Топ 10 на нездравословните храни и как да ги избегнете

Няма значение колко се опитвате – почти е невъзможно да избегнете нездравословните храни. Те ни заливат навсякъде – на работа, в супермаркета, по телевизията.

Можете обаче да се опитате да ги замените с малко по-здравословни заместители. За да ви помогнем, сме съставили следния списък:

Топ 10 на заместителите на най-често консумираните нездравословни храни

№ 10 – Биологични пуканки

Да се използва като заместител на: микровълнови пуканки

ПуканкиПреди няколко години обществеността беше шокирана, когато работници в завод за пуканки се разболяха от респираторно заболяване, причинено от вдишването на диацетил – химикал, използван за създаване на характерния маслен вкус на пуканките. След като през 2007 г. един маниак на пуканки осъди производителите, те направиха известни промени. Все пак за предпочитане е да си правите сами пуканки в микровълновата от царевични зърна.

№ 9 – Сушени плодове

Да се използва като заместител на: бисквити и вафли

Когато говорим за хранителното съдържание, бисквитите и вафлите са възможно Сушена ябълканай-лошият вариант. Заредени с нездравословната рафинирана захар, те не предлагат нищо полезно за тялото – нямат влакна, протеини, витамини и минерали. За да се преборите с глада за сладко, опитайте се да преминете към сушени плодове като смокини и кайсии. От една страна са сладки, а от друга са пълни с фибри и важни минерали като калий.

№ 8 – Натурален черен шоколад

Да се използва като заместител на: шоколад

Нека си го кажем, някои мъже и жени, просто са пристрастени към шоколада. Проблемът е, че много от популярните шоколади са с високо съдържание на калории, рафинирана захар и наситени мазнини – всички от които са свързани с негативно влияние върху здравето. Още по-тревожно е, че много американски компании в сектора тихомълком заместват истинското какао с по-икономични алтернативи. Резултатът са продукти „с вкус на шоколад“. За да сте сигурни, че все още получавате полезните за сърцето флавоноиди от вашия шоколад, купувайте си натурален черен шоколад, който е с високо съдържание на какао и е без добавки.

№ 7 – Пълнозърнест бананов хляб с ниско съдържание на мазнини

Да се използва като заместител на: кекс

Сладкишите се конкурират с бисквитите по високо съдържание на рафинирана захар и една порция може да съдържа 300 калории, 10 и повече грама наситени мазнини и малко или никакво количество протеини и влакна. Здравословната алтернатива е банановият хляб, произведен от пълнозърнесто пшенично брашно, пшенични кълнове, семена от лен и счукани ядки.

№ 6 – Сладки печени картофи

Да се използва като заместител на: пържени картофи

Не е тайна, че пържените картофи са любими на американската индустрия за бързо хранене. Безспорно са вкусни, но имат и опасно високо съдържание на натрий, трансмазнини и калории. Голяма кутия от въпросните пържени картофи ще ви струва около 500-600 калории. Като техен заместител предпочетете домашно приготвени сладки картофи на фурна, които са богати на антиоксиданти. Добавете им малко зехтин, щипка сол и запечете.

№ 5 – Нискокалорични „спортни“напитки

Да се използва като заместител на: висококалорични енергийни напитки

Енергийните напитки са известни с високото си съдържание на захар. Дори една малка разфасовка може да съдържа повече от 100 калории. Енергийните напитки са пълни с кофеин, който може да доведе до раздразнителност, нервност и проблеми със съня.

№ 4 – Пълнозърнести пити

Да се използва като заместител на: чипс

Картофите отново присъстват в списъка, този път под формата на чипс. Повечето чипсове са с прекалено много сол и наситени мазнини, обвинени са и, че съдържат акриламид, евентуален канцерогенен химикал. Следващия път, когато много ви се яде чипс, изберете пита, богата на фибри и антиоксиданти като фенолни киселини. Потопете в хумус, за да добавите вкус и … протеини.

№ 3 – Минерална вода с лимон

Да се използва като заместител на: газирани напитки

Повечето газирани напитки, включително и диетичната сода, са напълно ……. Могат само да ви докарат кариес, затлъстяване, диабет и дори сърдечни заболявания. Чудесна алтернатива е чаша минерална вода с няколко капки лимонов сок. Лимоните са с високо съдържание на витамин С и съдържат флавоноиди с противоракови свойства.

№ 2 – Натурално пробиотично кисело мляко

Да се използва като заместител на: сладолед

Сладоледът може да бъде декадентски и вкусен, но и вреден за здравето. Изследване от 2003 г. установи, че една топка първокласен сладолед съдържа около 250-350 калории и половината от допустимите за деня наситени мазнини.За да избегнете този калоричен кошмар, заложете на натурално пробиотично кисело мляко. Пробиотиците действат благотворно на храносмилателната система. Не на последно място киселото мляко е богато на калций.

№ 1 – Овесени ядки

Да се използва като заместител на: сладки зърнени храни

Различните сладки зърнени храни могат да бъдат много вкусни, но също така ви носят празни калории. Дори и зърнените закуски, рекламирани като „здравословни“ съдържат много захар, а често пъти и малко фибри. Ако имате нужда от здравословна алтернативна закуска, предпочетете овесени ядки с малко плод. Овесът спомага за стабилизиране нивата на кръвната захар, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и намалява холестерола.

Сподели

Обичам да пиша, но още повече обичам да чета.

ВАШЕТО МНЕНИЕ