Основните финансови принципи, които всеки трябва да знае

планиране на личните финанси

Що се отнася до финансовото образование, колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Независимо дали става въпрос за бюджетиране, инвестиране или управление на дългове, колкото по-скоро поемете контрола върху личния си финансов живот, толкова по-подготвени ще бъдете за бъдещето си.

Когато сте млад може би все още мислите как да си осигурите първата постоянна работа или да се изнесете от дома на родителите си, но това не означава, че не можете да се подготвите за реалностите от живота, които ви очакват.

Ето основите на личните финанси, с които трябва да се запознаете преди да навършите 25. Но дори да сте минали този период, пак можете да отделите време, за да разберете тези принципи. В крайна сметка никога не е късно да бъдете финансово грамотни.

Всеки може да започне да учи финансови основи, независимо на колко години сте.

По-добри финанси = По-добър живот

Не, парите не могат да ви купят щастие. Но финансовите знания несъмнено могат да ви позволят повече от сигурността и просперитета, на които се надявате с напредването на възрастта. Проучванията показват, че средно увеличаването на финансовите знания всъщност води до повече щастие. Това се отнася и за онези, които имат по-положителна перспектива за финансова грамотност и образование.

Разбира се, печеленето и спестяването на повече пари е свързано и с по-добро чувство за благополучие, но дори и за тези, които не печелят шестцифрена годишна заплата, простото научаване как да подобрите финансовото си състояние ще доведе до по-добри резултати.

Приходи > Разходи

Знаем, че това може да звучи като основата на всички необходими финансови насоки, но ще се изненадате колко хора пренебрегват този съвет. Няма значение дали можете да похарчите повече пари, като увеличите кредитните си карти или вземете заем; ако постоянно харчите повече пари, отколкото печелите, никога няма да „изплувате“ от финансовия батак.

Най-добрият начин да постигнете това е да живеете под възможностите си. Ако закупите жилище, което не е на максимума от вашия бюджет, и обикаляте с кола на достъпна цена, ще увеличите разликата между това, което печелите, и това, което харчите.

С други думи, ще създадете повече възможност да спестите пари за вбъдеще.

Бюджет

Наистина ли знаете какво можете да си позволите? 

Или просто харчите пари всеки месец и се надявате, че ще ви останат спестявания? 

Извадете предположенията от финансите си, като създавате подробни бюджети за приходите и разходите си всеки месец. Можете да прегледате разходите за предходните месеци и да планирате евентуални бъдещи разходи. Бюджетирането не трябва да е трудно. 

Разгледайте нашия преглед на това как да създадете свой собствен бюджет тук.

Кредитните карти имат предимства и недостатъци

Кредитните карти са полезен инструмент, ако не го злоупотребявате.

Използването на кредитна карта за ежедневни покупки само по себе си не е лошо. Кредитните карти могат да ви предоставят безплатни пари под формата на точки и/или награди.

Въпреки това лихвеният процент на кредитните карти е изключително висок, което прави пренасянето на дълга по вашата кредитна карта абсолютно НЕПРИЕМЛИВО.

Направете всичко възможно, за да изплащате задълженията си по кредитната карта всеки месец, дори ако това означава отказ от плащания по други задължения с по-ниски лихвени проценти.

Разберете сложната лихва, вашият нов най-добър приятел

Ако сте успели да спестите малко пари, направете си услуга и не просто ги поставяйте под матрака си или дори в обикновена сметка за проверка.

Вместо това оставете парите ви да работят за вас. Инвестирането с използване на сложна лихва позволява на парите ви да растат сами по себе си, създавайки експоненциален ръст на богатството.

Хората, които инвестират, използвайки сложна лихва в ранна възраст, увеличават богатството си много по-бързо от тези, които започват по-късно.

Инфлацията боли

Спряхте ли да помислите, защо цената на любимото ви нещо като дете изглежда непрекъснато да се покачва с годините? 

Това е инфлацията, която води до покачване на цените и намаляване на покупателната стойност на парите. Инфлацията съществува във всички валути по света, като някои я изпитват по-зле от други. С увеличаването на цените ви трябват все повече пари, за да си позволите същите неща, които сте купили в миналото.

Това прави инвестирането на парите ви още по-важно, така че парите ви могат да растат по-бързо от инфлацията. Това означава, че може да се повиши и покупателната Ви способност. Но не се притеснявайте, инвестирането днес е по-лесно от всякога.

Днес инвестирането е по-достъпно от всякога

Преди десетилетия само ултрабогаташите имаха възможност да инвестират парите си. Но днес сферата на инвестиране е напълно демократизирана, така че можете да инвестирате, без значение колко пари имате. Fintech платформите като Bondora и нейната опция за инвестиции Go & Grow улесниха от всякога да инвестирате каквато сума пари искате и да увеличите спестяванията си с течение на времето. Можете да започнете с едва 1 евро!

Не забравяйте този фонд за спешни случаи

Колкото и да се вълнувате да започнете да инвестирате и да печелите сложни лихви, изпомпвайте почивките само за един момент. Първата ви стъпка преди да инвестирате винаги трябва да бъде осигуряването на спешен фонд.

Въпреки че се надявате никога да не го използвате, спешен фонд ще ви бъде полезен, ако в живота ви се случи нещо неочаквано.

Например, ако внезапно бъдете съкратени от работата си, спешен фонд ще бъде там, за да ви подкрепи, докато сте на крака.

Грижи се за здравето си

Грижата за тялото и ума ви ще се погрижи и за портфейла ви.
Ако редовно се грижите за тялото и ума си, ще се грижите и за парите си едновременно. Това е така, защото медицинските сметки са водеща причина за финансов стрес в световен мащаб, като над 10% от световния БВП се изразходва за разходи, свързани със здравеопазването всяка година.

Нещата, които можете да направите, за да се грижите за тялото си, са съвсем очевидни: спортувайте редовно и се храните здравословно. Но не забравяйте да се грижите и за ума си. Това означава да намалите стреса си, да отделите време за себе си и да общувате с близките си. Можете дори да изпробвате някои релаксиращи практики като йога или медитация, за да поддържате ума си спокоен и готов за всичко, което може да ви излезе.

Започнете да мислите за пенсиониране още днес

Може да е след 40 години, но няма по-подходящо време да започнете да мислите за пенсиониране от днешното. Проучванията показват, че колкото по-рано започнете да спестявате, толкова повече ще растат вашите пенсионни спестявания и е по-вероятно да се пенсионирате на по-ранна възраст. Можете да започнете с малко и да спестявате само малка част от приходите си за пенсиониране всеки месец. Но дори и този малък акт ще ви накара да се движите в правилната посока.

Не позволявайте на данъците да ви изненадат

Независимо дали ви харесва или не, данъците идват.
Колкото и да се стараете, не можете да избегнете данъчните. Въпреки че горният ред на вашата заплата изглежда страхотно, най-добре е да разберете сега, че номерът, който виждате, не е това, което влиза в джоба ви в края на деня. Никой не обича да плаща данъци, но те са необходими, за да се поддържат обществени услуги за всички.

Ако сте служител на заплата, данъците ви ще бъдат извадени автоматично от вашата заплата. Но ако сте със свободна професия, вашата работа е да заделите част от доходите си, които ще бъдат използвани за плащане на данъци в края на годината. За да си помогнете да направите това, трябва да откриете отделна банкова сметка и да отделяте 20-30% от приходите си всеки месец за данъци. По този начин няма да се изненадате в края на годината, когато видите данъчната си сметка.

Не чакайте да изградите своето финансово бъдеще

Да имаш живота, който искаш, няма да се случи само по себе си. Ще трябва да работите за това. И колкото по-рано започнете да търсите финансова свобода, толкова по-добре. Дори през 20-те си години можете да започнете да прилагате тези основни принципи и да останете пред кривата, управлявайки финансите си, инвестирайки и увеличавайки своето богатство по пътя.

Ако има нещо, за което повечето хора съжаляват, що се отнася до финансовия им живот, то е, че не са започнали по-рано. Не позволявайте да мине още един ден, без да научите и приложите тези финансови знания в живота си.

Най-добрият подарък, който можете да си направите, е финансовото образование, така че защо да не започнете днес?

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here