Как да изберем резервни части за камиони?

части за камиони

Пазарът на резервни части за камиони и консумативи в наши дни е доста широк и предлагането е голямо. За да могат да се движат безпрепятствено и сигурно, камионите се нуждаят от оригинални, висококачествени резервни авточасти. Но изборът е сложен процес, защото пазарът е пренаситен с точни копия на оригиналните части. По-долу ще обясним каква е разликата между оригинални, алтернативни на оригиналните и аксесоарите със съмнителен произход.

резервни части за камиони

Какви видове резервни авточасти ни предлага пазарът?

Видовете аксесоари за камиони, който се предлагат на пазара:

  • оригинални, директно от производител – такива продукти обикновено се доставят на официални дилъри от фабрики, които сглобяват автомобили. Оригиналният продукт не се различава от този, монтиран на камиона. Сертифицира се, произвежда се по всички необходими лицензи и т.н. Това е най-добрият вариант като качество, но цените на такива продукти са максимално високи;
  • алтернативни на оригиналните, но с доказано качество, проверени и сертифицирани за Европейския съюз – обикновено са по-евтини и могат да се купят на достъпни цени;
  • трета група са със съмнителен произход и качество на изработка, без предоставяне на гаранция, тоест вие носите изцяло отговорност за евентуален проблем възникнал на пътя.

Защо трябва да избираме висококачествени аксесоари, особено за товарните превозни средства и тировете? Защото рискуваме безопасността и ефективното движение на камионите. За да бъде то изрядно на пътя, не трябва да правим компромис с качеството на аксесоарите на нашите автомобили.

Кои са аксесоарите за камиони, които са най-търсени на пазара?

Това са:

  • Филтри: маслен, горивен, въздушен, филтър купе, хидравличен;
  • Накладки: предни и задни спирачни накладки;
  • Масла: широка гама от марки и с различна гъстота за нуждите на всеки двигател;
  • Ремъци: трапецовидни, пистови, ангренажни, зъбни, верижни
  • Спирачни дискове: най-честият избор на спирачни дискове за камиони са вентилирани и перфорирани. Вентилираните имат две плоски кухини, които разсейват топлината от дисковете. Перфорираните пък имат прозорчета, които служат за поддържането на постоянен коефициент на триене.

За какво да следим при закупуването на части?

Ако аксесоарите за вашия автомобил се закупуват от физически магазин, е хубаво да огледате елемента за производствени или транспортни дефекти. Също така трябва да се внимава дали продуктът се предлага с гаранционна карта със съответстващия гаранционен срок за експлоатация.

Едно важно уточнение е, че всяка гаранционна карта върви с прилежно описан касов бон, на който се упоменават данните на фирмата, вида и цената на артикула, колко бройки са закупени от него и датата на закупуване. Важно е да се помни, че гаранционна карта без наличие на касов бон е невалидна и търговецът няма да зачете рекламацията. Оглежда се и целостта на опаковката. Ако тя е нарушена, попитайте за причината търговския представител.

Ако аксесоарите, които купувате, са от онлайн магазин, проверете дали магазинът предлага преглед и връщане. При наличие на дори и на най-малкия производствен или транспортен дефект на елемента, помолете търговския представител да направи замяна или връщане на артикула.

Как да изберем правилните резервни части?

Специалистите от SFK-trucks съветват при избор на резервни части да се внимава за произхода, качеството и гаранцията на предлаганите резервни части. Важно е да избирате от магазини с доказан опит в бранша, за да попаднете на различни марки и размери гуми, акумулатори, светлини, резервни части за поддръжката и ремонта на всички възли и агрегати, които не са със съмнителен произход. Предимство е, че подобен магазин ще може да ви предоставят сертификати и придружаваща документация, която да посочи техническите препоръки от производителя.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here