Каква е разликата при течностите за чистачки и как да изберем?

каква течност за чистачки

Днес, сред неопитните шофьори на коли е трудно да се направи изборът на течност за чистачки и обикновено не се знае разликата между отделните видове. Ето защо, по-долу ние, от Maxauto24, ще хвърлим малко повече светлина с няколко съвета относно този тип почистващи консумативи, как се използват и кога се подменят, какво е съдържанието им и т.н.

Какви видове течности за чистачки на коли има?

Основно съществуват летни и зимни модели, разликата между които е в точката на замръзване. Тоест в първите концентрацията на алкохол е по-малка, а във вторите – по-голяма. Така зимните течности за чистачки на коли замръзват по-трудно и издържат на много по-ниски температури, отколкото летните.

Съществува и т.нар. всесезонен концентрат, който обаче в основата си представлява зимен вариант, допълващ се с вода, при повишаване на околната температура.

Може ли да се използва вода?

Напълно е възможно и приложимо, но с няколко условия. На първо място, водата трябва да е дестилирана и лишена от всякакви примеси и минерали, които иначе се отлагат в системата, образуват утайка и я запушват.

На второ място, важно е да сте сигурни, че колата ще се намира на място, където температурата няма да падне под 0 градуса по Целзий. Това ще гарантира, че течността няма да замръзне в системата и съответно да я спука след разширяването си.

Използването на вода в нарушение на тези две условия ще доведе до повече разходи и нерентабилност.

Кои трябва да се използват?

Изборът и употребата на течност за чистачки в колите, както и смяната, са част от обслужването на автомобила и за това трябва да се знаят условията за правилен избор.

С оглед на гореописаните видове, при избора трябва да:

  • Сте наясно относно сезона в момента и този, през който ще шофирате превозното средство;
  • Съобразите региона и да вземете течност за чистачки, пригодена за съответните температурни диапазони;
  • Не се подлъгвате по големите промоции и евтините цени, предоставящи нискокачествени консумативи за коли, впоследствие водещи до по-големи разходи;
  • Вземете концентрат за чистачки, който да разредите самостоятелно спрямо очакваните възможно най-ниски температури във Вашия регион.

Кое прави тези препарати по-предпочитани?

В съдържанието им има специални неутрализатори и инхибитори, служещи за отстраняване на нефтените нагари. В допълнение, тези продукти са базирани на алкохоли, предотвратяващи тяхното замръзване при ниски околни температури.

Отделно, това спомага за премахването на мазните петна по стъклото и предпазва системата от корозия.

1 мнение

  1. Спуканото казанче от използването на вода през зимните месеци ще ти струва доста главоболия от това да си купиш и използваш качествена течност за чистачки при зимни условия.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here