Целогодишно без притеснения! Всесезонни гуми – плюсовете и минусите

Всесезонните гуми са междинна разновидност на зимните и летните видове, позволяващи целогодишната им експлоатация през всички четири сезона. Това е възможно обаче само с някои уговорки и условности, за които ще стане дума по-долу. Кога са най-подходящи за използване и кои са техните предимства и недостатъци?

 

Всесезонни гуми

Кога се използват

Всесезонните гуми, без значение за кола или за джип, представляват всесезонно решение или междинна опция, позволяваща “обуването” на колата за цяла година. На външен вид и по шарките на протектора предимно прилича на зимен вариант. Вглеждайки се по-внимателно става ясно, че височината на грайфера е по-голяма, а самият каучук е по-груб, което му позволява да запази физическите си свойства и характеристики при минусовите температури.

Каучукът може да запази качествата си до около –12 °C околна температура, но при по-ниски зимни градуси, той се втвърдява и нарушава устойчивостта и управлението на превозното средство. При топло време, когато термометърът надвиши показанието от над +15 °C, превозното средство започва да “плува” и смяната е горещо препоръчителна. Според експертите, най-подходящото време за използването на нови автомобилни всесезонни гуми онлайн е в междусезонния период или целогодишно, но на места, където климатът в умерен и мек. 

Предимства на всесезонните гуми

За да разберете дали са подходящ избор, ето някои от основните им предимства:

  • спестяват пари – липсата на необходимост от покупката на два комплекта ви спестява пари;
  • добри технически характеристики – представят се добре върху мокри и леко заснежени пътни настилки;
  • лесно и устойчиво управление – експлоатацията при благоприятни метеорологични условия (описани по-горе) води до нормално шофиране и липса на проблеми със спирачния път и проходимостта.

Недостатъци на всесезонните гуми

Както всичко друго, подобни решения имат и своите недостатъци. Такива са високото им ниво на износване и невъзможността за постигане на физическите свойства на сезонните аналози. При влошаване на метеорологичните условия те могат да предизвикат загуба на контрол над превозното средство и не са подходящи при агресивно шофиране. Характеризират се със средна степен на създавания шум – не са от най-шумните, но не са и от най-тихите варианти, така чем ако това е фактор за вас, вероятно подобен избор не е най-правилният.

Как се маркират

Най-широко използваните маркировки за всесезонните гуми, без значение колко цола, са при надпис AS, или All Seasons – “всички сезони”. При наличие на обозначение AW или All Weather, това означава, че могат да се ползват “по всяко време”. Възможно е да се срещат и маркировки във вид на “снежинка”, “слънце”, “листо” и “капка”, което съответства на всички четири сезона.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here