Топ 21 най-богати писатели на всички времена

Най-богатите автори на книги

Фентъзи, ужаси, мистерия … книги от всички жанрове, прочетени от стотици милиони и написани от най-креативните автори. Нека да се потопим в най-продаваните автори в света и надникнем нетолкова дискретно в банковите им авоари.

В тази статия са изброени най-богатите, креативни и изумително успешни автори на всички времена, заедно с произведенията, които са им помогнали да се изкачат на върха и да се задържат там през годините.

1 Джоан Роулинг (JK Rowling)1 милиард долара
2 Джеймс Патерсън700 милиона долара
3 Кенди Спелинг (Candy Spelling)600 милиона долара
4 Паулу Коелю500 милиона долара
5 Стивън Кинг400 милиона долара
6 Даниел Стийл (Danielle Steel)385 милиона долара
7 Нора Робъртс370 милиона долара
8 Барбара Тейлър-Брадфорд300 милиона долара
9 Джон Гришъм300 милиона долара
10 Том Кланси300 милиона долара
11 Джефри Арчър200 милиона долара
12 Джаки Колинс180 милиона долара
13 Майкъл Крайтън175 милиона долара
14 Deepak Chopra170 милиона долара
15 Дан Браун160 милиона долара
16 Dean Koontz145 милиона долара
17 Джон льо Каре (John Le Carre)100 милиона долара
18 George RR Martin70 милиона долара
19 Салман Рушди20 милиона долара
20 Маргарет Атууд20 милиона долара
21 Барбара Картланд15 милиона долара
22 Élisabeth Badinter1,8 млрд долара (но не като писател)

 

 1. Джоан Роулинг (JK Rowling)

Богатство, оценявано на 1 милиард долара

Джоан Роулинг е британски автор, сценарист, продуцент и филантроп. Тя е известна със своята фантастична поредица за Хари Потър, която спечели множество награди и реализира продажби на над 500 милиона копия. Тя също стана по-известна с това, че е доста противоречива като личност.

Поредицата за Хари Потър направи Роулинг изключително богата благодарение на различните права на интелектуална собственост, които тя лицензира за филми, стоки и други сродни права. Роулинг също пише криминална фантастика под псевдонима Робърт Галбрейт. Към 2021 г. се съобщава, че нейните авоари възлизат на над 1 милиард долара.

През 2020 г. списание Forbes я обяви за първия автор на книги – милиардер, въпреки че Роулинг е дарила немалка част от състоянието си за благотворителност. Списъкът на богаташите на Sunday Times за 2020 г. оценява нейното състояние на 795 милиона британски лири и я класира на 178 -ия най – богат човек в Обединеното кралство. Интересното е, че Роулинг не винаги е била заможнапреди време тя е живяла на социално помощи.

През 2019 г. Роулинг е реализирала над 31,5 милиона паунда от продажбите на книги само в Обединеното кралство.

Не пропускайте: Книгата или филмът: Кое е по-доброто?

 1. Джеймс Патерсън

Богатство: 700 милиона долара

Джеймс Брендън Патерсън е американски автор и филантроп, чиито творби включват Алекс Крос, Майкъл Бенет, Клуб за убийства на жени, Maximum Ride, Даниел X, NYPD Red, Witch and Wizard и частната поредица. Жанровете, които пише, са широки – от мистерия, фантастика за млади хора, трилър, комедия, реалистична фантастика, романтика до научна фантастика. Книгите му са продадени в над 300 милиона копия и той е първият човек, продал 1 милион електронни книги.

Най-известните му творби са книгите за Алекс Крос, измислен психолог. Първият му роман от тази поредица е The Thomas Berryman Number, който е публикуван през 1976 г.

Патерсън беше в списъка на най-добре платените автори на Forbes в продължение на три последователни години, с доход от над 95 милиона долара. Към 2021 г. богатството на Джеймс Патерсън възлиза на около 700 милиона долара. Доходите на Патерсън идват и от лицензирани права върху телевизионни сериали като поредицата на CBS „Зоопарк“, базирана на едноименната книга.

През 2016 г. този плодотворен писател пусна BookShots, поредица от кратки романи, написани за четене на смартфон на човек, изтеглени от приложение.

 1. Кенди Спелинг (Candy Spelling)

Богатство: 600 милиона долара

Carole Gene “Candy” Spelling е американски автор, театрален продуцент и филантроп. Тя е омъжена за Арън Спелинг от 1968 г. до смъртта му през 2006 г., който е известен с продуцирането на някои от най-известните телевизионни сериали като Ангелите на Чарли, Любовната лодка, Династия и Бевърли Хилс 90210.

Към 2021 г. богатството на Candy Spelling се оценява на около 600 милиона долара. Не цялото ѝ състояние обаче идва от писателската ѝ дейност.

Кенди има много таланти, а освен това е предприемач, актьор, филантроп, театрален продуцент, светска кралица и не на последно място наследница. Нейната автобиография „Stories from Candyland“ е включена в списъка на бестселърите на New York Times.

 1. Паулу Коелю

Богатство: 500 милиона долара

Паулу е най-известен със своите много четими и вдъхновяващи книги. Докато „Алхимикът“ несъмнено е най-четената му книга, този бразилски писател е публикувал над 30 книги от 1974 г. насам.

Коелю също е музикант, журналист и театрален режисьор и текстописец. През 2020 г. той има нетна стойност от около 500 милиона долара. Той е роден в Рио де Жанейро на 24 август 1947 г. На 16-годишна възраст той е изпратен в психиатрична институция от родителите си, от която избягва няколко пъти, преди да бъде освободен, след като прекарва четири години. След като отпада от юридическия факултет, той се опитва да пише текстове за няколко групи, но след това решава да пътува из Испания. Той описва своите преживявания в „Поклонението“. Книгите на Паулу са най-превежданите от живите автори.

 1. Стивън Кинг

Богатство: 400 милиона долара

Известен повече с книгите и сценариите си на тема ужаси, този плодовит американски автор пише и романи в жанра фентъзи, готика и съспенс.

Към 2021 г. богатството на Стивън Кинг се оценява на около 400 милиона долара.

Кинг е продал зашеметяващите 350 милиона копия от романите си по целия свят. От недните му заглавия „It“ и „Carrie“ са може би най-известните, след като са направени в успешни филми. Други заглавия като „The Shawshank Redemption“, „The Shining“, „Misery“ и „Stand By Me“ също са превърнати в емблематични филми, като „The Shining“ остава култов феномен.

През цялата си писателска кариера до момента Кинг е публикувал 61 романа, включително седем под псевдонима Ричард Бакман и шест нехудожествени книги. Освен това е написал приблизително 200 разказа, повечето от които са публикувани в колекции от книги.

Кинг е получил признание от критиката за работата си и е спечелил над 50 литературни награди, а отгромна част от книгите му е филмирана, като най-новата екранизация е на култовата „Сблъсък“, чийто втори римейк излеза като сериал в края на 2020 г.

 1. Даниел Стийл (Danielle Steel)

Богатство: 385 милиона долара

Името Даниел Стил е синоним на романтични романи. Тя е авторът на бестселъри, който живее и до днес и е класирана на четвърто място по популярност за всички времена. Общо Steel е написал 179 книги, включващи книги с картинки, детска литература и художествени произведения. Въпреки че книгите й не са получили признание на критиката, те все пак са бестселъри. Те са преведени на 43 езика, като 22 са адаптирани за телевизия, включително два, които са получили номинации за Златен глобус.

Steel е родом от Ню Йорк, роден на 14 август 1947 г. През 2020 г. Danielle Steel има нетна стойност от около 385 милиона долара.

 1. Нора Робъртс

Богатство: 370 милиона долара

Нора Робъртс е автор на бестселъри в Ню Йорк Таймс, с повече от 215 романа под колана си. Към 2021 г. се очаква Нора Робъртс да има нетна стойност от 370 милиона долара.

Твърди се, че приходите й надхвърлят 20 милиона долара годишно. Този американски автор е роден в Силвър Спринг, Мериленд, на 10 октомври 1950 г. Първоначално тя се опитва да публикува произведението си от Арлекин, но Silhouette Books приема нейното представяне и издателството публикува 23 от нейните книги от 1982 до 1984 г. Първият й бестселър е „Игра на шансовете“, публикуван през 1985 г.

Нора стана първият автор, включен в Залата на славата на романските писатели на Америка. Към 2011 г. нейните романи са включени в списъка на най-продаваните от The New York Times за комбинирани 861 седмици, включително 176 седмици на първо място.

 1. Барбара Тейлър-Брадфорд

Богатство: 300 милиона долара

Дама Барбара Тейлър-Брадфорд е написала над 35 романа и има нетна стойност от 300 милиона долара. Първата й книга „Жена от вещество“ е публикувана през 1979 г., до момента е продадена в над 32 милиона копия и все още е един от най-продаваните й романи днес след 40 години. Това беше първата книга от сагата „Ема Харт“ с още шест книги от тази поредица. Този бестселър е последван от 28 други романа, всички бестселъри от двете страни на Атлантическия океан. Десет от книгите й са превърнати в телевизионни сериали и телевизионни филми, всички произведени от съпруга й Робърт Брадфорд

Дам Брадфорд е родена в Лийдс, Англия през 1933 г., но се премества с американския си съпруг Робърт Брадфорд в САЩ, след като се женят през 1963 г.

Дам Брадфорд също е автор на поредица от детски книги и поредица от книги за интериорен дизайн.

 1. Джон Гришъм

Богатство: 300 милиона долара

Джон Гришам е практикуващ адвокат в продължение на около 10 години в наказателното право, преди да стане писател на пълен работен ден. Първият му роман „Време за убиване“ отнема 4 години до публикуването от момента, в който той започва да го пише. Най-продаваната му книга до момента е „Фирмата“, по която е заснет филм с участието на Том Круз. „Фирмата“ има продадени над 7 милиона копия.

Със състоянието си от около 300 милиона долара, Джон Гришам прави около 45 милиона долара годишно от хонорари и други такси от лицензиране на книгите си. Роден е на 8 февруари 1955 г. в Арканзас. Гришам е един от тримата автори, чиито книги са продали повече от 2 милиона отпечатъка при първото издание; другите двама са J Rowling и Tom Clancy.

Другите му книги, адаптирани във филми, са „Камарите“, „Клиентът“, „Рисувана къща“, „Пеликанът“, „Дъждотворецът“ и „Избягалото жури“.

 1. Том Кланси

Богатство: 300 милиона долара

Книгите на Том Кланси са световно известни, със сюжети, които са съсредоточени върху шпионажа и военната наука, се отличават с подробни технически познания.

Литературната кариера на Кланси започва с първия му военен трилър-роман „Ловът за Червения октомври“, публикуван от Naval Institute of Press от Анаполис, Мериленд през 1984 г. Оттогава Patriot Games (1987), Clear and Present Danger (1989) и The Sum на All Fears (1991) са превърнати в много успешни холивудски филми с актьори от A-List като Алек Болдуин , Харисън Форд , Бен Афлек , Крис Пайн и Джон Красински в ролята на най-известния измислен герой на Кланси, Джак Райън.

За съжаление Кланси почина през 2013 г. Имуществото на Кланси се оценява на стойност 300 милиона долара по време на смъртта му. Този американски автор е роден в Балтимор на 12 април 1947 г.

 1. Джон льо Каре (John Le Carre)

Богатство: 100 милиона долара

Дейвид Джон Мур Корнуел (дата на раждане: 19 октомври 1931 г.), по-известен като Джон льо Каре ) е майстор на шпионските и шпионски романи. Корнуел, който е завършил Оксфордския университет със специалност „Съвременни езици“, е преподавал в Итън около 2 години, преди да се присъедини към MI5 в края на петдесетте и MI6 през шейсетте. „Call for the Dead“, публикуван през 1961 г., е първият му роман. Не след дълго третият му роман „Шпионинът, който дойде от студа“ се превърна в международен бестселър и все още е един от най-добрите шпионски трилъри до момента. Други книги, допълнително популяризирани от адаптациите във филми, са Tinker Tailor Soldier Spy, People of Simley, The Little Drummer Girl и The Tailor of Panama, за да назовем само няколко.

На 87-годишна възраст Корнуел публикува последната си книга през 2019 г. „Агент, който тича в полето“. Дейвид Джон Мур Корнуел има нетна стойност от около 100 милиона долара. Корнуел се откроява като може би единственият жив писател, който е произвеждал романи с постоянно високо качество в продължение на повече от 60 години, от Call for the Dead през 1961 г. до последния си „ Agent Running in the Field“ през 2019 г.

 1. Джефри Арчър

Богатство: 200 милиона долара

Джефри Хауърд Арчър е връстник в царството със заглавието, барон Арчър от Уестън-Супер-Мейр. Арчър беше известен още преди да спечели слава като автор. Той е бил член на британския парламент и е бил заместник-председател на Консервативната партия от 1985 до 1986 г. Арчър е прекарал две години в затвора, след като е обвинен в лъжесвидетелстване по делото за клевета, което той е започнал срещу вестник през 1986 г.

„Нито пени повече, нито пени по-малко“ е написана през есента на 1974 г. Тази книга за първи път е публикувана първо в САЩ, а след това във Великобритания през есента на 1976.

„Каин и Авел“, публикувана през 1979 г., е номер едно в списъка на бестселърите на The New York Times. Кейн и Ейбъл е превърнат в телевизионен мини-сериал, продуциран от CBS през 1995 г. През следващата година друга книга на Арчър, First Among Equals, е превърната в 10-серийна поредица от телевизия Granada.

Освен романите, Арчър е писал пиеси за Уест Енд, а последната му е „Обвиняемият“, която се играе през 2000-2001.

Смята се, че сър Арчър има богатство от около 200 милиона долара, което не е никакъв подвиг за някой, който някога е бил почти фалирал и е прекарал време в затвора. Съвсем наскоро той е написал поредица от книги, наречени „Clifton Chronicles“.

 1. Джаки Колинс

Богатство: 180 милиона долара

Джаки Колинс е романтика, чиито книги са продадени в повече от 500 милиона копия. Всичките й 32 романа попадат в списъка на най-продаваните от Ню Йорк Таймс и са преведени на 40 езика. Книгите й често изобразяват пикантни секс сцени, които предизвикват скандали и скандали през 70-те и 80-те години.

Осем от нейните романи също са адаптирани за екрана като филми или телевизионни минисериали. Тя беше по-малката сестра на дама Джоан Колинс, известна актриса през 70-те и 80-те.

Джаки Колинс е един от най-плодотворните британски автори за всички времена и има нетна стойност от около 180 милиона долара.

Родена е в Хампстед, Лондон, на 4 октомври 1937 г. Била е и сценарист, и актриса, и филмов продуцент. През 1968 г. тя публикува първия си роман „Светът е пълен с женени мъже“. Тя продължи през 2015 г. след дълга битка с рака на гърдата. Тя беше на 77 години.

 1. Майкъл Крайтън

Богатство: 175 милиона долара

Джон Майкъл Крайтън е писател на научна фантастика, технотрилър и медицинска фантастика. Той беше обучен медицински лекар, след като получи медицинска степен от Харвардското медицинско училище през 1969 г., въпреки че не практикува медицина. Книгата „Andromeda Stain“ стартира „Крайтън“ като автор на бестселъри. Андромеда беше за вирус, дошъл от космоса, заплашващ да убие човечеството. Андромеда, последван от списък с други бестселъри, най-известният и търговски успешен беше Джурасик Парк, който породи франчайз Джурасик Парк.

Крайтън също е писател на телевизионни сценарии, създател и продуцент. Той пише и създава ER, болничния телевизионен сериал, спечелен от 1994 до 2009.

Много от романите на Крайтън имат медицински или научни теми, предвид обучението му по медицина. Джон Майкъл Крайтън е роден през 1942 г. и почина през 2008 г. По време на смъртта му имението му е на стойност около 175 милиона долара.

 1. Дан Браун

Нетна стойност: 160 милиона долара

Даниел Герхард Браун е добре известен със своите трилъри за разгадаване на мистерии, повечето от които се провеждат в реално време за период от 24 часа. Неговият централен герой, Робърт Лангдън, е брилянтен професор по история на изкуството и символиката и е съвременен Индиана Джоунс, който е призован да помага за разрешаването на престъпления с исторически и религиозни връзки. Неговите книги често възпроизвеждат конспиративни теории за религиите и са подложени на известна жега от християни, които са се обидили от последиците от книгите му, особено Кодексът на Да Винчи.

Общо Дан Браун е публикувал 7 романа, включително поредицата Робърт Лангдън, която включва Ангели и демони (2000), Кодът на Да Винчи (2003), Изгубеният символ (2009), Адът (2013) и Произход (2017). Неговите книги са преведени на 57 езика и към 2012 г. са продадени в над 200 милиона копия. Три от тях, „ Ангели и демони“ , „ Кодът на Да Винчи “ и „ Ад“ , са адаптирани във филми.

Съобщава се, че Дан прави около 20 милиона долара годишно и е увеличил общо богатство от около 160 милиона долара към 2021 г. Той е роден в Ексетър, Ню Хемпшир, на 22 юни 1964 г. Преди да спечели слава като известен автор, Дан опита силите си като певец-композитор и пианист, като се премества в Холивуд през 1991 г. Въпреки че все пак издава компактдиск, наречен Ангели и демони, и симфонично произведение, озаглавено „ Дива симфония“ , допълнено от книга със същото име, в писмен вид той открива успех.

 1. Deepak Chopra

Богатство: 170 милиона долара

Deepak Chopra е защитник и писател на алтернативна медицина. Чопра учи медицина в Индия, преди да емигрира в САЩ през 1979 г., където се квалифицира като лицензиран лекар. През 1980 г. става началник на персонала в Мемориалната болница в Нова Англия, а през 1985 г., след като се запознава с Махариши Махеш, йогин и се включва в Движението за трансцендентална медитация, напуска официалната медицина и създава здравен център Махриши Махеш

Чопра е написал над 23 книги и видеоклипове за своята философия и убеждения за алтернативната медицина и начина на живот. След интервю в шоуто на Опра Уинфри , Дийпак Чопра започва да има последователи и бързо се превръща в знаменитост. Той напуска движението TM и през 1996 г. сформира Центъра за благосъстояние Chopra. Чопра вярва, че човек може да постигне „перфектно здраве“, състояние „без болести, което никога не изпитва болка“ и „което не може да остарее или да умре“. Той вярва, че стареенето е просто научено поведение, което може да бъде предотвратено.

Въпреки че той може да бъде обект на много спорове и дебати, с еднакъв брой недоброжелатели, които порицават неговата псевдонаука и последователи, които се кълнат в неговите учения, този американски автор и учител е изградил нетна стойност от около 170 милиона долара през 2020 г.

 1. Dean Koontz

Богатство: 145 милиона долара

Дийн Рей Кунц е писател на напрегнати трилъри с елементи на ужас, фентъзи, научна фантастика, мистерия и дори сатира в книгите си. Дийн е писал под различни имена като Дейвид Акстън, KR Swyer и Brian Coffey. Общо той е публикувал над 105 романа, разкази и е продал над 450 милиона отпечатъци от своите книги. 14 твърди корици и 16 меки корици от неговите трудове са достигнали първото място в списъка на най-продаваните от Ню Йорк Таймс през годините. Книгите му са преведени и на около 38 езика в световен мащаб. Сред неговите творби са 30 еротични романа, за които той твърди, че не са написани от него. Поне 17 от книгите му са адаптирани за филми. През 2019 г. Koontz започва да публикува с Amazon Publishing.

Дийн е роден в Еверет, Пенсилвания, на 9 юли 1945 г.

Към 2021 г. се смята, че Koontz е изградил добро състояние от 145 милиона долара.

 1. George RR Martin

Богатство: 70 милиона долара

Джордж Р. Р. Мартин, понякога известен като GRRM, е автор на пробивните романи „Песен от лед и огън“, които по-късно са адаптирани към един от най-популярните телевизионни сериали, познати в света, Игра на тронове .

Той е описан като „американският Толкин“ от Times и е обявен за един от 100-те най-влиятелни хора през 2011 г.

Джордж Р. Р. Мартин е писател през целия си живот и започва да продава научно-фантастичните си романи едва на 21 години. Голяма част от работата му остава почти незабелязана, докато „Песен от лед и огън“ се трансформира в една от най-големите поредици за всички времена.

George RR Martin има нетна стойност от 70 милиона долара към 2021 година.

 1. Салман Рушди

Богатство: 20 милиона долара

Сър Ахмед Салман Рушди, британско-индийският писател, създава животозастрашаваща полемика, когато пише „Сатанинските стихове“ през 1988 г., в резултат на което е издадена фетва (заповед за убийство), издадена срещу него от аятола Рухола Хомейни, върховен лидер на Иран, на 14 февруари 1989 г. .

Ружди е писател и есеист, чиито теми обхващат магическия реализъм, а историческата фантастика разказва историите за миграции от Индийския субконтинент към Обединеното кралство и други части на западния свят.

Децата на Midnight’s, публикувани през 1981 г., спечелиха наградата Букър и като цяло бяха оценени като най-добрия роман от всички носители на наградата Букер дотогава.

Ружди напуска Великобритания и се установява в САЩ около 2000 г. В САЩ той участва във филми и токшоута, особено в Бриджит Джоунс, в реално време с Бил Махер и шоуто Чарли Роуз .

През 2020 г. Ружди струва приблизително 20 милиона долара.

 1. Маргарет Атууд

Богатство: 20 милиона долара

Маргарет Елинор Атууд е поет, писател, литературен критик, есеист и преподавател, публикувайки 18 романа, 11 нехудожествени книги, девет сборника с разкази и осем детски книги и няколко графични романа. От нейните книги „Приказката на слугинята“ е най-известната й, спечелила наградата „Артър С“, Кларк.

През 2000 г. „Слепият убиец“ печели наградата „Букър“, а през 2019 г. „Заветите“, продължение на „Приказката на слугинята“ е съвместен носител на наградата „Букър“. Атууд приписва вдъхновение за написването на „Заветите“ от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Приказките на слугинята“ на Атууд изследва сложния живот на слугини, които са секс роби, принудени да раждат безплодни елитни двойки. Културни и политически коментатори бързаха да отбележат, че темите и концепциите на „Приказката на слугинята“ изглеждат като предсказваща предупредителна история за днешния политически климат в САЩ, позовавайки се на многократни стачки срещу администрацията на Тръмп срещу правата на жените, имигрантите, LGBTQ и други маргинализирани общности.

Родените на 18 ноември 1939 г. творби на този аплодиран писател съдържат различни теми – от пола и идентичността, изменението на климата до политиката на властта.

Към 2021 г. Маргарет се оценява на стойност 20 милиона долара.

 1. Барбара Картланд

Богатство: 15 милиона долара

Дама Мери Барбара Хамилтън Картланд е автор на романтичен роман, чиито 723 романа са преведени на повече от 38 езика.

Този английски писател е един от най-успешните в търговската мрежа на 20-ти век. Пишейки също под нейното омъжено име Барбара Маккоркудале и под псевдонима Маркус Белфри , тя е писала пиеси, музика, стихове, драма, статии в списания и оперета. Тя също беше виден филантроп, който през годините е дарил огромно количество от своето състояние далеч.

Общите й продажби на книги според някои оценки са над 1,5 милиарда копия. Нейните приказки обикновено са били поставени през викторианската ера от 19-ти век и тя е незабавно разпозната от нейната подписваща руса перука, тежък грим за очи и сложни рокли.

Дама Картланд е родена на 9 юли 1901 г. и за съжаление почина на 21 май 2000 г. Нейното имение се оценява на стойност над 15 милиона долара по време на смъртта й, което не е лошо за автор, който е бил на близо 100 години в нея смърт.

и още

Élisabeth Badinter

Богатство: 1,8 милиарда долара

Елизабет Бадинтер е френски философ, автор и историк, известен най-вече със своите философски трактати за феминизма. Тя е и защитник на правата на жените работници мигранти във Франция. През 2010 г. тя бе обявена за „най-влиятелният интелектуалец“ на Франция, най-вече заради книгите й за правата на жените и майчинството.

Нейното огромно богатство произтича от акции, наследени от баща й Марсел Блещайн-Бланше, френски бизнес магнат, починал през 1996 г. Днес Елизабет Бадинтер е най-големият акционер в Publicis Groupe, мултинационална компания за реклама и връзки с обществеността. Publicis Groupe генерира над 10 милиарда долара приходи годишно и са причината Елизабет Бадинтер да е толкова богата. Тя е един от най-богатите хора във Франция с нетна стойност от 1,8 милиарда долара.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here