Работа за ученици

Работа за ученици от дома

Темата за детския труд, каквото всъщност представлява „работа за ученици“, е доста сложна и противоречива, и към нея следва да се подходи с необходимата сериозност. От една страна, желанието на младежите да работят е похвално, но от друга, съвременното общество предполага гарантирането на спокойно детство за всеки подрастващ, и играта не бива да бъде отнемана от житието на децата, защото както всички знаем, времето никога не се връща, а детството отлита като миг.

В този смисъл е и нашата статия, в която ще се постараем да посочим някои не толкова известни, но в същото време приятни, полезни и възпитателни начини за печелене на пари от младежи.

Ученик съм, трябват ми пари

Всеки от нас е бил млад, и всеки знае как се е чувствал на 13 (14-15-16) години, когато си мислиш, че си достатъчно голям, за да се справяш сам в много ситуации, а в същото време се чувстваш безпомощен във финансово отношение. Това е и възрастта, в която започваш да обръщаш внимание как си облечен и какви обувки носиш, а през последните години, за съжаление, и с какъв телефон се появяваш в училище и колко инча е таблета ти (списъкът с материалните неща, които вълнуват подрастващите вече е безкраен).Работа за ученици

В тази ситуация много от децата решават, че трябва да намерят начин да изкарат свои пари.

Най-добрият съвет, който може да дадем в случая е – коментирайте тази тема с родителите си.

Не вземайте сами решение да търсите работа за ученици, или да обсъждате само с приятелите си какво ви се предлага като работа. Колкото и да не ви се вярва, родителите ви имат житейския опит да ви насочат и да намерят най-доброто решение за този „проблем“. Те също са били млади и също са имали нужда от пари, но са преминали през този етап и биха могли да бъдат най-полезни за вас, като в същото време ще се погрижат да бъдете предпазени от опасностите, които могат да ви сполетят. Това може да стане по най-различни начини – от намиране на работа при семеен познат (или роднина), през създаване на вътрешна „семейна заетост“, за която да бъдете материално възнаградени, до директно „ликвидиране“ на финансовия проблем.

След като получите съгласие от родителите си за намиране на работа, преминавате към въпроса:

Какво мога да работя като ученик

В ежедневието е пълно с работа и задачи, които трябва да бъдат свършени. За хората, които имат желание да работят, намирането на работа не е пречка. Детският труд обаче има своите специфики, затова не всяка дейност е подходяща да бъде извършвана от ученик.

Най-добрите предложения за работа на ученици

Казано накратко – най-подходящата работа за ученик е тази, която не вреди на здравето, не пречи на учебния процес, и възпитава морални и семейни ценности в младежите. Тя също така трябва да създава умения, които ще бъдат полезни на детето в бъдещия му живот. Задължително трябва да е почасова, защото детският организъм не е привикнал на 8-часовия работен ден.

Хубавата новина е, че през XXI-ви век такава работа за ученици има, и тя е достъпна за всички желаещи да отделят няколко часа седмично от свободното си време.

Тя е подходяща за всеки (без значение дали е в София, Варна, Пловдив, в по-малък град или село).

Работа за ученици с компютър

Почасова работа за ученициВ днешно време едва ли има ученик, който да няма собствен компютър, или поне да има постоянен достъп до такъв ежедневно. В училищата вече се учи предмет „Информационни технологии“, което предполага учениците да имат някакви базови познания относно работата на компютър, писането на текстове, търсенето на информация в Интернет и подготовката на презентации.

Естествено, децата с повече интереси и умения в областта на програмирането вероятно лесно могат да си намерят работа (или поне стаж) в някоя от многото ИТ фирми, затова тук ще обърнем повече внимание на възможностите за работа, които са по-подходящи за всеки ученик в гимназиална възраст.

Един такъв вариант за работа е писането на текстове по зададена тема. Интернет е пълен със сайтове, чиито собственици търсят качествено съдържание, което да привлича потребители на техния сайт, и единствените умения, които се очакват от учениците са грамотно и интересно писане на материали по най-различни теми. Търси се също попълване на информация за продукти в онлайн магазини, регистрация в директории и т.н. сравнително ниско квалифицирана дейност.

Един от българските форуми, в които има обяви с търсене за подобен тип  „работна ръка“ е predpriemach.com. В съответния раздел се публикува какви са изискванията и какво точно се очаква от кандидата, а работата обикновено е от вкъщи и с достатъчно дълги срокове за изпълнение.

Ето няколко примера за такива обяви за работа, подходящи за ученици (още такива може да се намерят на адрес https://www.predpriemach.com/forums/freelance-jobs-projects.30/):

Ние сме фирма и се занимаваме с онлайн продажби на детски играчки и стоки. Търсим човек за качване на продукти на нашия онлайн магазин.

Желателно е да се качват продукти всеки ден, като ние предварително ще предоставим обучение и необходимата информация.

Заплащането се случва след проверка на качените продукти и редакция от Ваша страна, ако е необходима!

Търся някой да ми помогне в регистрацията на ЕН сайт в 800 ЕН директории по мой списък. Ще е нужно да се попълва всичко като: категория, снимки, лого, адрес, описание ФБ страница, работно време и т.н.

Предимството на намирането на работа през форум е, че повечето публикуващи обява имат т.нар. рейтинг и винаги може да бъдат отличени сериозните оферти за работа, така че да няма риск да не ви бъде заплатено след изпълнение на задачата.

Подобни обяви за работа за ученици може да намерите и на https://www.freelance.bg/freelance-projects.html.

За учениците от езиковите гимназии съществува възможността за подготовката на преводи от/на езика, който владеят.

Едно от предимствата на този тип работа е, че тя не е просто работа за лятото, или сезонна заетост – напротив, учениците биха могли да работят в свободното си време дори и през учебната година. Освен това темите за материалите биха могли да бъдат на теми, близки до учебната програма, така че освен за финансите, да допринесат и за знанията на ученика (география, история, философия, икономика, спорт и т.н.).

Не по-маловажен е фактът, че работата се осъществява дистанционно – от вкъщи, така че рискът от проблеми с работна среда, отношение на работодателя и злоупотреби е сведен до минимум. И не на последно място – реално това е почасова работа за ученици, тъй като не се изисква постоянно присъствие в офис в рамките на 8 часа.

За учениците, които имат някакви умения свързани със създаването и поддържането на уебсайтове възможностите за изкарване на пари се увеличават неколкократно. В този случай, освен работа през работодател, ученикът би могъл да помисли за реализиране на „собствен бизнес“ и печелене на пари с уебсайт. Това обаче е тема за отделна серия публикации, която се надяваме да продължим в скоро време.

Виж също: Как да печеля криптовалути с телефон?

Какво не бива да работя, докато съм ученик

По-рано уточнихме, но важните неща трябва да се казват по няколко пъти. Учениците не бива да се занимават с работа, която:

 1. Застрашава тяхното здраве
 2. Пречи на учебния процес
 3. Не е подходяща за тяхната възрастова група

Как да се предпазя от злоупореби

Отново важен въпрос, който не бива да се пренебрегва и следва да му бъде обърнато внимание не само от децата, а и от техните родители. Вече споменахме за рейтингите във форумите, но естествено има и други способи, които трябва да ползваме.

Например, когато имаме предложение за работа в конкретна фирма, можем да потърсим мнения за компанията като работодател в Интернет – така ще се предпазим от некоректни фирми, при които има риск да не получим заработените пари.

Стипендии и конкурси за ученици

Стипендиите за ученици са друг интересен, полезен и удобен начин да се сдобием с малко пари за лятото. Най-често стипендиите се дават за добро представяне в училище, но има и други институции, които дават стипендии на база представянето в различни конкурси или състезания. Подобна информация може да намерите на адрес: perspektivi.info

Надяваме се нашият материал ви е бил полезен при оринтацията във възможностите за работа за младежи.

А какво е вашето мнение за работата за ученици?

Споделете своя опит (като ученици или работодатели) в мненията под статията. Ако желаете да пишете материали срещу заплащане, може да пишете във формата за контакт на сайта.

6 МНЕНИЯ

 1. Аз имам желание да работя и дори и на смени

 2. Здравей Антония,
  Похвално е желанието ти да работиш, стига това да не пречи на обучението ти.
  В статията сме разгледали най-подходящите възможности за онлайн работа за ученици – писане на статии, качване на информация в уебсайтове, качване на продукти в онлайн магазини и подобни.
  Ако имаш други конкретни въпроси, може да ни пишеш на мейла.

 3. Искам да работя!
  Аз съм ученик.
  На 15 години.
  От Шумен

 4. Здравей Васко,

  В статитята има няколко идеи за работа за ученици онлайн, както и сайтове, в които се предлага такава работа – просто виж какво би ти допаднало и с какво можеш да се справиш, и пиши на хората, които са пуснали обяви за търсене на хора за работа. Предимството на онлайн ангажиментите е, че няма значение къде се намираш.
  Ако нямаш уменията за работа онлайн – писане на текстове, въвеждане на данни, превод, управление на социални профили и др. подобни – по-добре да наблегнеш на придобиването им, преди да си търсиш работа.
  Поздрави, и успех!

 5. ас искам да работя за косене на трева

 6. Здравейте, аз съм ученичка на 17 години, и бих искала да работя през събота и неделя. 😄

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here