Седем причини да пазарувате по-често от магазин за био продукти 

Био продукти

Пазаруването от магазин за био продукти може да допринесе много за това да ви помогне да спазвате по-здравословна диета. Ето седем стратегии, които можете да използвате, за да изградите своя собствена персонализирано по-здравословно меню.

Гответе повече

Хората, които ядат домашно приготвени ястия пет или повече пъти седмично, имат вероятност от 28 процента по-малко да са с наднормено тегло и с 24 процента по-малко вероятност да имат излишна телесна мазнина от тези, които ядат у дома по-малко от три пъти седмично. Проучване показа, че готвенето у дома също намалява излагането на човек на токсични химикали, които са в някои опаковки за бързо хранене.

Изяжте си първо зеленчуците от магазина за био продукти

Ако не ядете достатъчно зеленчуци (а повечето от нас не го правят), то трябва да знаете, че тази стратегия само ви вреди. Почти всички имаме склонността да изядем първо всичко друго в чинията си, а накрая зеленчуците. Обърнете правилата на играта! Направете си салата и седнете, за да я хапнете, преди да поставите друга храна на масата. Така не само ще ядете повече зеленчуци, но ще ядете и по-малко през цялото хранене. 

Забравете за месните деликатеси през 1 ден от седмицата

Замяната на животински протеин с еквивалентно количество растителен протеин е свързана с по-нисък риск от смъртност, особено от сърдечни заболявания. Затова сменете бургера с вегетарианска версия или направете боб яхния, която е толкова хранителна, че никой няма да помисли за месо след това. И все пак през останалите 6 дни от седмицата може да намерите качествено месо и продукти от близкия био магазин.

По-добра закуска

Изследванията показват, че приемът на голяма закуска, която съдържа протеин (кисело мляко или яйца, например), помага за предотвратяване на наддаването на тегло, насърчава загубата му и намалява броя на калориите, които консумирате вечер.

Подарете си малко изкушение

Не е нужно да се отказвате от любимите си сладки, но можете да ядете по-малко и да се насладите на на по-малкото количество също толкова добре. Тайната е съзнанието. Отдайте на лакомството си пълната концентрация и се съсредоточете върху аромата и текстурата. Това ще ви помогне да се чувствате доволни от по-малката порция. Намалете и вредните съставки, които приемате с конвенционалните сладки, като си закупите по-здравословно алтернатива от магазина за био продукти.

Ядки

Много хора мислят, че ядките имат много калории и мазнини, но обикновено  помагат на хората да свалят килограмите. Освен това те намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2, според няколко проучвания. Всеки несолен орех е добър избор, но най-добре е да редувате видовете, които ядете, тъй като всеки сорт има собствена смесица от хранителни вещества. Например, бадемите имат повече фибри от много други ядки и доставят на тялото калций, докато орехите са пълни със здравословна за сърцето омега-3 мастна киселина, наречена алфа-линоленова киселина.

Заменете газираните напитки и соковете с вода

Всички знаем, че содата не е най-здравословният избор за пиене. Но скорошно проучване предполага, че обмяната на една порция на ден за чаша вода може да помогне за намаляване на общия прием на калории и последващия риск от затлъстяване, като намали риска от развитие на диабет тип 2 с 14 до 25 процента.

Обърнете внимание и на приема на плодови сокове. Дори 100-процентовите плодови сокове могат да допринесат с много калории и захари към вашата диета. За по-здравословна диета се ограничете до една чаша от 250 мл. на ден.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here