Метеоритна буря се оказва ключова за живота на Земята

 

Земята и Марс са били ударени от космически отломки преди около 4 милиарда години.

Метеоритна буря, която е ударила Земята и Марс преди 4 милиарда години може би е направила планетите по-топли и по-влажни.

Изследователи загряли до високи температури по-млади космически камъни, за да измерят газовете, които биха се разпространили, когато метеоритите навлязат в атмосферата на Земята по време на бурята.

Резултатите от изследването показали, че количеството на газовете, които биха се отделили би било достатъчно, за да направи планетите по гостоприемни за живот.

Трудът е публикуван в „Geochimica et Cosmochimica Acta„.

Екипът е започнал с 15 фрагмента от древни метеорити събрани от различни места по целия свят, които нагряли използвайки технология наречена „пиролиза-FTIR“ (pyrolysis-FTIR).

Тази технология използва електричество, за да повишива температурата на фрагментите с близо 20,000 C всяка секунда. Газовете, на които се разпаднали фрагментите в последствие били анализирани.

Воден източник

Изследователите установили, че средно 12% от масата на фрагментите се превърнала във водни пари и 6% във въглероден диоксид (CO2).

След това използвали математически модел, за да установят колко удара от метеорити е имало по земната повърхност по време на Late Heavy Bombardment (LHB), период преди около 4 милиарда години, когато необичайно голям брой метеорити навлезли в Слънчевата Система.

Mars meteorite (SPL)

Базирайки се на публикуваните приблизителни данни за слъбсъци на метеорити със Земята и Марс, учените установили, че годишно на двете планети са били доставяни средно по 10 милиарда тона вода и въглероден диоксид.

Това от своя страна би довело до покачване на температурите на планетите, създаване на течни океани и  изграждане на обитаема среда – смятат учените.

Заради химичния си състав, древните метеорити са смятани за възможен начин, по-който Земята се е сдобила с течната си вода„,

споделя Ричард Кърт от Кралския Лондонски Колеж.

„Сега разполагаме с информация, която точно може да ни покаже колко точно вода и въглероден диоксид са били инжектирани в земната атмосфера от метеоритите. Газовете може би са започнали да действат веднага, лансирайки водния цикъл и затопляйки планетата.“

Според изследователите магнитното поле на Земята я предпазва от соларния вятър, който във времето може би е изпарил водата и газовете – пренесени чрез метеоритите – от атмосферата на Марс.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here