7 начина да превърнем емоционалните покупки в инвестиции

Финансите и емоциите не трябва да се смесват. Сигурно сте чували това и преди, но знаете ли защо те не бива да вървят заедно?

емоционални покупки

Колкото по-емоционално се отнасяте към разходите си, толкова по-нерационално ще действате и ще се изложите на риск да вземете лоши финансови решения. Но какво би било, ако можете да превърнете тази емоционална енергия в разумни инвестиционни решения?

Ето 7 насоки, които ще ви помогнат да определите емоционалните си навици за харчене и да ги превърнете в по-интелигентни финансови ходове, за да подобрите финансовото си състояние.

Първо, какво представляват емоционалните разходи?

Случвало ли ви се е да влизате в магазин, без да искате да купите нещо, а след това да излезете със скъпа покупка? Това е случай на емоционални разходи. Това е, когато купувате нещо, което не сте възнамерявали поради настоящото си емоционално състояние. Пазаруването е лесен начин за облекчаване на стреса, скуката или нещастието за много хора. И дори не се ограничава до облекчаване на нещастни чувства, тъй като можете също да харчите емоционално, когато сте щастливи.

Този проблем е широко разпространен в Америка, където половината от всички хора признават емоционални разходи, за да ги направят по-щастливи във време на нужда.

Как да идентифицираме емоционалните покупки?

Ето няколко въпроса, които можете да си зададете, за да забележите емоционалните покупки, преди те да станат факт:

  • Как се чувствам в момента?
  • Искам ли да пазарувам точно сега?
  • Тази покупка в моя бюджет ли е?
  • Какво очаквам да почувствам след тази покупка?
  • Защо правя тази покупка?

Отговаряйки на тези въпроси и като сте честни със себе си, можете да разпознаете кога купувате нещо само въз основа на емоционалното си състояние.

Преодоляване на емоционални покупки

Ако установите, че ви предстои емоционална покупка, направете всичко възможно да спрете незабавно. Няма значение дали вече сте в магазин, чакате на ред на гишето или дори имате кредитната си карта в ръка – все още имате шанс да оставите артикула и да си тръгнете.

Дори след като направите емоционална покупка, най-вероятно можете да върнете артикула си за пълно възстановяване, без да причинявате вреда.

планирайте пазаруването

Ето 3 ключови начина, по които можете да преодолеете емоционалните покупки:

  1. Научете вашите тригери – Всеки има емоционални тригери, които може да бъде трудно да бъдат преодолени. Знаейки какви са тези тригери, ще ви помогне да определите кога те са задействани и може да се очаква да вземете емоционално решение.
  2. Намалете стреса си – Когато сме стресирани, има по-голяма вероятност да вземаме лоши решения. Чрез здравословна диета и достатъчно сън можете да намалите общото си ниво на стрес и в резултат да намалите шансовете си за емоционални разходи.
  3. Вземете само толкова пари, което сте готови да похарчите – Ако не вземете всичките си кредитни карти със себе си при пазар, няма да имате достъп до харчене на повече пари, отколкото бихте искали. Ако трябва да сте още по-строги, можете да изтеглите пари в брой или да промените лимитите на вашите карти.

Как да заменим емоционалните разходи със здравословни навици:

Вместо да харчите пари, опитвайки се да се почувствате по-добре, вместо това опитайте един от тези по-продуктивни и позитивни навици.

Включете тялото 🙂

Изпитан метод за преодоляване на емоционалните покупки са упражненията. Чрез енергични тренировки можете да увеличите ендорфините си и да намалите нивата на стрес и тревожност, като по този начин намалите шансовете за извършване на емоционални покупки.

Така че, следващият път, когато се чувствате емоционални и искате да харчите пари ненужно, обуйте маратонките и излезте навън – това ще ви помогне в дългосрочен план.

Намерете си хоби (И не, пазаруването не се брои 😉)

Много хора се обръщат към хобита, когато се чувстват стресирани или преуморени. Хобита като слушане на музика, готвене, риболов, фотография или каквото и да е друго са чудесен начин да обърнете отрицателната енергия и да замените емоционалния навик на харчене с положителен навик.

Когато се обръщате към хобито си по-често, най-вероятно ще видите как уменията ви се развиват в тази област и в резултат ще получите още по-емоционални награди.

Инвестирайте парите си

Вместо да правите емоционална покупка, можете да инвестирате парите си, за да увеличите богатството си. Представете си, че се хващате в уязвим момент, когато ви предстои емоционална покупка, а вместо това вземете парите, които бихте изхарчили, и ги внесете в инвестиционна сметка, като Go & Grow на Bondora.

Току-що превърнахте потенциално вредното финансово решение в нещо, което ще плаща обезщетения в бъдеще!

Похарчете пари за себе си – съзнателно

Добре е да харчите пари за себе си по начин, който ви прави щастливи. Но това, което се опитваме да избегнем, са сценариите, при които харчите несъзнателно. Ако оставите настрана парите, които да похарчите за самоудовлетворителна покупка, това може да ви помогне да поемете желанието да харчите емоционално пари по друго време.

Знаейки, че имате определена сума пари, която да похарчите за себе си, е по-лесно да устоите на желанието да харчите емоционално.

Не позволявайте на емоциите ви да вземат най-доброто от вас

В един момент ще се озовете в стресиращо или тревожно състояние на ума. Но през тези времена не е нужно да изваждате портфейла си и да се успокоявате чрез емоционални разходи.

Вместо това можете да идентифицирате чувствата си и да насочите тази енергия към по-добри финансови и навици на живот, които не само ви карат да се чувствате по-добре днес, но и да плащате дивиденти в бъдеще.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here