Как да изберем най-добрите зимни гуми

най-добрите зимни гуми евтини и качествени

Преди да говорим за причините, поради които използваме специални гуми през зимата, трябва да помним, че използването им е регламентирано от закона – в България от 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са със зимни гуми, или такива с поне 4мм грайфер. Целта на този закон е да осигури безпроблемното движение на пътищата и безопасността на водачите и пешеходците.

На първо място, тези гуми са създадени специално за сняг. Гумите трябва да отговарят на строги критерии за експлоатация, за да спечелят етикета „зимни гуми“. Когато температурите спаднат, каучукът, използван за обикновени или „всесезонни“ гуми, се втвърдява, което ги прави неефективни на пътя. От друга страна, каучукът, използван за гуми за сняг, остава мек, което им позволява да се „захващат“ по-добре към пътя, покрит със сняг и лед.

Второ, гумите за сняг имат уникални шарки/стъпки, които са по-широки и по-големи от тези на стандартните или всесезонни гуми. Те са проектирани да отстраняват влагата от главната точка на контакт на гумите, което позволява по-голям контрол.

Трето, проучванията показват, че зимните гуми могат да намалят спирачния път с до 37% при ниски температури, заснежен или заледен път. Това е огромно предимство на нашите не особено добри пътища, където могат да бъдат причинени стотици инциденти.

Насърчаваме всички шофьори да обмислят закупуването на комплект висококачествени зимни гуми за своите превозни средства. Зимните гуми ви дават повече контрол в снега. Като се има предвид това, ако пътят е лош и не можете да шофирате в оптимални условия, най-сигурният вариант винаги е да държите зимните гумите „на въоръжение“, докато времето се затопли.

Характеристики на зимните гуми

Зимните гуми се различават на пръв поглед от летните по символа „снежинка“. Тази маркировка ни казва, че гумите осигуряват контрол, безопасност и висока производителност на превозното средство, когато се движи при зимни условия като сняг, лед или ниски температури.

Друга марка, която ще открием при зимните и целогодишните гуми, е символът „M + S“, което означава „кал + сняг“ (mud + snow), което ни помага да разберем, че гумите са проектирани да осигуряват по-високи показатели от нормалното, ако пътят е покрит със сняг, което дава на превозното средство по-голяма възможност за потегляне и поддържане на желания маршрут.

Много е добре да знаете, че гумите са маркирани още във фабриката с информацията, от която се нуждаем, за да можем да изберем най-подходящия за нас в зависимост от препоръката на производителя за автомобила, който притежаваме. Така маркировката от тип 205/55/​​R16 91v означава: 205 ширината на протектора, измерена в милиметри, 55 размерът на гумата, даден като процент от ширината на протектора, R радиална конструкция. 16 диаметъра на джантата, 91 индекс на натоварване тук означава 615 кг/гума, а индексът на скоростта V в нашия случай означава максимум 240 км/ч.

Основната характеристика, за която се изискваме от зимните гуми по закон, е, че те се държат много по-добре на пътища, покрити със сняг, лед или замръзване, но специалистите ни препоръчват да използваме зимни гуми, дори ако пътуваме по сух асфалт дотогава, докато температурите падат под 7 градуса по Целзий, тъй като летните гуми стават по-твърди и сцеплението им намалява в студа.

Топ 3 Най-добрите зимни гуми

Зимна гума Pirelli Winter Sottozero Serie ii 205/55R16 91H

PIRELLI WINTER SOTTOZERO 3 205 55, R16, H 91, E B 71Предимства:

 • Балансирано спортно представяне, отлично спиране и сцепление
 • Асиметричен модел на протектора отвън и отвътре
 • Ново термодинамично съединение
 • Отлично съотношение цена -качество

Недостатъци:

 • По-тежки от другите гуми поради дебелината

Проверете цената

Гумата Pirelli има за силна страна балансираното спортно представяне, което се справя отлично със спирането и сцеплението при зимни условия, като притежава и патентованата IBS технология за изграждане на ламела.

Тези гуми дават на потребителя усещане за безопасност на мокри повърхности, както и повишена маневреност на сухи повърхности. По отношение на маневреността им, те могат да се използват върху почти всеки тип повърхност със същите резултати.

В същото време този модел гуми има и защита на джантите, така че е добър избор за тези, които знаят, че ще ги използват по неравни или селски пътища.

Зимна гума Continental WinterContact TS 860 205/55R16 91H

 Зимна гума Continental WinterContact TS 860 205/55R16 91T Предимства:

 • Сред топ 5 доставчици в света
 • Превъзходно качество
 • Висока степен на сцепление по пътищата
 • Най-съвременна технология

Недостатъци:

 • Нещо по-шумно, когато сме нови

Проверете цената

Тази гума има технология „дренаж на течен слой“, която подпомага водата по-ефективно да бъде изведена настрани чрез многобройните прорези в гумата, като тази технология предлага много висока устойчивост на аквапланинг.

При зимни условия гумата предлага добра маневреност, както и безопасно спиране, когато става въпрос за мокра земя, сцеплението е най-високо поради сместа от каучук със силиций, както и гъвкавата полимерна матрица и специална зимна смола.

Зимни гуми Riken Snow 205/55R16 91T

евтина Зимна гума Riken Snow 205/55R16 91T Предимства:

 • Дълъг експлоатационен живот на ниска цена
 • Доказано качество
 • Ефективност на горивото
 • Подобрени функции за отстраняване на сняг и вода

Недостатъци:

 • Леко ниска адхезия към мокри повърхности

Проверете цената

Голям брой остри ръбове, образувани от многобройните гумени блокове, правят тази гума идеална за заснежени пътища, предлагайки максимално сцепление, оптимизирано от по-дълги остриета, успоредно на ръбовете на блоковете в централната част на профила.

Dunlop Winter Sport 5 също така предлага допълнително сцепление в завоите, много важна подробност, която трябва да се спомене за тези, които не се страхуват да „стъпват“ по-сериозно дори при студ или прясно завален сняг.

Препоръчано от екипа на Benchtalks.com:

Зимна гума Michelin ALPIN 6 205/55R16 91T

Зимна гума Michelin ALPIN 6 205 55R16 91TПредимства:

 • Стабилност и контрол върху мокър асфалт
 • надеждност
 • Висока ламинация на централната част на протектора
 • Устойчивост на замръзване

Недостатъци:

 • По-висока цена

Проверете цената

Новото поколение Alpin 6 от Michelin осигурява допълнително сцепление и ефективност при спиране на сняг, както и лекота на управление и усещане за максимална стабилност на мокър асфалт. Този модел на Michelin оптимизира разхода на гориво на автомобила, като същевременно повишава акустичния комфорт.

Alpin 6 идва след 4 години изследвания, в които специалистите на Michelin са успели да изведат гумата номер 1 на пазара при спиране на сняг при условия на търкаляне, те също са успели да увеличат ефективността на използването на гумата в износено състояние, а устойчивост на замръзване на Новите гуми добавят допълнителна управляемост към гумите при ниски температури.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here