Как да правим по-остри снимки

как да снимаме остри снимки

Току що сте си купили дигитален огледално-рефлексен фотоапарат и сте направили първите си снимки с него. Изненадващо не ахвате възторжени, а по-скоро сте разочаровани от резултата.

Трябва ли да съжалявате за похарчените за фотоапарат пари?

Чудите се как може малкото фотоапаратче, което до скоро приятелски се е крило в джобa ви, да прави по-хубави и по-остри снимки?

Не се притеснявайте, определено не сте единствените, които си задавате подобни въпроси. Често отговорите обаче се крият в самите нас.

Със следващите няколко съвета ще се опитаме да ви помогнем поне малко и да ви обясним къде бъркате, и с какво можете да подобрите в пъти остротата на изображението спрямо първите ви опити с новия Ви фотоапарат.

Сърцето на всеки фотоапарат е обективът. Малко са хората пленени от фотографията, които успяват да се въздържат и да не похарчат цяло състояние по закупуването на обективи и аксесоари за фотоапарата си. Понякога купуваме много скъпа оптика с идеята тя да подобри остротата на снимките ни, но не винаги това се получава въпреки отличните отзиви за обектива.

Истината е, че за да се постигне определена острота на снимката, са необходими повече условия и умения освен добрия обектив, а именно:

Как да държим фотоапарата

Това е може би едно от нещата, които имат най-голям ефект върху остротата на изображението. Всяко малко движение може да доведе не само до размазана снимка, но и до загуба на контраст. Често това не се вижда на дисплея на фотоапарата, а чак след като разгледаме снимките на монитора.

За да предотвратим това размазване е нужно да държим фотоапарата максимално неподвижно.

Хванете с лявата ръка тялото на фотоапарата отдолу, не обектива. Подпрете лактите в тялото си и вдигнете фотоапарата на нивото на очите. Ако използвате за кадриране дисплея на апарата, избягвайте да държите камерата далеч от тялото си. Натиснете леко спусъка на апарата, за да направите снимка.

Използване на статив

Стативът е един от най-важните аксесоари, който е абсолютно задължителен при пейзажната и макрофотографията, особено ако снимате по време на изгрев и залез с по-ниска скорост на затвора.

Стативът ви осигурява стабилна опора и ви помага да избегнете всички евентуални трептения. Разликата в качеството на изображението е гарантирана. Почти веднага ще откриете колко по-остри са вашите снимки след ползването на статив.

Скорост на затвора

Скоростта на затвора е много важен фактор за остротата на снимките, особено когато снимате без статив. При бавна скорост всяко малко потрепване може да размаже вашата снимка.

Използвайте дължината на обектива за да разберете коя е минималната скорост, под която не трябва да слизате, за да не размажете изображение. Например, ако снимате на 100мм., скоростта под която не трябва да падате е 1/125сек.

Понякога, при определени условия, за да не паднете под минималната скорост ще е необходимо да увеличите чувствителността (ISO) на апарата, но имайте предвид, че това може да доведе до повече шум при по-високите нива на чувствителността (над 400 ISO примерно).

Вдигането на огледалото (затвора) на фотоапарата води до вибрации вътре в тялото на камерата. При скорости под 1/15сек. вибрациите могат да доведат до съвсем леко размазване, дори ако снимате от статив. При такава ситуация най-добре е да използвате функцията за заключване на огледалото, а ако нямате такава използвайте функцията самоснимачка. Повечето фотоапарати имат самоснимачка на 2сек. Тогава фотоапаратът вдига огледалото 2сек. преди да направи снимка. Времето е достатъчно за да затихнат вибрациите създадени от вдигането на затвора.

Стабилизация

Някой от обективите имат така наречената стабилизация на изображението. Това е технология която намалява трептенията по време на снимане. При Canon тази система се отбелязва със съкращението IS – Image Stabilizer, а при Nikon’s  с VR – Vibration Reduction. Тези модели обективи са по-скъпи, но често парите вложени в тях са добра инвестиция.

Освен стабилизация на обективите някой апарати като Pentax имат вградена стабилизация на самата матрица. В този случай, самата матрица се движи, за да компенсира трептенията по време на снимане. Практически всички обективи закачени на тези модели апарати стават стабилизирани.

Стабилизацията на обектива или матрицата е важна опция, но не гарантира 100% качество и острота на изображението, въпреки това е добра алтернатива при липсата на статив.

Избор на бленда (апертура)

Качеството на изображението е различно при различни бленди. Това е свързано с преминаването на светлината през обектива и е лесно обяснимо с няколко закона от физиката които няма да засегнем сега. Производителите на обективи се опитват чрез различни системи от лещи да компенсират тези “дефекти”, но почти винаги има една бленда, при която можете да достигнете максимално качество на изображението. Често тази апертура (бленда) е два стопа по-малко отколкото най-отворената бленда. Примерно, ако най-отворената бленда на обективът ви е f/2.8, то вероятно най-остро изображение би се получило на бленда f/5.6.

Всеки обектив е различен и при редица тестове апертурата, при което можете да получите максимално ясно изображение е ясна. Разровете се в интернет и разберете коя е тя за вашите обективи.

Остротата на изображението е важен фактор за красиви снимки, но не се вманиачавайте! Вземете предвид гореописаните фактори и натиснете копчето внимателно. Оставете се на удоволствието от фотографията!

ПП. Има определени техники за подобряване остротата на изображението след като сме направили снимката при самата нейна обработка, но за това ще говорим друг път.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here