Отвъд финансите: Защо трябва да инвестирате и в себе си

защо е важно да инвестирате в знания

Кое е първото нещо, което ви идва на ум, когато чуете думата „Инвестиране“?

Пари? Финанси? Спестяване?

Вълкът от Уолстрийт?

И няма да сгрешите. Повечето хора вероятно мислят за фондовия пазар и изграждане на обща финансова култура. Или си представят финансови инвестиции в активи, които осигуряват директна цифрова възвръщаемост. „Говори ми в цифри“, както казват много хора!

Но това ли е единственият вид инвестиране?

Има различен тип инвестиции, които нямат нищо общо с фондовия пазар: Инвестициите в себе си. Това означава да вложите време, пари и усилия, за да направите живота си по-добър в бъдеще.

Инвестирането в себе си може да ви донесе огромни ползи.

Как да инвестирате в себе си

Това може да се направи по най-различни начини и да си струва да се случи по различни причини:

Образование

Придобиването на нови умения и специализацията по нови теми и области може да трансформира вашата професионална кариера. Това може да ви донесе нови перспективи, да отвори затворени преди това врати и да ви насочи към пътя към по-светла кариера.

Резултатът може да бъде работа, която е по-близо до това, което наистина искате, и която ще ви компенсира по-добре, помагайки на вашето финансово бъдеще!

Саморазвитие

Изграждането на личност, така че да сте по-уверени, организирани, дисциплинирани и т.н., има огромни ползи във всички области на живота. Може да сте по-добре подготвени да търсите по-добри възможности, да изграждате повече и по-ползотворни взаимоотношения и да разширявате мрежата си и като цяло да бъдете по-добри във всичко, което правите.

Потенциалните печалби от психичното здраве са огромни, докато изграждате самочувствие и търсите лична реализация.

Здраве и благополучие

Доказано е, че поддържането във форма на тялото ви и движенията, карат хората да се чувстват по-добре, по-енергизирани, помагат им да победят стреса и имат по-добро настроение. Ползите за тялото, ума и душата са безброй, и да, това също ще разшири своите фантастични ефекти върху всички други области от живота ви. Освен това може да ви спести от медицински сметки (лекарства, доктори, терапии) – директна финансова полза – а и тялото ви ще ви благодари в бъдеще.

Независимо къде се фокусирате, наблягането на здравето, образованието и саморазвитието може да ви донесе огромни ползи и да донесе най-търсеното чувство за постигнат успех.

За много от тези неща не е задължително да инвестирате пари. Въпреки че можете да намерите книги, курсове, класове и други методи за саморазвитие безплатно, можете също да изберете да платите на консултанти, за да придобиете нещо по-ценно или по-лесно и удобно за начинаещи.

Откъде да започна?

Ето някои чудесни идеи за това как да вложите времето, парите и енергията си са:

Книги! 

Много от невероятно успешните хора в бизнеса и финансите четат постоянно и по много книги. Бил Гейтс чете 50 книги годишно, милиардерът Марк Кубан казва, че прекарва над 3 часа на ден в четене, а Уорън Бъфет споделя: „Прочетете 500 страници като тази всеки ден. Така работят знанията -натрупват се като сложна лихва”.

Съдържание в мрежата

Има толкова много блогове, подкасти и видеоклипове, които да ви научат на всичко, което искате да научите. Понякога възприемаме стойността на това съдържание като ниска, тъй като те са в изобилие и много често са безплатни. Но всъщност сте много далеч от истината.

Същите хора, които днес пишат книги, създават съдържание в мрежата, така че изборът на правилните източници може да е ключът към доброто обучение.

Курсове и образование

Освен ако не попаднете на някой наистина ужасен курс, шансовете са да научите повече и да подобрите вашите знания, което ще отвори нови възможности.

Освен това нивото на образование изглежда има пряка връзка с нечия заплата. Във всички държави-членки на Европейския съюз, колкото по-високо е образованието ви, толкова по-висок е доходът ви.

Редовни упражнения

Може би има някой спорт или клас, който винаги сте искали да вземете?

Упражненията помагат на кожата ви да изглежда по-добре, подобрява здравето и паметта на мозъка ви, като същевременно повишава енергийните нива. Страхотна сделка, нали?

Нов занаят

Музика, изкуство, програмиране, нов език – изучаването на нови умения помага да развиете ума си по няколко различни начина и дори може да помогне на хората с тревожност или депресия.

Подобрена ефективност и удобство

Купуването на нови инструменти или може би софтуер, който улеснява живота ви, или хардуер, който ускорява работата ви, може да се разглежда като инвестиция в себе си.

Идеята е, че извежда работата ви на ново ниво или ви кара да подобрите ефективността и производителността си.

Тази мечтана кафе машина, която прави най-доброто еспресо, може да бъде инвестиция; започвайки деня си с глътка вдъхновение от най-добрите кафе на зърна може да ви даде предимството, от което се нуждаете, за да постигнете целите си.

Събития и конференции

Все още преживяваме пандемията, така че личните събития не са лесно достъпни в момента. Но когато светът се върне към нещо, приличащо на нормално, събитията и конференциите са чудесни за работа в мрежа и за запознанства с нови хора във вашия бранш.

Малка почивка

Един на всеки пет работници в ЕС изпитва стрес, изпълнявайки работата си. Освен това всички други области от живота ви могат да допринесат за стрес, лошо настроение и безпокойство.

Малките почивки са чудесен начин да се откажете от задълженията си, като се съсредоточите върху релаксацията и да дадете на тялото и ума си време и подходящата среда за оздравяване.

Ако всички от време на време се нуждаем от ваканция, защо не направим следващата стъпка към пълно завладяващо изживяване?

Напускането и фокусирането върху себе си може да направи чудеса.

Терапия

След като се ангажират с терапевтични сесии, много хора, включително някои от най-известните и успешни личности в света, препоръчват терапия на други, тъй като тя често има положително въздействие, което се разклонява в много области от живота ви.

Инвестирането в себе си, финансово или не, носи набор от предимства, които могат да помогнат на кариерата, личния ви растеж и дори финансовото ви бъдеще.

А вие как ще инвестирате в себе си и саморазвитието си през 2021 г.?

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here