Топ 10 на нездравословните храни и как да ги избегнете

Как да заместим вредните храни?

Няма значение колко се опитвате – почти е невъзможно да избегнете нездравословните храни. Те ни заливат навсякъде – на работа, в супермаркета, по телевизията.

Можете обаче да се опитате да ги замените с малко по-здравословни заместители. За да ви помогнем, сме съставили следния списък:

Топ 10 на заместителите на най-често консумираните нездравословни храни

№ 10 – Биологични пуканки

Да се използва като заместител на: микровълнови пуканки

ПуканкиПреди няколко години обществеността беше шокирана, когато работници в завод за пуканки се разболяха от респираторно заболяване, причинено от вдишването на диацетил – химикал, използван за създаване на характерния маслен вкус на пуканките. След като през 2007 г. един маниак на пуканки осъди производителите, те направиха известни промени. Все пак за предпочитане е да си правите сами пуканки в микровълновата от царевични зърна.

№ 9 – Сушени плодове

Да се използва като заместител на: бисквити и вафли

Когато говорим за хранителното съдържание, бисквитите и вафлите са възможно Сушена ябълканай-лошият вариант. Заредени с нездравословната рафинирана захар, те не предлагат нищо полезно за тялото – нямат влакна, протеини, витамини и минерали.

За да се преборите с глада за сладко, опитайте се да преминете към сушени плодове като смокини и кайсии. От една страна са сладки, а от друга са пълни с фибри и важни минерали като калий.

№ 8 – Натурален черен шоколад

Да се използва като заместител на: шоколад

Нека си го кажем, някои мъже и жени, просто са пристрастени към шоколада. Проблемът е, че много от популярните шоколади са с високо съдържание на калории, рафинирана захар и наситени мазнини – всички от които са свързани с негативно влияние върху здравето.

Още по-тревожно е, че много американски компании в сектора тихомълком заместват истинското какао с по-икономични алтернативи. Резултатът са продукти „с вкус на шоколад“.

За да сте сигурни, че все още получавате полезните за сърцето флавоноиди от вашия шоколад, купувайте си натурален черен шоколад, който е с високо съдържание на какао и е без добавки.

№ 7 – Пълнозърнест бананов хляб с ниско съдържание на мазнини

Да се използва като заместител на: кекс

Сладкишите се конкурират с бисквитите по високо съдържание на рафинирана захар и една порция може да съдържа 300 калории, 10 и повече грама наситени мазнини и малко или никакво количество протеини и влакна.

Здравословната алтернатива е банановият хляб, произведен от пълнозърнесто пшенично брашно, пшенични кълнове, семена от лен и счукани ядки.

№ 6 – Сладки печени картофи

Да се използва като заместител на: пържени картофи

Не е тайна, че пържените картофи са любими на американската индустрия за бързо хранене. Безспорно са вкусни, но имат и опасно високо съдържание на натрий, трансмазнини и калории. Голяма кутия от въпросните пържени картофи ще ви струва около 500-600 калории.

Като техен заместител предпочетете домашно приготвени сладки картофи на фурна, които са богати на антиоксиданти. Добавете им малко зехтин, щипка сол и запечете.

№ 5 – Нискокалорични „спортни“напитки

Да се използва като заместител на: висококалорични енергийни напитки

Енергийните напитки са известни с високото си съдържание на захар. Дори една малка разфасовка може да съдържа повече от 100 калории. Енергийните напитки са пълни с кофеин, който може да доведе до раздразнителност, нервност и проблеми със съня.

№ 4 – Пълнозърнести пити

Да се използва като заместител на: чипс

Картофите отново присъстват в списъка, този път под формата на чипс. Повечето чипсове са с прекалено много сол и наситени мазнини, обвинени са и, че съдържат акриламид, евентуален канцерогенен химикал.

Следващия път, когато много ви се яде чипс, изберете пита, богата на фибри и антиоксиданти като фенолни киселини. Потопете в хумус, за да добавите вкус и … протеини.

№ 3 – Минерална вода с лимон

Да се използва като заместител на: газирани напитки

Повечето газирани напитки, включително и диетичната сода, са напълно …….

Могат само да ви докарат кариес, затлъстяване, диабет и дори сърдечни заболявания.

Чудесна алтернатива е чаша минерална вода с няколко капки лимонов сок. Лимоните са с високо съдържание на витамин С и съдържат флавоноиди с противоракови свойства.

№ 2 – Натурално пробиотично кисело мляко

Да се използва като заместител на: сладолед

Сладоледът може да бъде декадентски и вкусен, но и вреден за здравето. Изследване от 2003 г. установи, че една топка първокласен сладолед съдържа около 250-350 калории и половината от допустимите за деня наситени мазнини.

За да избегнете този калоричен кошмар, заложете на натурално пробиотично кисело мляко. Пробиотиците действат благотворно на храносмилателната система. Не на последно място киселото мляко е богато на калций.

№ 1 – Овесени ядки

Да се използва като заместител на: сладки зърнени храни

Различните сладки зърнени храни могат да бъдат много вкусни, но също така ви носят празни калории. Дори и зърнените закуски, рекламирани като „здравословни“ съдържат много захар, а често пъти и малко фибри.

Ако имате нужда от здравословна алтернативна закуска, предпочетете овесени ядки с малко плод. Овесът спомага за стабилизиране нивата на кръвната захар, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и намалява холестерола.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here