Тренировките на празен стомах горят мазнини

Тренировка

Преди време излезе проучване, според което, ако искате да отслабнете, трябва да избягвате храненето преди тренировка. Тичането на празен стомах може и да се окаже не чак толкова лоша идея, при условие че не тичате за рекорд, а просто за тонус.

В проучването, проведено от учени от университета в Бирмингам, са участвали 14 доброволци, които е трябвало да карат колело три пъти седмично, като половината е трябвало да се нахранят пред тренировката, а останалите – не. Въпреки че гладните доброволци са показали по-лоши резултати, особено когато е трябвало да карат бързо, те са изгорили повече мазнини, отколкото доброволците, тренирали след ядене.

Как се обяснява този факт?

В проучването, публикувано в списание «Μedicine & Science in Sports & Εxercise», което се издава от Американския колеж по спортна медицина, се посочва, че мускулите обикновено черпят енергия за действията, които трябва да извършат, от въглехидратите в храната. Когато обаче човек тренира, без преди това да е ял, организмът няма много резерви от въглехидрати и затова е принуден да започне да изгаря мазнини, за да си набави енергия. Освен това при тренировките на празен стомах адреналинът е висок, а инсулинът – нисък, което е идеална комбинация за изгарянето на повече мастни киселини.

Наистина ли обаче изгаряте повече мазнини, ако не ядете преди тренировка?

Не е задължително. Проблемът е, че само защото използвате повече мазнини като гориво по време на тренировката, не означава, че всъщност ще сте изгорили повече мазнини от тялото си в края на деня.

Поне едно скорошно проучване показва, че вашето калорийно изгаряне е същото по време на кардиото, независимо дали ядете или не. В действителност, в това проучване, публикувано в National Strength and Conditioning Journal, авторът Брад Шьолфелд предполага, че тренировката на гладно може да повлияе на вашите протеинови магазини, като ги намали с до 10,4%. Ако се опитвате да изградите мускули, това е голяма загуба.

Според него:

Като общо правило, ако изгаряте повече въглехидрати по време на тренировка, неизбежно изгаряте повече мазнини в периода след упражнението и обратно.

И накрая, ако пропуснете храненето или поне леката закуска, може да не успеете да тренирате толкова дълго, или с такава интензивност, ако сте гладни. Това означава, че може да изгаряте по-малко калории, отколкото ако бяхте хапнали нещо и сте тренирали по-усилено.

Предимства на храненето преди упражнението

 • То може да стимулира възстановяването и увеличаването на силата
 • Може да ви помогне да поддържате по-дълги, по-интензивни тренировки
 • Може да ви помогне да избегнете ниска кръвна захар, която може да ви накара да се почувствате замаяни или замаяни
 • Може да направи вашите тренировки по-приятни (тъй като не мислите за ядене през цялото време)

Най-важното е, че всеки от нас трябва да намери система, която да работи при него. Може да бъде добре да правите кардио без хранене сутрин, но тренировката за сила може да изисква повече „гориво“, за да предизвикате наистина мускулите.

Тренировка
Не яжте много преди тренировка

Най-добрият отговор на това е да тренирате по начин, който работи за вас. Не гладувайте само защото мислите, че изгаряте повече мазнини.

В края на краищата, ако претупате тренировката или намалите интензивността поради липса на енергия, колко мазнини ще изгорите така или иначе?

Работата е, че може да се наложи да експериментирате, преди да откриете какво работи и какво не.

Ако ядете преди тренировка, не забравяйте да дадете на тялото си време за смилане на храната. Колкото повече е храната, толкова повече време ще ви трябва. Но ако изберете лека закуска (100-200 калории) и се придържате към по-високата стойност за съдържание на въглехидрати, вероятно може да се упражнявате след около 30-60 минути.

Идеи за лека закуска преди тренировка:

 • Банан или друг вид плодовеСмути преди тренировка
 • Кисело мляко с плодове
 • Овесена каша
 • Енергиен бар или гел
 • Плодово смути
 • Спортна напитка
 • Една ябълка със сирене

Ако просто не можете да хапнете нещо по-рано, просто опитайте глътка портокалов сок или може би няколко хапки от гранула бар. Дори само малко енергия може да промени вашата тренировка.

Бонус факт

Тренираните хора горят мазнини по-бързо

Дори и да нямат много паласки за премахване, физически тренираните хора горят повече калории, отколкото тези, които не са полагали редовно физически усилия. В USA Τoday е публикувано проучване, което обвързва нивото на физическа тренираност на човек с количеството изгорени мазнини.

Може би си мислите, че ако някой тренира усърдно и вече няма необходимост да сваля килограми, гори по-малко мазнини от някой, който тепърва започва да се упражнява и има солидни мастни запаси?

Грешите!

Изследванията разкриват, че колкото по-трениран е човек, толкова по-бързо гори мазнини. Причината е, че произвежда повече глицерол, който е основен показател за изгарянето на мазнините.

Дори сравнително леките упражнения могат да помогнат за ускоряване загубата на мазнини, стига да се правят ежедневно.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here