Скрити калории

861
Здравословна храна

Тези „диетични“ храни може да изглеждат здравословни, но знаете ли колко калории съдържат всъщност те и какъв е правилния начин да ги консумирате?

Мислите, че знаете?

Прочетете този материал, и споделете своето мнение по темата.

Мантрата „всичко в умерени количества“, важи в огромна степен и за тези храни. Не бива да забравяме, че най-ефективният начин да отслабнем и да задържим теглото си се крие в това да контролираме калориите си и редовно да правим упражнения. В зависимост от височината, жените се нуждаят от 2000 калории на ден, за да поддържат теглото си и от 1500, ако искат да отслабнат. За да определим кои храни е важно да ограничим и кои не, ако искаме да имаме красива фигура е важно да знаем всичко това.

Зърнени храни

Въпреки че изглеждат приятелски настроени, зърнените храни са с високо съдържание на бавно освобождаваща се енергия, витамини и минерали, захари и мазнини, които се използват за овкусяване, като средно съдържат 250-300 калории.

Съвет: да се избират само естествено овкусените, освободени от т. нар. транс-мазнини и консерванти, както и да се ограничи изцяло приема им.

Вода с повишено съдържание на витамини

Тя ни привлича с обещания за повече енергия и свежест, но единственото което прави е да се погрижи за приемем повече калории. В една бутилка се съдържат около 350 калории, колкото приемаме с едно малко хранене.

Съвет: придържайте се към стандартната вода, без минакви допълнителни витамини и минерали, така ще спестите пари и ще намалите талията си с един замах.

Хумус

Вкусно и хранително, но в никакъв случай и не с ниско съдържание на мазнини. Хумусът е хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Съдържа протеини, фибри, полезни мазнини, витамини и около 435 калории за една чаша.

Съвет: контролиране на порциите. По една супена лъжица е полезно, но не и повече.

Салати

Съдържа зеленчуци, което означава, че трябва да най-диетичната храна в менюто ни, нали? Напълно грешно! Думата „салата“ не означава автоматично, че не приемаме почти никакви калории. Всички мазнини или сосове, крутони и тлъсти меса като бекон, свинско, агнешко или говеждо месо са заредени с мазнини и правят салата ни всичко друго, но не и диетична.

Съвет: избягвайте всякакви видове сосове и олио за подправяне на салатата си. Вместо това използвайте зехтин и нетлъсто месо, като пуешко, пилешко, риба или просто приготвяйте салатата си само от зеленчуци.

Нискомаслено кисело мляко

Запомнете – ниското съдържание на мазнини не означава автоматично ниски нива на калории. Много нискомаслени кисели млека съдържащи калций и протеини, са пълни със захар, което ги прави много по-калорични, отколкото всички останали млека.

Съвет: хапвайте натурално кисело мляко, но в по-малки количества. Ако имате нужда от подслаждане, добавете малко мед и пресни плодове.

Плодов сок

Плодовите сокове са вкусни и съдържат витамини, но в никакъв случай не ги пийте като вода. Повечето, особено тези купени от магазина са пълни с концентрати, захар и много калории. Същото се отнася и за шейковете, особено тези, направени с кисело мляко и банани.

Съвет: една чаша на ден е достатъчна, за да увеличи броя на винатини (200 мл е около 90 калории), но задължително от прясно изцеден плод.

Лате

Латето може би изглежда безобидно, но млякото и захарта, които се съдържат в една капсула никак не са за подценяване. Една чаша се разнява на около 180 калории, което е колкото почти една халба бира.

Съвет: забравете за него. По-добре приготвяйте си кафе, като може да прибавите подсладител или соево мляко.

Ядки

ЯдкиЯдките са невероятен източник на красота и за повишаване на витамин Е, желязо, магнезии и протеини. Бавното освобождаване на енергия и високото съдържание на мазнини ги прави изключително калорични. На 100 грама средо се равняват 718 калории.

Съвет: шепа ядки влияят благотворно на дейността на мозъка, а и носят полза на целия организъм, но всичко трябва да бъде в умерени количества.

Черен шоколад

Черният шоколад с високо съдържание на антиоксиданти и е с по-ниско съдържание на калории, в сравнение с млечния и белия шоколад. Въпреки това в него се добавя допълнителни захар.

Съвет: всичко в умерени количеста. По 2-3 квадратчета на ден няма да се отразят на красивата ни фигура.

Сирене

Сиренето присъства в много диети, но се заблуждаваме мислейки, че е здравословно, защото съдържа протеини и калций. Всички животински мазнини са пълни с калории. 100 грама сирене съдържа 429 калории в него.

Съвет: не е нужно да го изключвате изцяло от менюто си, просто хапвайте по малко.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here