Телевизорите и компютрите вече ще миришат

375
Телевизор с миризма

Японски учени разработват новаторска технология, която позволява електронни устройства да отделят миризми в зависимост от картината на екрана. Така например, ако по телевизията се готвят изкусителни блюда, зрителят ще може да помирише миризмата в стаята си!

Или пък ако гледате на компютъра си великолепен плаж на някое екзотично място, ще усещате в стаята си характерната миризма на морския бряг.

Учените смятат, че могат да направят революция в начина, по който гледаме телевизия или използваме компютър. Идеята, която все още е в начален етап на реализация, ще се основава на принципа на мастилено-струйния принтер. Вместо четирите касети с мастило (черно, червено, синьо, зелено), модифицираният принтер ще отделя във въздуха четири отделни аромата, смесени по различен начин всеки път, така че да наподобяват мириса на мента, канела, лавандула, ябълка, ванилия и т.н.

Технологията на съчетаване на изображения с миризми (Smell-O-Vision) не е нова и за първи път е изпробвана в примитивен вариант в киното през 60-те години на 20 век, когато е използвана машина с 30 различни аромата. Експериментът обаче се проваля, защото устройството е било твърде шумно, а миризмите толкова силни, че са дразнели зрителите.

Новата система обещава да преодолее тези детски болести като бъде много по-прецизна в количеството на освобождаваните аромати. Идеята е специалните принтери да изпускат аромат, който трае точно две вдишвания. Основното предизвикателство, пред което са изправени учените сега, е как да обвържат правилно ароматите с изображенията на екрана.

Вижте още интересни факти за телевизорите.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here