостно автомобила. Не си заслужава да карате колата си и тя да прилича на пълна мизерия – и отвън и отвътре.

1 мнение

  1. Много полезна статия, впредвид, че предстои летния сезон, т.е. голямото пътуване!
    Благодарности

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here