Какви технологични новости ни очакват в средата на 21 век

какво ни очаква в бъдещето

Почти неусетно изминаха 22 години от началото на 21 век и всеки ден научаваме за нови технологии и разработки, които определено предизвикват цъкане с език. Това е един списък с изобретения, които до три десетилетия ще са навсякъде сред нас, въпреки че в момента се намират само в сферата на художествената фикция.

В статията на New Scientist се твърди, че рентгеновото зрение и мантията-невидимка на Хари Потър ще станат част от ежедневния живот на всеки от нас до средата на 21 век.

Дали всичко това е възможно и доколко ще донесе полза на човечеството?

Нека прочетем, какво ни очаква през следващите 30 години.

Според авторите на материала т.нар. рентгеновото зрение, което позволява на хората да виждат през стени, ще стане нещо възможно, благодарение на усъвършенстването на изследванията на областта на ултразвуковите вълни.

Мантиите-невидиминки като онези, които се използват във фантастичните и фентъзи книги от герои като Хари Потър, също ще станат лесно достъпни в магазините. Според учените ще бъдат създадени технологии, които ще могат лесно да измамят човешкото око, използвайки спектър от пречупени светлинни лъчи.

Освен това хората ще могат да се движат по отвесни стени, благодарение на изкуствен материал, който наподобява този по крачетата на паяците. Всеки от нас ще може да си купи обувки и ръкавици с такова покритие и, подобно на Спайдър-мен, да се катери нагоре-надолу.

Авторите на статията са убедени също, че за 30 години ще бъде изобретено устройство, което превежда симултантно от и на всички езици, позволявайки лесен и удобен разговор между чужденци. Възможно е то да бъде базирано на технология, която вече се използва от американските войници в Ирак, за да превежда от арабски на английски, разпознавайки ключови фрази и понятия в езика. Устройството, за което учените говорят, е използвано в „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс.

Летящите автомобили също са в списъка на технологични новости, които ще станат реалност и то достъпна за всеки. За коли във въздуха четем отдавна и се правят опити, кога успешни, кога не толкова но дали те могат да станат масово явление, което да се пребори със задръстванията в големия град. Летящият автомобил освен за бързо придвижване, сигурно ще спомогне и за намаляване на вредните емисии от CO2 и други изгорели газове във въздуха. За сега обаче продължаваме да се предвижваме със стандартни четириколесни автомобили или в най-добрия случай с електромобил.

Джобната лекуваща машина на доктор Маккой от „Стар Трек“ също би трябвало да бъде изобретена. Тя ще открива вътрешни наранявания и ще спомага за успешното им лечение.

Евтин и лесен за употреба ще стане и така нареченият „джет-пак“, използван от Джеймс Бонд във филма „Операция „Мълния“, както и в огромна част от аркадните и екшън видео игри. Джет-пакът ще позволи лесното и бързо преодоляване на къси и среднодълги разстояние и ще донесе един много важен позитив – избягването на задръстванията.

Според учените в New Scientist изобретения като тези биха оказали много по-значимо влияние на човешкото ежедневие, отколкото компютрите, мобилните телефони и Интернет, които предизвикаха революция в живота ни.

В списъка на списанието са включени още лични космически кораби, както и персонални устройства за гмуркане, подобни на хриле.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here