Смяната на маслото влияе ли на производителността на автомобила?

дама шофира с моторно масло Bardahl

Това не е сложен въпрос, за който обаче рядко се замисляме. Влияе ли смяната на моторното маслото върху работата на автомобила ви? Представете си, че не сте сменяли маслото на автомобила ви отдавна. Преди време сте го обслужили с моторно масло Bardahl от Motornomaslo и сега попадате на информация, където съветват, смяната да става достатъчно често, защото иначе ще се понижи производителността на автомобила. Изведнъж ще започнете да се съмнявате дали се грижите добре за автомобила ви и дали той работи с максимална производителност. Нека да разгледаме подробно има ли резон в това твърдение.

Какво е значението на правилната смяна на маслото?

Първото нещо, което трябва да си изясните, е, че смяната на маслото в подходящото време е най-доброто, което можете да направите за живота на двигателя ви. Можете да използвате добавки за гориво, за да поддържате инжекторите чисти. Можете да използвате правилното октаново число на бензина. Можете да направите много неща, големи или малки. Но смяната на маслото в рамките на препоръчания период (на всеки 5 000 – 7 000 мили при повечето производители на автомобили) е номер едно, което ще поддържа добрата работа на всеки автомобил или камион през целия му живот.

Ако не сменяте маслото достатъчно често, това позволява на вредните замърсявания, частици и киселини да разрушават ключовите части на двигателя. Освен това се увеличава натрупването на утайка и се намалява способността на маслото да разсейва топлината, което увеличава натоварването на двигателя, докато работи. Така че недостатъчно честата смяна на маслото е лоша идея. Но какъв ефект има това върху производителността?

Какво е производителност?

Когато казваме „производителност“, имаме предвид най-вече пробега с бензин.  Работата на двигателя със старо, замърсено масло ще доведе до увеличаване на разхода на гориво. С колко точно обаче, не знаем. Все още нямаме отговор на този въпрос, защото не ни е известно да има добри автомобилни инженерни проучвания, които да са определили количествено ефекта.

Когато маслото се сгъстява и става на утайка, защото е отминало времето за смяна, то губи част от смазочните си качества и кара двигателя да работи по-усилено. Старото масло ще се разпадне поради излагане на топлина, губейки способността си да поддържа необходимия вискозитет, за да върши работата си. Без правилния вискозитет маслото губи съществената си способност да стига до мястото, където трябва да отиде в двигателя. Двигателят работи по-топло и по-неефективно, което го лишава от пробег на гориво и от мощност.

Как се отразява наличието на утайка върху производителността на автомобила?

Старото масло, което е трябвало да бъде сменено преди време, но не е било, е рецепта за образуване на маслена утайка. Тази гъста утайка може да блокира ключови пътища за движение на маслото, ограничавайки способността му да достигне там, където е необходимо. Това са ключовите части за смазване в двигателя. В резултат на това, тези части няма да получат необходимото смазване. Утайката също така и ще изолира горещите части на двигателя, което е лошо последствие. Част от функцията на маслото е да отвежда топлината извън частите на двигателя. Ако те са покрити с утайка, остават горещи по-дълго време и животът им се скъсява. Тоест амортизират се по-бързо.

Така че основният отговор на въпроса влияе ли смяната на маслото върху производителността е доста лесен и положителен. Старото масло ще намали производителността на двигателя, ще понижи мощността му, ще намали пробега му и в крайна сметка ще съкрати живота му. Не забравяйте да сменяте маслото си в съответствие с препоръките в ръководството за експлоатация на вашия автомобил. Винаги избирайте качествени масла и доверените магазини за моторно масло само така ще осигурите на автомобила ви всичко, от което има нужда, за да се движи безпроблемно.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here