Книгата или филмът: Кое е по-доброто? (филми по книги)

Кое препоръчвате - филма или книгата?

Въпреки, че през последните години достъпът до мултимедийно съдържание е значително улеснен (стрийминг платформи, TV box устройства, смарт 4к телевизори и т.н.), добрата стара книга все още има много привърженици, и ние от Benchtalks.com попадаме в този кръг фенове. Затова и се амбицирахме да направим един материал с преглед на книгите, които впоследствие са получили своя шанс да бъдат представени на големия (или малкия) екран.

В крайна сметка може да се каже, че в основата на всеки филм стои история (а зад някои филми историята е от реалния живот). Ние, хората, сме социални същества и затова обичаме интересните истории. Това е, което ни различава от останалото животинско царство. С развитието на човешкото общество се развиват и начините, по които разказваме нашите истории. Вече не разчитаме на картините на стената или свитъците пергамент. Имаме литературата и представленията, които могат да ни отведат където поискаме, когато поискаме.

Понякога толкова обичаме тези истории, че ги адаптираме в различна среда. Обикновено оригиналният носител е текст (книга) и след това се трансформира във форма на визуален разказ (игра, телевизионно шоу, театрална постановка, сериал или игрален филм).

Най-честото адаптиране е създаването на филм по вече издадена книга, което предизвиква и непрекъснатия дебат:

Кое от двете – книга или филм – е по-добро?

Защото едното винаги е по-добро от другото (е, почти винаги). За щастие, нашият екип е изчел и изгледал много истории, така че ето списък с книги и филмите по тях, заедно с мнение относно кой носител е по-подходящ (за всяка конкретна история). И тъй като постоянно излизат нови книги и филми, ние ще се стараем да поддържаме тази своеобразна статистика „жива“, а вие може да давате своите идеи за нови двойки книга-филм, която да „оценим“.

Резултат в противоборството до момента

Общо прегледани книги-филми (вкл. някои серии)
23
Книгата е по-добра10
Филмът е по-добър10
Книгата и филмът са еднакво добри3

 

Игрите на глада (трилогия) (Hunger games)

Игрите на глада - книгата и филмаТрябва да започна този списък с трилогията на едно цяло поколение! Това e онова рядко събитие в средното училище, когато всяко едно дете чете конкретна книга. Това не се случва всеки ден!

Така че, ако някой от вас не е чувал, Игрите на глада на Сюзан Колинс бяха публикувани за първи път през 2008 г. и разказват за шестнадесетгодишно момиче Катнис, което живее в антиутопично общество. В рамките на това общество всяка година има детска лотария за всеки окръг (подобно на държавата) и тези деца трябва да се борят до смърт за забавление. Продълженията за книгата „Игрите на глада: Възпламеняване (Catching Fire)“ и „Игрите на глада: Сойка-присмехулка (Mockingjay)“ бяха публикувани съответно през 2009 и 2010 г. и кастингът за филма вече беше в ход. През 2012 г. излезе филмовата адаптация на „Игрите на глада“.

Тъй като книгите по тази история са три, ще сравним всяка отделна книга с филмовия ѝ „еквивалент“.

Игрите на глада (2012) са режисирани (и написани) от Гари Рос, а Сюзан Колинс участва и в писането на сценария. Както може да се очаква при адаптация от книга към филм, филмът пропуска доста подробности като разказва историята, като същевременно се опитва да изгради правилната и пълна представа за света (защото филмовото студио естествено иска да направи възможно най-много филми от поредицата). При направата на филма също е изключително важно да се запази рейтинга PG-13, така че филмът не включва прекомерно насилие. Преобладаващите сцени са тъмни и мрачни, но кръвопролитията са в „нормата“ за този рейтинг и смъртта не блести с изключителен реализъм. Лично Игрите на глада бяха любимата ми книга в трилогията. Той установи този странно познат свят, докато ме държеше, дванадесетгодишен, който обръщаше страницата, за да видя какво следва. Във филма просто гледах адаптация, не бях толкова ангажиран, колкото трябваше да бъда.

„Игрите на глада: Възпламеняване (Catching Fire)“ (2013), от друга страна, е съвсем друга история. Това е най-малко любимата ни книга в трилогията (да, екипът ни е абсолютно единодушен), но пък филмът просто „кърти мивки“.

Книгата е по-скоро претенциозна и скучновата, но с помощта на новия режисьор Франсис Лаурънс и нови писатели на сценария (вече не Колинс) този филм се оказва страхотен. Тази адаптация по романа е точна, но също така ангажираща и привлече голяма част от младата публика. Режисьорът представи новите герои изключително добре, като все още се фокусира върху главния им герой.

Проблемът на повечето хора с Mockingjay (2014 и 2015) е, че нямаше смислена причина (освен пари) тази книга да бъде разделена на два филма. Резултатът е, че последният филм е просто скучен, защото обхваща само около 100 страници.

Отделно, от километри личи, че актьорският състав и творческият екип за филма са се изчерпали. В това няма нищо лошо и изненадващо – проблемът е, че публиката и най-вече книгата не го заслужават.

Кое е по-доброто?

Игрите на глада I част: книгата

Игрите на глада: Възпламеняване: филмът

Игрите на глада: Сойка-присмехулка: книгата

Като цяло в трилогията: книгите

Стая (Room)

Книгата СТАЯ си заслужава всяка минута Стая (2010) е книга, която прочетох в гимназията, и която абсолютно заобичах. Разказва историята на петгодишно момче на име Джак, което живее със своята майка. Още в първите няколко страници, читателят осъзнава, че Джак е рожба на малтретирано момиче (отвлечено още като дете) и двамата са затворени в малка стая, което означава, че Джак никога не е виждал външен свят (или дори знае, че изобщо съществува). Това, което прави Стая страхотна книга е, че тя е разказана от самия Джак, така че ние продължаваме в това пътуване на него, докато се опитва да разбере света, който е красива история.

През 2015 г. филмовата адаптация на Стая излезе и превзе света на един дъх. Филмът бе номиниран за много награди, включително за най-добър филм на наградите на Филът СТАЯ е дори по-добър от книгатаАкадемията за годината.

Това, което направи филма толкова силен е, че се ангажира с гледната точка да бъде отново на детето Джак. Филмът е тъмен и напрегнат, но и радостен, и показва дете, което открива света, докато майка му се приспособява към свободата. Двете водещи роли (Бри Ларсън и Джейкъб Трембли) също имат страхотна химия и ме карат зрителя да иска филмът никога да не свършва.

Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

Никога не ме оставяй (Never Let Me Go) *

Тази. Книга. Променя. Хората. Това е красив роман, публикуван през 2005 г. и обявен за най-добър роман от Time Magazine. Историята разказва за млада жена на име Кати, която разсъждава върху своето детство и юношество (аз ще ви дам само този синопсис, но има толкова повече в това заглавие).

Адаптацията във филм излиза през 2010 г. (с участието на Кери Мълиган, Кийра Найтли и Андрю Гарфийлд), а също така е номинирана за няколко награди.

И тук имаме нормалните несъответствия на адаптация от книга към филм, но основният проблем е, че филмът се опитва да прехвърли твърде много сюжет от книгата. Книгата минава през целия живот на Кати и два часа не са достатъчно време, за да се развие и разкаже цялата тази история. Съответно режисьорът Марк Романек трябва да прекъсва сцените и бързо да преминава от действие на действие.

Проблемът тук е, че историята се движи твърде бързо, за да не се вкорениш в героите или да разбереш какво се случва понякога. Въпреки че получавате от филма основната тема на историята и усещането за героите, тя никога няма да ви докосне, както става с книгата.

Което е тъжно, защото това е красива история.

Кое е по-доброто?

Като цяло: книгата

* ако има една книга, която трябва задължително да прочетете от настоящия списък, това е тази. Моля, прочетете я. Ще благодарите по-късно.

Здрач

Който каквото иска да говори, но Здрач всъщност е добра книга. Това наистина ме накара да чета, така че частица от сърцето ми винаги ще принадлежи на тази книга. Тази история е за момиче на име Бела, което се влюбва във вампир и драмата, която идва с това. Тази книга отново накара вампирите да се разхладят и се превърна в страница (поне за моето 10-годишно дете).

Филмът, от друга страна, не беше толкова лош, всъщност точно какъвто се очаква да бъде. Филм, режисиран за туитове. Драматично е, „евтино“ и малко готическо. Ако това е, което искате във филм, продължете го. Но за мен … липсваше магията (само малко. Но като цяло това беше добро пристрастяване).

Кое е по-доброто?

Като цяло: равен

Предимствата да бъдеш аутсайдер (The Perks of Being a Wallflower)

Друга класика от края на 20 век, първоначално публикувана през 1999 г. Тази история следва момче на име Чарли, което е интроверт и започва своята първа година в гимназията. Книгата е написана във формат на писма, докато той пише на свой приятел (не знаем дали писмата действително се изпращат или са просто негов дневник). Историята проследява тази първа година на Чарли в гимназията, като междувременно читателя си изяснява някои от „скелетите в гардероба“ му. След като постига огромен успех сред милениумите и поколението Z, през 2012 г. излезе филм с участието на всички звезди (Логан Лерман, Ема Уотсън и Ерза Милър) за тези поколения.

Това, с което филмът (режисиран и написан от автора Стивън Чбоски) се отличи, беше очертаването на героите и историята. Когато четох книгата, само Чарли и Сам бяха представени подобаващо, нямаше голям акцент върху поддържащи герои като Кендис и Сюзън. А с филма, зрителя наистина успяхва да види и да изживее света на Чарли, който наистина се докосва сърцето.

Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

Поредицата „Хари Потър“

Тайната рецепта за коледно щастие под елхата е проста – филм от поредицата и някоя (или няколко) от книгите от същата поредица. По принцип винаги си личи, когато авторът е и един от сценаристите на продукцията, а талантливият актьорски състав и невероятните декори, които пасват прекрасно на представата за този магически свят, обясняват приходите от над 7.7 милиарда долара и обичта на феновете по целия свят.

„Хари Потър и философският камък“ ме спечели завинаги със сцените, в които се играеше куидич. Създателите на филма се бяха постарали да ги направят по начин, който ме накара да изисквам от научната общност да направи този спорт възможен в най-кратки срокове!

Кое е по-доброто?

Като цяло: И двете

„Шифърът на Леонардо“

Е, има разминавания със сюжета – книгата, скандализирала половината свят, съдържа и по-сложни доказателства за провокативните теории, които Дан Браун ни предоставя за пръв път в такъв популярен формат за масова употреба.

Но пък с много добрата комбинация от любимия стил на игра на Том Ханкс и неповторимия френски чар на Одри Тоту, предизвикателството да се отговори на взискателното човешко въображение е посрещнато достойно. А и не е малко това, че виждате с очите си местата, за които се разказва.

Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

„Аз, роботът“

Когато си говорим за разминавания със сюжета и фантастичния Айзък Айзимов… Хмм, признавам, че филмът има малко общо с историята в сборника от разкази, но настоявам, че идеите от невероятното въображение на автора са страхотно и ефектно поднесени в тази екранизация, която напоследък, при целият шум около създаването на изкуствен интелект, е и доста актуална.

Уил Смит ни показва, че може не само да ни разсмива, но и да се справи с ролята на противоречив леко трагичен герой и нека да си го признаем – когато говорим за научна фантастика и фентъзи, Холивуд е най-добрият вариант. Не по отношение спазване на сюжета или точно предаване на ключови моменти от любимия роман, но винаги и със сигурност по отношение на ефектите и създаването на света на историята, така че да повярвате в него.

Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

„300“

Забравете за точното пресъздаване на обстоятелства около битката при Термопилите и се фокусирайте върху точното пресъздаване на … комикс, базиран на тази битка.

Сцените от филма повтарят прецизно картините от рисуваната книжка, по която е направен, и ако сте го гледали на кино, сигурно вече знаете, че ефектите му си заслужават, а боевете са радост за очите.

От женска гледна точка – кой би отказал филм, в който непрекъснато са изложени на показ голям брой атлетични мъжки тела като сладка хранителна добавка към Джерард Бътлър?
Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

Трилогията „Властелинът на пръстените“

Властелинът на фентъзи филмите един от тези, които наистина си струват. Светът на Толкин оживя благодарение на тези филми точно по начина, по който трябваше, и не само прощавам, но и твърдо одобрявам моментите, в които хората, които не са чели книгата, казват, че си представят в текста като:

„…И тогава Леголас скочи на щита си като на скейтборд и се спусна с него на къси-верижни по-стълбите, пускайки нон-стоп стрели по врага, като не забравяше да се прави на як и небрежен…“

Кое е по-доброто?

Като цяло: книгата

„Осъдени души“

Първият филм в живота ми, заради който прочетох книгата. Този филм ме смрази по начин, по който никоя антиутопия не е успявала и абсолютно затвърди мнението ми, че ако български режисьор реши да ви депресира, ще го направи така, че с дни да не се съвземете.

Съжалявам Тарантино, Нолан, Финчер, но в сравнение с нашите режисьори и степента на постигане на шок и ужас в публиката, имате още много да учите. Не е съвсем вярно, разбира се – това си е моето субективно мнение и фактът, че по-лично приемам сцените от нашата или по-близка до нашата действителност, но така или иначе филмът, колкото и да е стар, си струва. (А от музиката към него настръхваме и до днес.)

Кое е по-доброто?

Като цяло: книгата

„Войната на таралежите“

Ама пък ако български режисьор реши да ви разсмее, особено с помощта на братя Мормареви, ще има да се смеете много и да се възхищавате на умението да се покаже абсурда на българската реалност, без да ви кара да я мразите прекалено.

Приключенията на порастващата банда пакостници, сблъскали се за пръв път със системата и нейния непоклатим механизъм за размазване на всичко отклонило се от буквата на правилника. И в същото време отворила безброй вратички за хората с малко по-висок социален статус и за тези, които им се подмазват, ще ви накара и да се усмихнете, и да се замислите. Струва си.

Кое е по-доброто?

Като цяло: Невероятни – и двете.

„Играта на Ендър“

Още един филм, заради който прочетох книгата. Харисън Форд в ролята на безскрупулния заради вярата си в кауза полковник Граф и младият талант Аса Бътерфилд в ролята на Ендър – детето гений, което с играта си нанася непоправими щети, са изключително добър избор.

Филмът максимално се придържа към линията, начертана от Орсън Скот Кард, и заслужи личните ми благодарности към създателите му, заради това, че ме вдъхновиха да си купя и романа.

Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

„Четецът“

Ама че история! Филмът е също толкова провокативен, обръщащ с главата надолу установени принципи и диаболично-трогателен, колкото книгата. Наситената дълбока емоционалност, която Бернхард Шлинк изгражда на страниците на романа, се компенсира с майсторски баланс на настроенията и сцените на екран.

А и Кейт Уинслет доказва, че я бива и за нещо друго освен за еманципирана фалирала дама, захласнала се до толкова по Леонардо ДиКаприо, че за малко да се удави. Струва си.

Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

„Не казвай сбогом“

Какво правите, когато мъжът до вас е емоционален пън, който ви изневерява, а първите тръпки от връзката ви се превръщат в мъчително рутинно ежедневие, в което се стремите да не надебелеете само заради въпросния пън?

Ами вгорчавате му живота по най-жестокия начин, за който се сетите, и почвате да нагъвате шоколад като невидяла. Имаме си Розамунд Пайк и Бен Афлек, които ни доказват, че шампионите в категория „майстор на манипулация на общественото мнение“ винаги са жените.

Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

 „Яж, моли се и обичай“

В този филм нещастието в брака отново е свързано с нагъване като невидяла (този път на пица в Италия), но пък пътят на Джулия Робъртс до постигането на душевно равновесие и намирането на щастието в малките неща е много интересен и също така поучително-красив. Чувството за хумор на текста и невероятните гледки на филма са в ненадминат баланс.

Мечтаното спокойствие си зависи от нас – това е идеята и признавам, че ми допада.

Кое е по-доброто?

Като цяло: книгата

„Лабиринтът – бягство невъзможно“

Ако се абстрахираме от факта, че очевидно целият американски народ се стресира ужасно от думичката „променливи“, но няма проблем с това малолетни да бъдат избивани от чудовища, конструирани да тестват способностите им, филмът е точно това, което си представях, докато четях книжката.

Една от продукциите, в която холивудските клишета от машината за парички се ограничават само до бой с отвратителни създания, но него си го има в достатъчни количества и в романа, така че всичко е наред.

Кое е по-доброто?

Като цяло: книгата

„Империята на Слънцето“

Бях много, много малка когато за пръв път гледах този филм и поисках почти веднага да го гледам втори път. За него невръстният Крисчън Бейл (да – Батман и Моисей), който е на 12 години, когато участва в кастинга за ролята на Джим Греъм, печели награда за най-добро-представяне в категория „юноши“.

Създадена е специално заради емоциите, които показва героят му. А и Джон Малкович и Спилбърг са си Джон Малкович и Спилбърг.

Кое е по-доброто?

Като цяло: филмът

“Игра на тронове”

Този сериал ме спечели, когато разбрах, че Нед Старк се играе от Шон Бийн, а ако Шон Бийн случайно не умре в някой филм, филмът не струва изобщо.

Мартин е и сценарист, и това е първата причина, поради която одобрявам всички обърквации на сюжета, дразнещи неимоверно останалите ми приятели, които четат поредицата – идеята си е негова, има и легалното, и морално право да я променя и/или допълва както желае.

Втората е, че ми е по-трудно, без да искам, да разваля развръзката на поредния епизод на хората, които харесват сериала, но не харесват четенето, защото дори и авторът според мен не я знае съвсем. Важното е, че основното е спазено – играта на тронове е нечестна дългосрочна стратегия и в нея оцеляват само тези, които не вършат глупости.

Кое е по-доброто?

Като цяло: книгата


Книги и филми на Стивън Кинг

Като един от най-плодовитите (а и богати) писатели, Стивън Кинг има издадени десетки книги, голяма част от тях заснети като игрални филми, сериали или минисериали. Като сериозен почитател на този автор, смятам че голяма част от филмите не могат да достигнат висотата на писаните произведения, но повечето от тях имат своите достойнства. Някои филми по Кинг обаче определено са се превърнали в класика и дори са успели да надминат едноименните си книги.

По-долу ще проследим творчеството на Стивън Кинг като романи, новели, разкази и двата сценария, които изначално са замислени за големия екран.

“Сърца в Атлантида”

Уникална книга и невероятен филм с безспорно перфектната игра на сър Антъни Хопкинс в ролята на Тед Бротиган.

Боби, Карол и Съли Джон са десетгодишни хлапета през лятото на 1960 година, което ще се окаже преломно в живота им. Съдбата им се определя от трима побойници и един странен човек, преследван от „отрепки с жълти палта“, които са пришълци от друг свят. Роман, наситен с напрежение и написан със сърце, в който авторът описва последните четирийсет години от историята на Съединените щати и хората от неговото поколение, изчезнали като митичната страна Атлантида и загубили не само младежките си идеали.

„Сърца в Атлантида“ не е типичният роман на титулования за крал на ужасите Стивън Кинг и е едно от сравнително малкото заглавия, в които горещо бихме препоръчали да прочетете книгата и да гледате филма.

За съжаление филмът не проследява историята в пълнотата на книжното издание, а представя конкретна извадка от нея, но въпреки това силната актьорска игра и интересната история определено заслужават внимание дори и на зрителите, които не са почитатели на Стивън Кинг.

Кое е по-доброто?

Като цяло: книгата, но филмът също си заслужава всяка минута


“Бурята на века”

Едно от двете произведения на Кинг, които са написани с идеята и техниката за създаване филмов сценарий. Самият Кинг коментира: „Бурята на века“ не е нито TV драма, нито минисериал. Това е истински, пълнокръвен роман, реализиран в малко по-различна форма”.

И тук, както и във всички най-добри романи на Кинг, фокусът е върху човека с неговите особености и несъвършенства, като естествено всичко е оплетено със свръхестественото, което да изкара наяве най-съкровените и строго пазени тайни на всеки от нас.

Въпреки че филмът определено има своите достойства, отново смятаме, че книгата е по-доброто от двете – просто начинът, по който Стивън Кинг представя историята и героите си е неповторим и уникален.

Отново – прочетете книгата, но гледайте и филма.

Кое е по-доброто?

Като цяло: книгата


Предстои да разгледаме (давайте и Вашите идеи в коментарите):

ТО – книга и филм

Под Купола – книга и сериал

11.22.63 – книга и минисериал

Кристин – книга и филм

Бягащият мъж – книга и филм

Сияние – книга и филм

Доктор Сън – книга и филм

Сблъсък – книга и сериал

Изкуплението Шоушенк – книга и филм

Зеленият път – книга и филм

Тялото – книга и филм

 

 

 

 

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here