5 храни и напитки, които отслабват костите

643
Как да се храним за здрави кости?

Цял живот ни се повтаря колко е важно да се храним здравословно и да подбираме внимателно храната си, така че да си изградим здрава костна структура. Мнозина вероятно биха се учудили ако научат, че много от традиционните храни и напитки, които консумираме пречат на хранителните вещества да стигнат до костната ни система. Представяме ви списък с най-често приеманите храни и напитки, които отслабват нашите кости, тук:

Какви храни да избягваме за да имаме здрави кости?

1. Алкохол
Алкохолните напитки блокират притока на калций и минералите, които са важни градивни елементи в костната структура. Предпочитайте виното и бирата. Те имат приятен вкус и не оказват толкова отслабващ ефект на костите. Ограничете се от пиенето на алкохолни напитки или коктейли всеки ден. Ако е възможно, заменете ги с вода, чай или натурален сок.

2. Безалкохолни напитки
Газираните питиета съдържат фосфорна киселина, която кара организма да отделя повече калции при уриниране. Опитайте се да замените газираното с мляко или плодови сокове, богати на калции и витамин D.

3. Сол
По думите на диетолози на всеки 2 300 милиграма сол, която попада в тялото ни,  губим около 10 милиграма калций. Големи количества сол се съдържат в консервирани ястия, замразено месо, купешки печени храни, пица, бутилирани сосове, хамбургери и пържени картофи.

Консумирайте повече домашно приготвена храна, защото така имате възможност сами да прецените колко сол да сложите.

4. Хидрогенни мазнини
Процесът на хидриране втвърдява течното зеленчуково масло и му отнема съдържащия се в него витамин К, който е градивен елемент за здравината на костната структура. За да избегнете това, яжте повече зелени храни като спанак и къдраво зеле, които са богати и на витамин К.

Намалете пърженото и наблегнете на печената в домашни условия храна.

5. Храни с високо съдържание на витамин А
В тази категория спадат яйца, млечни продукти и дробчета. Жените, които навлизат в менопаузата са склонни да пренаситят организма си с витамин А, получен от интензивното приемане на горепосочените храни.

Съветът към тях е да избягват мазното, също и храни и сладки изделия, които се правят с голямо количество яйца.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here