Най-здравите марки коли втора употреба

здрава кола втора употреба

Според статистиката, 9 от 10 българи, които си купуват кола, избират варианта втора употреба. А колкото по-здрав е автомобила, толкова по-безопасно е движението с него, по-рядко се налагат ремонти и главоболията са по-малко.

Кои са най-здравите марки коли втора употреба?

Отговорът не е толкова прост, тъй като състоянието на возилото до голяма степен зависи от поддръжката и експлоатацията до този момент, от пътищата, по които е карано и т.н. Все пак обаче марката си е марка. Тук ще видим кои модели от определени марки се представят най-добре в класациите за здравина на автомобили втора употреба.

Dacia Sandero – евтин, но достатъчно здрав и надежден

читава кола втора употребаАко направим сравнение между Dacia Sandero и Ford Mondeo, вторият струва три пъти повече. Любопитното обаче е, че коефициентът на надежност и на двата е еднакъв – тоест Dacia Sandero е изключително изгоден вариант за хора, които не желаят да инвестират много средства в покупката на кола, но в същото време се нуждаят от надеждност и сигурност на пътя.

Разбира се, всяка една кола, рано или късно стига до сервиза и се нуждае от подмяна на части. Но колкото по-бързо се намерят тези части и колкото по-евтини са те, толкова колата е по-лесна за поддръжка. Затова е важно и този аспект да се гледа при избора на коли втора ръка.

Когато говорим за автомобили на над 10 години, в класацията не може да не се включи и

Mercedes A-Class

Този автомобил се характеризира с надежден коефициент на повреди, дори и когато навърти сериозен пробег. За да сме по-конкретни, при над 100 000 км пробег, шансът за повреда е 21:1. Това прави този тип Mercedes доста издръжлив и с възможност да се кара интензивно. Подходящ е за хора, които „не слизат” от возилото си и имат нужда от надеждна и сигурна кола.

Toyota Avensis – най-надеждната Toyota

Автомобилите на японския гигант Toyota традиционно попадат в класациите за най-здрави автомобили втора употреба. В последно време с най-добри характеристики се характеризира моделът Toyota Avensis. Коефициентът му на повреди е почти 20:1 при пробег 145 000 км.

Любителите на Toyota определено биха останали доволни от здравината и надеждността на тази кола. Тя е подходяща и за феновете на бързи скорости, тъй като има кратко време за ускоряване и може да се кара по немски магистрали със 180 км/ч. Разбира се, такава скорост е забранена за българските пътища и когато карате у нас, трябва да се придържате към ограниченията.

Този тип Toyota е стабилна и отвън, и отвътре. Понася слаби удари, ремонтира се лесно и е достатъчно устойчива при преминаването през дупки и неравности.

Ford Fusion – малък, компактен и здрав

Малък, компактен, здрав и надежден автомобил, макар и не чак толкова широко разпространен. Този модел се произвежда от Ford Europe в Кьолн и се представя много добре в класациите за здравина на автомобили втора ръка. Коефициентът му на повреди е по-добър от другите модели Ford, въпреки че визията му не е толкова атрактивна. Изключително подходящ за градско каране, както и за млади шофьори, които тепърва усвояват тънкостите на шофирането.

Volkswagen Golf и Volkswagen Golf Plus – синоним за здравина и лесна поддръжка

Немската марка Volkswagen открай време е синоним за здравина, надеждност и евтина поддръжка. Чупи се трудно, а когато се счупи, най-лесно се намират части. Частите за всички модели на Volkswagen са широко разпространени в магазините и сервизите, не струват скъпо и се поставят лесно. Миниванът Volkswagen Golf Plus е подходящ за семейна кола и също е достатъчно здрав и надежден. Коефициентът му на повреди е 16.4 за пробег 109 000 км.

BMW X1 – автомобилът, който поставя стандарти

Марката BMW също намира място в класациите за здравина на автомобили втора ръка. А моделът BMW X1 е от онези, които поставят стандарти, благодарение не само на здравината и надеждността си, но и на дизайна и гъвкавостта си. Комбинацията от най-нови технологии, вложени в устройството и дизайна, осигуряват максимален комфорт, който не е за сметка на сигурността, напротив. Автомобилът е комбинация от най-важните неща на пътя – сигурност и комфорт.

И още

Това са основните марки коли, които свързваме със здравина, когато говорим за коли втора употреба, но разбира се, далеч не са единствените. Този тип класации са динамични и търпят промени.

Едно е сигурно обаче, когато си избирате употребявана кола, трябва да гледате не само модела и марката, но и състоянието точно на този автомобил, който желаете да притежавате. Колкото повече са се грижили за него предишните му собственици, толкова по-добре за вас. И обратното – ако е каран небрежно и не е бил поддържан добре, е доста вероятно да започне да ви създава главоболия още от самото начало. Ето защо, при избора е хубаво да се допитате до специалист, който наистина разбира от устройство на автомобил, не само от дизайн. Защото колата може да изглежда безупречно, но отвътре нещата да стоят по друг начин.

Внимавайте при избора, а след него ви желаем приятно и безаварийно шофиране!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here