Покупката на кола втора употреба – за какво да внимаваме

Втора употреба кола

Има много предимства при закупуването на употребяван автомобил спрямо покупката на нов. Най-честата причина обаче е прозаична – цената е очевидно значително по-ниска.

Но дали ще попаднете на правилния използван автомобил може да преобърне картината изцяло. Ако изберете внимателно бъдещата си кола, можете да спестите цяло състояние в сравнение с такава от магазина. Ако обаче изберете неправилно, ситуацията може да се окаже много по-различна, и майсторите от сервизите да ви станат първи приятели.

Има някои стъпки, следването на които ще помогне да направите правилния избор на употребявана кола.

Ориентирайте се за цената на поддръжка

Приемаме, че сте решили да си купите стар автомобил. Това естествено е свързано с т. нар. първоначално обслужване, което включва смяна на ремъци и ролки, а понякога водна помпа и други части от двигателя. За да се ориентирате в цените на частите за мотора на различните марки автомобили, може да разгледате онлайн сайтове за авточасти – напр. www.autodoc.bg, който поддържа много добри цени като за България.

Там може да проверите какви ще бъдат първоначалните задължителни разходи след покупката на автомобила.

Запознайте се с пазара

Това трябва да е втората стъпка в процеса на закупуване на употребяван автомобил. Трябва да имате най-малко представа за стойността на всеки автомобил, който отговаря на вашите нужди и желания.

Тук на помощ идват сайтове като www.mobile.bg, които ще ви позволят да разберете цената на почти всеки автомобил втора употреба. Първо ще трябва да зададете възможно най-много подробности за автомобила. Това ще включва марка, модел, година, пробег, опции и общо състояние. Колкото повече информация можете да предоставите, толкова по-близо ще стигнете до действителната пазарна стойност на автомобила.

Тази стойност трябва да бъде вашата отправна точка при всяко договаряне. Тя може също да показва колко спешно е за продавача да продаде автомобила. Например, ако продажната цена е твърде висока, продавачът вероятно не бърза. Но ако е с точна цена или цена под пазарната стойност, тази сделка може да представлява интерес и за вас.

Внимателно огледайте автомобила

Състоянието на автомобила е основен индикатор за цената. Добре поддържаното превозно средство ще бъде близо до най-високата цена, докато лошо поддържаното може да струва хиляди по-малко.Преглед на колата

Обърнете специално внимание на следните неща при избора:

  • Уверете се, че колата е удобна. Проверете както предните, така и задните седалки.
  • Внимателно огледайте всеки сантиметър от колата. В интериора огледайте всички седалки, подовете, вратите и тавана.

Има ли скъсано или петна?

  • От външната страна внимателно проверете работата на боята, тапицерията и броните.

Има ли големи драскотини, вдлъбнатини или доказателства за ремонт?

  • Погледнете и светлините на автомобила, гумите и ауспуха. Недобрата поддръжка обикновено си личи отдалеч.
  • Миризми

Затворете вратите и вдишайте дълбоко в колата. Някои миризми, като цигарен дим и мухъл, могат да бъдат премахнати особено трудно. Но миризмите на изгаряло масло или изгорели са много по-сериозни, тъй като те могат да показват сериозни проблеми с двигателя. Опитайте да ги усетите, след като колата поработи за известно време.

  • Огледайте двигателя.

Мръсният двигател може да бъде индикация за лоша поддръжка. Проверете дали има масло в двигателя и дали е бистро и чисто. Това може да показва течове или по-лошо. Пукнатините или уморените изглеждащи маркучи и колани могат да бъдат скъп ремонт и са още една индикация за лоша поддръжка.

Направете пробно шофиране (тест драйв)

Това е необходимо не само за усещане състоянието на колата, а и за това как вие се чувствате в нея. Докато шофирате, трябва да направите сериозна оценка, особено на всички „малки неща“. Те могат да включват:

Направете щателна проверка на удобствата и екстрите на автомобила.

Те ли са това, което искате? Подгряващи седалки, волан и ел. стъкла? Работят ли както се предполага?

Вижте озвучителната система. Отговаря ли на вашите очаквания?

Или постоянно ще се дразните, че просто не е достатъчно добра?

Тествайте както топлината, така и климатика. Може да не изглежда важно да изпробвате парното в слънчев ден през август, но когато дойде януари, ще бъдете благодарни, че сте го направили.

Внимателно проверете дали мигачите работят коректно

Как се държи колата?

Изпробвайте я при силни стресови ситуации, като намаляне и рязко ускорение, висока скорост, ниска скорост, резки завои и внезапни спирания. Вдигнете с колата поне 100км/ч (естествено на разрешен участък от пътя). Някои неща, като криви джанти или гуми например, няма да бъдат забележими при по-ниски скорости.

Слушайте внимателно двигателя. Равномерният звук е добър звук; притрисане или чукане може да показва сериозни проблеми. (естествено това не важи, ако купувате електромобил ?)

Проверявайте спирачките многократно. Слушайте звуци от скърцане, свирене или метал върху метал.

Обърнете особено внимателно как завива колата. Дали всичко е гладко или има носене или тропане от карета? (Може да показва проблем с предаването.)

Гледайте ауспуха. Димът може да бъде индикация за проблем, а синият или бял дим може да бъде индикация за голям проблем.

Проверете колата при механик или доверен сервиз

читав майстор за колаЗа да сте сигурни в новата си покупка, добре е колата да бъде старателно прегледана от механик. Това е т.нар. инспекция преди закупуване и може да струва 50 или повече лева. Но това са правилно изразходвани пари, ако ви предпази от купуването на кола със сериозни проблеми.

Каквото и да правите, не разчитайте на думите на продавача или препоръките от неговия механик.

Намерете историята на автомобила (не винаги е възможно)

Можете да поръчате това през Carfax за коли от САЩ, или към официалните вносители за други автомобили, но задължително ще се нуждаете от идентификационния номер на автомобила (VIN), за да направите справка.

Навременното обслужване и липсата на ремонти може да бъде индикация за добре поддържано превозно средство. В същото време, честите ремонти, особено за една и съща неизправност, могат да бъдат индикация за сериозен проблем. Дори може да е причината продавачът да иска да се отърве от колата.

Помислете доколко възрастта на автомобила отговаря на пробега

Какво е по-важно, възрастта на превозното средство или броя на изминатите километри?

Това всъщност е предмет на много дебати и няма еднозначен отговор кое е по-важно.

По отношение на възрастта автомобилите се обезценяват средно с 60 процента за първите пет години. След това те се обезценяват много по-бавно.

Амортизацията поради пробег всъщност е относително понятие. Възрастта и пробегът на превозното средство вървят ръка за ръка. Възрастта със сигурност е фактор – измерим фактор, но пробегът наистина зависи от възрастта на автомобила повече от всичко друго.

Като цяло един типичен автомобил ще се движи между 15 000 и 20 000 километра годишно (в България). Естествено това са някакви усреднени стойности – някои служебни автомобили минават по над 100 000 годишно, но те са изключение от правилото. Използването на това като ръководство ще ви каже колко важен е пробегът в стойността на автомобила.

Например, ако автомобил е на пет години и има навъртени 100 000 километра, цената му може да се основава на възрастта. Това е така, защото броят на изминатите километри е съобразен с очакването за автомобил, който е на пет години.

Но ако колата е на пет години и на 150 000км, това ще се счита за прекомерен пробег. От друга страна, ако колата е на пет години и на само 50 000 км, това ще доведе до по-висока стойност за автомобила спрямо други на същата възраст.

Винаги бъдете готови да се откажете от сделката

Съвети за покупка на използван автомобилВъв всеки момента, когато купувате автомобил или преговаряте за друга сделка, най-добрата стратегия е да сте готови да се откажете.

Ако сте си свършили домашното, ще знаете колко струва колата. И ако сте прегледали колата, тествали я и сте я проверили от механик, знаете за какво става въпрос. Направете най-добрата си сделка въз основа на тези факти.

Ако продавачът не отстъпва от цената, а на вас ви е ясно, че иска прекалено много за колата, най-силният ви коз е просто да си тръгнете. Това е опасен ход, но е също и най-добрият начин да избегнете плащането твърде много за конкретен автомобил.

Има много причини, поради които продавачът може да настоява за по-висока цена. Възможно е той съвсем скоро да е изкарал колата на пазара. Но може също така да се нуждае от определена сума пари, за да закупи следващата си кола. Друга възможност е, че той е абсолютно ненаясно за това, колко струва колата му.

Всеки от тези проблеми е проблем на продавача, а не ваш. Нямате време да седнете и да го чакате да го разбере. По-добре е да преминете към следващата потенциална покупка.

Ако следвате горните стъпки внимателно и разсъждавате рационално, а не емоционално, би трябвало да можете да се сдобиете с добър употребяван автомобил на много разумна цена.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here