Как да намалим разходите за живот: 5 съвета за спестяване без много усилия

телефон втора употреба

Българите харчат най-много пари за храна и заплащане на комунални услуги, а за здравни услуги, за отдих и образование отделят най-малък бюджет, сочат данните на Националния статистически институт.

Колкото по-скъп става животът, толкова повече нараства броят на семействата, които се борят да покрият всички разходи от общия доход и често на ниво домакинство спестяванията не могат да се правят от месец до месец.

Ето няколко начина да намалите ежедневните си разходи:

  1. Установете сигурния си месечен доход

Първата стъпка, която трябва да направите, ако искате да намалите разходите за живот, е да установите месечен доход. Така ще можете да планирате разходите си според парите, които трябва или искате да похарчите за един месец. Освен това тази мярка ще ви помогне да приоритизирате разходите и да премахнете ненужните.

За да спестявате, имате нужда от финансова дисциплина. Разделете разходите на нужди (храна, комунални услуги, вноски) и желания (вечеря в ресторант, абонаменти за стрийминг услуги или фитнес зали). Правейки това разграничение, можете да откриете, че не е толкова сложно да намалите разходите за един месец.

  1. Пазарувайте умно

Когато искате да спестите, важно е да изберете най-доброто време за пазаруване. Следете офертите на магазини и сайтове и се възползвайте от най-изгодните промоции. В същото време купувайте качествени продукти, които могат да изпълняват няколко функции. Например, ако сте запалени по фотографията и искате фотоапарат, но в същото време текущият ви телефон ви създава проблеми и трябва да го смените, можете да изберете да комбинирате двете нужди, като закупите едно устройство.

Купете телефон втора употреба и ще направите значителни спестявания. Телефоните на Huawei са хвалени за качеството на снимките, които правят, в същото време цените им са сравнително по-ниски от аналогични самсунг модели, заради забраната от страна на САЩ да използват Google Play услугите. В специализираните сайтове можете спокойно да закупите телефони втора употреба, проверени от експерти. Така ще сте сигурни, че можете да използвате устройството както за разговори и съобщения, за имейли и социални мрежи, така и за браузване, игри или снимки.

  1. Създайте седмичното меню

Планирането на менюто ви за цялата седмица е не само начин да спестите, но и да се храните здравословно. В България всеки ден се изхвърлят хиляди тонове храна и това се случва преди всичко, защото гражданите не оценяват правилно количеството храна, което купуват.

За да предотвратите разхищаването на храна, се препоръчва да определите менюто за следващите седем дни в края на седмицата. По този начин можете да проверите храната и закуските, останали в хладилника, и можете да съставите списъка за пазаруване. Много хора правят импулсивни покупки и са привлечени от предложенията, които виждат в супермаркетите. Ето защо е препоръчително да пазарувате само веднъж седмично.

  1. Бъдете отговорни

Сметките за комунални услуги могат значително да намалят бюджета на семейството. Има обаче някои малки действия, които можете да предприемете, за да намалите разходите.

Гасете осветлението, когато не сте в стаята, не хабете вода, когато миете чиниите и програмирайте термостата за климатика или отопление.

  1. Харчете по-малко за транспорт

Разходите за гориво, както и тези за градски транспорт, могат значително да намалят бюджета на семейството. В дните, когато времето е благоприятно, заменете личния автомобил, трамвай или автобус с велосипед, тротинетка или ролери. В големите градски агломерации тези транспортни средства могат да ви помогнат да спестите не само пари, но и време. В същото време ходенето пеша е алтернатива на личния автомобил или градския транспорт.

В резултат на това, за да спестявате, не е нужно непременно да правите жертви, а да станете по-отговорни и да намалите ненужните разходи.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here