Ползите от кафето за здравето – най-пълното ръководство

полезно ли е да се пие кафе

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Много хора го пият поне веднъж на ден, ако не и по-често. Повечето сутрини, когато се събудим, заедно – семейно вкъщи или с колегите в офиса – си правим чаша кафе. За някои хора това ще бъде обикновено филтърно кафе. Докато за други това ще бъде невероятно сложно кафе, което е прясно смляно и сварено и гарнирано с разпенено мляко, сиропи и редица други съставки.

Който и метод и стил да предпочитате, вероятно го пиете за енергийния удар, който осигурява съдържанието на кофеин в него.

Но има ли други ползи от кафето?

Хората пият кафе под някаква форма от невероятно дълго време. Така че не винаги само горещият сок от кафявите зърна ни дава тласък енергия към пътуването до работното място.

Изненадващо за много хора, кафето има редица предимства. Но, като всички останали напитки и храни, за да е здравословно, трябва да се консумира умерено. Прекомерното кафе, дори кафе без кофеин, не е полезно за вас.

За да ви помогнем да извлечете максимума от тази вкусна напитка, ето най-доброто ръководство за ползите за здравето от кафето.

Какъв вид кафе да пием?

Когато става въпрос за пиене на кафе, много хора, които са наясно със здравето си, го избягват напълно. Да бъдете разумни относно количеството кофеин, което консумирате, определено е добра идея.кафе с мляко

Но пълното ограничаване на дадена съставка от вашата диета (освен ако не е по етични причини) е ненужно и нездравословно. Нека разгледаме някои от основните начини за пиене на кафе и как те се измерват по отношение на здравето.

Черно (шварц) кафе

Пиенето на черно кафе често се насърчава, тъй като е с невероятно ниско съдържание на калории. Често се препоръчва като част от периодично гладуване. Въпреки това, гладуването не се препоръчва за повечето хора. Въпреки че може да помогне на някои хора да отслабнат, все още се проучва и ползите все още са неизвестни. Диетата също е ограничителна и не се препоръчва за тези, които се възстановяват от хранителни разстройства.

Когато говорим за черно кафе в този контекст, имаме предвид шварц, а не еспресо, коeто e разгледанo по-задълбочено по-долу. Черното кафе, разредено с вода, е чудесен начин да започнете деня си.

Отсъствието на мляко, сметана и захар от сутрешното кафе е един от начините да имате по-балансирана диета. Въпреки това, ако не ви харесва да пиете черно кафе, все пак добавянето на малко мляко и захар не е толкова вредно. Или можете да добавите нещо по-малко изискано като мед или агаве.ползи от кафето

Разработването на по-здравословна диета не означава изрязване на нещо, което се счита за „лошо“. Никаква храна или напитки не са лоши. Но ако няколко пъти на ден пиете голяма сладка напитка с много сироп, изкуствени оцветители, шоколад и бита сметана, тогава може да се наложи да помислите за намаляване. Да направите храната си приятна е един от най-добрите начини да се придържате към здравословна и балансирана диета.

Еспресо

Еспресото е най-простата форма на кафе. Това е основата, върху която се приготвят повечето други кафета, особено кафета, направени с мляко. Еспресото се приготвя чрез добавяне на гореща вода към около 20 г еспресо на прах (фино смляно кафе на зърна). Това създава много „кратка“ напитка, често наричана „шот“. Може да се пие наведнъж или да се отпива бавно.

За разлика от черното кафе, еспресото е много по-концентрирано. Това също означава, че има повече кофеин в една доза еспресо, отколкото в чисто черно кафе. В черното кафе има около 11 грама кофеин. В една доза еспресо има около 60 грама кофеин. Това е доста голямо увеличение.

Еспресото е чудесно за кратък остър удар, докато черното кафе е по-добро за издръжливост. Що се отнася до здравето, най-добре е да ограничите броя на еспресото, което пиете. Консумирането на кафе в толкова малко количество може да изглежда по-здравословно, но определено не трябва да пиете същия брой еспресо, както бихте пили черни кафета. Еспресото определено трябва да бъде сведено до минимум.какво да пием

Кафе с мляко

Една от причините хората да пият черно кафе е защото вярват, че млякото трупа килограми. Въпреки че е добра идея да намалите консумацията на млечни продукти, както за себе си, така и за околната среда, пиенето на кафе с малко мляко няма да е лошо за вас. Особено ако го правите умерено.

Пиенето на кафе с мляко съдържа повече калории. Например, едно черно кафе съдържа около 2 калории, докато латето съдържа около 42. Това изглежда като огромна разлика. Но когато го включите в дневния си препоръчителен прием между 2000 и 2500 калории, това всъщност не може да се сравни. Дори и да пиете пет лате на ден (което не препоръчваме поради съдържанието на кофеин), едва ще достигнете 10% от дневния си прием на калории.

Друга причина да не пропускате млякото в кафето е, че е просто по-забавно! Кафето без мляко, като еспресо или черно кафе, са добри и ще ви дадат енергия. И много хора се наслаждават на вкуса. Но има много повече възможности, когато става въпрос за млечни кафета. Нито едно от тях не си струва да се избягва заради 40 калории.

Ако искате да направите кафето си по-здравословно, опитайте да смените с мляко на растителна основа. Най-добрите за кафе са овес и кокос. Кокосът има силен вкус, но овесът не. Бадемът е друг здравословен и вкусен вариант, но не е страхотен за околната среда.

Ползи за здравето от пиенето на кафе

Кафето е част от ежедневната диета на повечето хора, но малко хора го пият за ползите за здравето. Така че, ако обмисляте да намалите кофеина, разгледайте тези страхотни ползи за здравето, преди да вземете решението си.

Подобрява енергийните нива

Всеки знае, че кофеинът ви дава енергия. Това е причината повечето от нас да го пият. Кафето стимулира нервната ни система (поради което технически се счита за наркотик). Това ускорява съобщенията между мозъка и тялото ви. Това ви кара да се движите по-бързо и като цяло да се чувствате по-будни. Твърде много кофеин може да ви накара да станете нервни и да нарушите концентрацията си. Но няколко кафета през деня няма да навредят.кога да пием кафе

Повишава физическата производителност

Повечето хора пият кафе, за да се чувстват по-будни, обикновено преди да отидат на работа. Но кафето е и чудесен източник на енергия преди тренировка. Това е една от причините, поради които може да видите хора във фитнеса да пият много енергийни напитки. Но те съдържат твърде много кофеин и могат да бъдат невероятно опасни.

Когато правите кафе, вие контролирате колко кофеин консумирате. Изпиването на чаша кафе около час преди тренировка може да ви даде допълнителен тласък и да ви позволи да се тласнете още повече.

Подпомага изгарянето на мазнини

Освен че ви дава енергия да тренирате, самото кафе може да ви помогне да изгаряте мазнини. Проучванията показват, че кофеинът има способността да повишава скоростта на метаболизма ви. Това означава, че може да ускори вашия метаболизъм, който е отговорен за изгарянето на мазнините.

Ако някога погледнете съставките на хапчетата и добавките, които твърдят, че изгарят мазнини, те съдържат кофеин. Това е още една причина да избягвате тези видове добавки, хапчета за отслабване и чайове за отслабване. Те съдържат кофеин, който можете да получите от много по-приятна чаша кафе. (От една страна, те често включват и лаксативи, които карат стомаха ви да се почувства по-плосък за известно време, но всъщност не ви помагат да отслабнете.)

Съдържа основни хранителни вещества

Много хора смятат кафето за полезно само по отношение на енергията и не смятат, че съдържа много друго. Но кафето всъщност съдържа някои страхотни основни хранителни вещества. Те включват магнезий, калий, манган, витамин B и витамин B5. Изпиването на чаша кафе, разбира се, няма да ви осигури целия дневен прием на тези основни хранителни вещества, но ще измине дълъг път.

Може да предпазва от невродегенеративни заболявания

Това може да изглежда като смело твърдение, но проучванията показват, че кофеинът може да има невероятни ефекти върху мозъка. Както бе споменато по-горе, кофеинът увеличава скоростта, с която мозъкът ви изпраща съобщения до тялото ви.

Невероятно, проучванията показват, че пиенето на няколко чаши кафе на ден може да намали шансовете за развитие на болестта на Алцхаймер с до 65%. Същите проучвания показват също, че освен че предпазва някои възрастни от развитие на Алцхаймер, кофеинът може дори да забави развитието на някои симптоми на Алцхаймер при тези, които вече страдат от болестта.

Освен болестта на Алцхаймер, кафето също може да намали риска от болестта на Паркинсон. Паркинсонът е друго невродегенеративно заболяване. Проучванията показват, че пиенето на кафе намалява риска от развитие на Паркинсон от някъде между 32% до 60%.

Намалява риска от рак

Това е друго огромно твърдение, но е подкрепено с доказателства. По-конкретно, кафето може да намали риска от рак на черния дроб, ендометриума на матката и колоректален рак. (Доказано е също, че кафето предпазва черния дроб от заболявания като мастна чернодробна болест и хепатит.)

Ракът е един от най-известните убийци в света, но пиенето на кафе може просто да помогне за предотвратяването му. Изследванията обаче все още са доста разнообразни и все още не е възможно да се направят окончателни изявления за връзката между кафето и рака. Една от причините за това е, че например хората, които пушат и развиват рак на белия дроб, също вероятно ще пият кафе.

Кафето понякога се съобщава като канцероген, но Световната здравна организация (СЗО) не класифицира кафето като канцероген. Това означава, че няма доказателства, че кафето причинява рак. Тъй като толкова много хора пият кафе, а ракът е толкова разпространено заболяване, заключенията за връзката между двамата все още не са окончателни.

Може да се бори с депресията

Депресията е заболяване, което може да се прояви по различни начини и може да засегне хората различно. Но проучване на жени, които пият четири или повече чаши кафе на ден, показва, че пиенето на кафе може да намали шансовете за развитие на депресия с до 20%.

Страхотен източник на антиоксиданти

Удивително е, че много хора получават по-голямата част от антиоксидантите си от пиенето на кафе. Това не е непременно нещо добро. Пиенето на кафе е един от начините да увеличите приема на антиоксиданти, но не трябва да е единственият, нито основният начин. Това е така, защото кафето не съдържа всички антиоксиданти, от които се нуждаете.

Най-добрият начин за консумация на антиоксиданти е чрез яденето на различни плодове и зеленчуци. Както знаем, плодовете и зеленчуците трябва да са голяма част от вашата диета. Така че, докато кафето може да ви помогне да добавите някои антиоксиданти към вашата диета, това не означава, че трябва да намалите консумацията на плодове и зеленчуци.

Колко кафе е твърде много?

Пиенето на кафе има някои отлични ползи за здравето и не трябва да се изключва изцяло от вашата диета. Но все пак трябва да се консумира умерено. Пиенето на твърде много кафе може да има отрицателни последици. Не е добра идея да приемате повече от 400 mg кофеин на ден. Това се равнява на около четири чаши кафе всеки ден. Повече от това от време на време няма да има пагубни дългосрочни ефекти. Така че едно учене или работа през цялата нощ понякога може да е добре. Но не е добра идея да правите това редовно.

Излишните количества могат да причинят безсъние

Един от основните ефекти от пиенето на твърде много кафе е липсата на сън. Кафето ви дава енергия, както физически, така и психически, което може да ви държи будни. Това е особено вярно, ако пиете кафе късно вечер. Като правило се опитвайте да ограничите приема на кофеин след около 16:00 часа. Ако работите 9-5 работа, опитайте се да спрете да пиете кафе, след като приключите с работата.

Ако работите на работа с различни часове или работни нощи, това може да бъде по-трудно. Пиенето на много кафе (или енергийни напитки с кофеин) е обичайно за хора, които работят на дълги смени или работят през нощта. Но все пак е добра идея да ограничите приема на кофеин. Опитайте се да черпите енергията си и от други неща. Питейната вода може да окаже огромно влияние върху енергийните ви нива, както и яденето на храна.

Ако усещате изоставане в енергията по време на смяната си, добре е да изпиете чаша кафе. Но ако вече сте пили кафе преди около час, тогава може да е добра идея да опитате нещо друго. Изпийте чаша вода или яжте нещо с високо съдържание на захар или въглехидрати. Това също може да ви даде повече енергия за по-дълги периоди от време.

Трябва ли да пиете кафе, когато сте бременна?

Има много неща, които трябва да избягвате, когато сте бременна, като кафето е едно от тях. Някои твърдят, че пиенето на малко количество кафе не е лошо. Точно както пиенето на малко количество алкохол няма да е лошо. Но най-добре е да го избягвате за всеки случай. Мненията и доказателствата за това какво трябва и какво не трябва да ядете и пиете, когато сте бременна, изглежда се променят на всеки няколко години. Но консумацията на нещо, което може да има толкова драматичен ефект като кафето, не е най-добрата идея.

През 2020 г. СЗО заяви, че никакво количество кофеин не е безопасно за бременни хора. Понастоящем насоките в Обединеното кралство, САЩ и ЕС съветват бременните да консумират не повече от две чаши кафе на ден. Въпреки това, СЗО вече признава проучвания, които предполагат, че пиенето на кафе увеличава риска от спонтанен аборт, мъртво раждане, детска левкемия, ниско тегло при раждане и детско затлъстяване.

Така че съветите варират доста. Това означава, че изборът дали да пие кафе зависи от бременната. Бременността е невероятно изморително време, така че е разбираемо защо хората искат да пият кафе. Но, ако е възможно, най-добре е да намерите други начини да увеличите енергията си по време на бременност.

Трябва ли децата да пият кафе?

По правило децата не трябва да пият кафе. Няма реална причина защо е така. Както е описано по-горе, кафето има широк спектър от ползи за здравето. Но има доста голям шанс децата да започнат да пият кафе, когато пораснат, така че ползите ще започнат да се осъзнават тогава.

Децата вече имат много високи енергийни нива, така че определено не се нуждаят от кафе, за да се поддържат. Ако детето ви изглежда прекалено уморено и летаргично, може да има конкретна причина. Това може да е медицински проблем или те могат да бъдат претоварени с училищна работа или друг проблем. Най-добре е да проучите това, преди да позволите на детето си да пие кафе.

Американската асоциация по педиатрия (AAP) не препоръчва родителите да позволяват на децата си да пият кафе. В Канада се препоръчва децата на възраст между 4 и 6 години да пият не повече от половин чаша кафе на ден. Тази препоръка се увеличава малко на всеки две години.

При подрастващите препоръките са различни. Кофеинът трябва да бъде ограничен, но позволяването на тийнейджър да пие чаша кафе всеки ден няма да навреди. Те не трябва да бъдат насърчавани да пият прекомерно кафе, но е много вероятно да са уморени от училищна работа, стрес и общия изморителен процес на пубертета.

Позволяването на детето ви да пие кафе може да бъде начин да го предпазите от пиене на енергийни напитки. Енергийните напитки съдържат огромни количества кофеин и все повече се консумират от младите тийнейджъри. Младите тийнейджъри, които пият енергийни напитки, се превърнаха в такъв проблем, че Обединеното кралство постави възрастово ограничение за енергийните напитки, което забранява продажбата на лица под 16-годишна възраст.

Да направим кафето по-здравословно

Както е показано подробно по-горе, кафето има някои невероятни ползи за здравето. Но много хора променят кафето си по такъв начин, че може да има отрицателни ползи за здравето. Това включва предимно добавяне на големи количества захар, сиропи и мляко.

Ако редовно пиете кафе и искате да го направите още по-здравословно, ето няколко прости промени, които можете да направите.

Не добавяйте захар или сироп

Това е един от най-простите начини да направите кафето си по-здравословно. Особено ако често добавяте рафинирана захар или сироп към кафето си. Ароматизираните сиропи са много популярно допълнение към кафето, особено за тези, които се наслаждават на енергийния тласък, но не и на вкуса.

За захарта опитайте да преминете към мед или агаве. Това все още са захари и ще добавят сладост към вашето кафе. Но те са много по-здравословни форми на захар.

За сиропи опитайте някои алтернативи без захар или добавете истинските съставки, с които са овкусени сиропите. Това ще осигури много по-естествен и по-вкусен вкус, както и ще намали количеството захар във вашето кафе. Тъй като сиропите са почти изцяло направени от захар.

Опитайте се да не пиете кафе вечер

Както бе споменато по-горе, пиенето на твърде много кафе може да попречи на съня ви. Опитайте се да избягвате да пиете кафе преди лягане, тъй като това определено няма да ви помогне да се унесете. Ако обичате да пиете топла напитка преди лягане, опитайте нещо, което ще ви помогне да спите по-добре. Това може да бъде чаша какао или чай от лавандула. Опитайте се да избягвате чайове с кофеин, като зелен чай или английски чай за закуска.

Пийте органично, качествено кафе

Ако редовно пиете разтворимо кафе, тогава преминаването към нещо по-свежо е страхотна идея. Това е особено вярно, ако преминете към био кафе. Органичните храни не съдържат пестициди, така че са по-добри за вашето здраве и за планетата.

За да използвате този вид кафе, ще ви трябва френска преса или кафемашина. Кафемашините могат да бъдат доста скъпи, но в дългосрочен план ще си заслужават. Ако ви харесва идеята да пиете прясно кафе, можете дори да инвестирате в кафемелачка. Това ще направи възможно най-прясното кафе. Можете да намерите много различни видове кафе машини, които имат прикачени кафемелачки.

Добавете канела

Канелата често се използва за овкусяване на кафе, особено през есента и зимата. (Латето с подправки с тиква има много канела в тях.) Но канелата всъщност има някои отлични ползи за здравето. Ако установите, че обичайното ви сутрешно кафе не го прави, добавете малко канела, преди да добавите още кафе. Канелата може да ви даде допълнителен тласък на енергия, без да увеличава приема на кофеин.

Друга прилика с кафето е, че канелата съдържа антиоксиданти. Така че добавянето на малко канела към кафето ви ще увеличи броя на антиоксидантите, които консумирате. Но, както бе споменато по-горе, вашият основен източник на антиоксиданти все още трябва да са плодовете и зеленчуците.

Добавянето на канела към кафето ви може да бъде малко трудно. Това е така, защото няма да се разтвори в горещото кафе, а вместо това ще стане песъчливо и обикновено потъва на дъното. Един от начините да добавите канела към кафето е през филтъра. Вместо да смесвате лъжица в свареното кафе, добавете го с утайката от кафе. Водата ще премине през кафето и канелата. Това по същество ще направи комбинирана напитка от кафе и канела, която ще бъде много по-приятна.

Преминете към млека на растителна основа

Както бе споменато по-горе, изрязването на млечни продукти от вашата диета е чудесно както за вас, така и за околната среда. Но премахването на млечното мляко не означава, че трябва да пиете черно кафе или еспресо. Растителните млека са чудесен начин да направите вкуса на кафето много по-мек и по-приятен.

Въпреки че преди беше трудно да се намерят млека на растителна основа (въпреки че соевото мляко съществува от дълго време), известността на веганството накара броя им да скочи до небето. Налични са огромен брой млека на растителна основа като овесено мляко, кокосово мляко, соево мляко, мляко от кашу, бадемово мляко, мляко с грахов протеин и оризово мляко.

Всички тези млека имат различни вкусове и консистенции, така че си струва да изпробвате няколко различни варианта. За пенливи кафе, овесеното мляко е най-добрият вариант. Много е гъст и кремообразен, но обикновено можете да намерите обезмаслени и полуобезмаслени варианти, които са по-тънки. Или дори можете да направите своя собствена. И не се притеснявайте, овесеното мляко няма вкус на овес.

Добавете какао

Не ви казваме да разтопите бонбони в сутрешното си кафе. Но добавянето на какао на прах към кафе е чудесен начин да придадете на кафето си допълнителни ползи за здравето. Проучванията показват, че неподсладеното какао на прах и черният шоколад могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и дори могат да имат свойства за защита от рак.

Добавянето на какао към вашата диета може да бъде толкова лесно, колкото да разтопите в малко черен шоколад. Или ако нямате време за това, разбъркайте малко какао на прах. Просто не забравяйте да проверите отново какъв вид какао на прах използвате. Придържайте се към нещо неподсладено, за да сте сигурни, че в него няма рафинирана захар или изкуствени подсладители. Това включва прахове, които са предназначени да се използват за приготвяне на незабавен горещ шоколад. Вижте пътеката за печене или здравословна храна за какао на прах.

Ако шоколадът или какаото на прах са твърде горчиви за вас, винаги можете да добавите малко мед или агаве след това, за да го балансирате. Това е много по-добър вариант, тъй като вие ще контролирате колко захар консумирате.

Един от най-добрите начини да добавите какао към кафето е да направите пенлива мока. Ако имате уред за задушаване на мляко или ръчна пръчка за пяна, изсипете малко мляко в чаша и добавете една чаена лъжичка какао на прах. Какаото на прах има много силен вкус, така че не е по вкуса на всеки, но можете да добавите колкото искате. След това разпенете млякото и какаото на прах заедно. Вече имате здравословно шоколадово мляко, което можете да добавите към кафето си!

Не пийте на празен стомах

Ако първо изпиете кафето си сутрин, това може да е малко трудно. Но най-добре е да избягвате да пиете кафе на празен стомах. Това е по няколко различни причини. Едната се дължи на киселинността на кафето. Тъй като кафето е доста кисело, пиенето на кафе на празен стомах, особено черно кафе, може да раздразни и увреди стомашната лигавица.

Пиенето на кафе на празен стомах също може да ви накара да се почувствате гадене и нервни. Без храна в стомаха, мозъкът ви ще се бори да произвежда серотонин. Серотонинът е хормонът, който регулира настроението. Когато пиете кафе на празен стомах, можете да станете по-тревожни и стресирани. Това ще предизвика чувство на гадене и ще ви направи още по-изнервени, отколкото чаша кафе обикновено.

Както при всяка храна или напитка, които ще окажат влияние върху вашето настроение или енергийни нива, най-добре е първо да хапнете нещо. Яденето на храна ще помогне за балансиране на стреса и тревожността, причинени от работата на мозъка ви по-бързо.

РЕЗЮМЕ

Като цяло кафето има огромен набор от ползи за здравето. Така че, ако обмисляте да го изключите изцяло от диетата си, няма реална нужда. Въпреки това, както при всяка храна или напитка, най-добре е да консумирате кафе в умерени количества. Пиенето на повече от четири или пет чаши кафе на ден не е добро за вас и много вероятно ще попречи на съня ви. Кафето също може да ви накара да се нуждаете от тоалетната много повече, така че определено трябва да имате предвид.

Въпреки че кафето има ползи за здравето и съдържа основни хранителни вещества, то не може да се използва като заместител на други групи храни. Все пак трябва редовно да консумирате плодове и зеленчуци за антиоксиданти и фибри.

Една от грешките, които хората често правят, е да пият много кафе и да забравят за водата. Затова се уверете, че все още получавате добър баланс между количеството прясна вода, което пиете, и други напитки.

В заключение, кафето е страхотно. Полезно е за мозъка, тялото и енергийните ви нива. Но, както с всичко друго, опитайте се да го консумирате умерено.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here