Силикагел – неизвестни приложения

3039

Едва ли има човек, който да не е виждал малките торбички със странно вещество, които задължително се намират в кутиите за обувки, куфари и чанти, при продажбата им. Това всъщност е силикагел (silica gel), чиято единствена цел е да предпазва продуктите от влага, чрез способността си да абсорбира водните пари от въздуха.

Факти за силикагела

Силикагелът е форма на силициевия диоксид, анхидрид на силициевата киселина. Колкото и да е странно, първото споменаване на силикагела е от далечната 1640 г. (според изследване на Maryann Feldman и Pierre Desrochers от 2003 г. – Research Universities and Local Economic Development: Lessons from the History of the Johns Hopkins University“), а още през Първата световна война се е използвал за абсорбиране на пари и газове в контейнерите на противогазните маски.

В наши дни, както споменахме в началото на материала, сме свикнали да виждаме опаковки силикагел в кутиите на продукти, които биха могли да бъдат повредени от прекомерна влага – обувки, чанти, куфари, електроника, метални предмети, податливи на ръжда и др. През последните години силикагел се ползва често и в котешките тоалетни, отново заради значителната му способност да поглъща влагата.

Важно е да се отбележи, че силикагелът е незапалим и също така не е токсичен.

Поради специфичните си характеристики, порестата си структура и голямата вътрешна повърхност силикагелът може да поглъща влага до 40% от теглото си, което е завидно постижение и обуславя честата му употреба за предпазване на стоките от влагата.

Какво се случва, ако погълнем силикагел?

Най-краткият отговор е – НИЩО.

Въпреки предупредителните надписи върху торбичките със силикагел, които алармират, че това не е храна и не бива да се поглъща, реално „опитването“ на веществото на вкус няма да ни навреди. Основната цел на тези предупреждения е да се минимизира рискът да бъдат погълнати целите торбички, което би могло да доведе до задушаване, а не отравяне заради самия силикагел.

По форумите редовно се срещат ужасени родители с въпроси от типа „Детето глътна топче силикагел, какво да правя?„, „Малкият налапа торбичка силикагел – опасно ли е?„, „Детето разпиля силикагела…“ – на тях ще кажем – НЯМА нищо страшно, спрете паниката. Силикагелът няма да навреди на децата, стига да не ги храните с него.

Ако сме успели да ви убедим в положителните качества на силикагела, следващия път не изхвърляйте малките торбички от кутията на новите си обувки, а ги използвайте по

Предназначение на силикагел

Ето и няколко идеи, които ще ви помогнат в ежедневието и ще ви спасят от неприятни емоции, свързани с влагата.

В спортния сак

Може да използвате торбичките силикагел за поглъщане на влагата, която неминуемо се събира в чантата, с която ходите на фитнес. Това ще ограничи появата на бактерии и съпътстващата неприятна миризма.

В кутията с инструмети

Няколко пакетчета силикагел в домашната ви кутия с инструменти ще ги предпази от ръждясване, а клещите ви ще се движат свободно следващия път, когато ги извадите.

В банята

Досещате ли се къде има най-много влага в една къща?

Естествено в банята. Ако желаете да подпомогнете вентилатора си в трудната борба с водата, оставете няколко пакета силикагел в шкафовете с хавлии и кърпи, за да ги поддържате максимално сухи.

Спасяване на GSM

Колкото и да се стараем да избегнем намокрянето на телефона си, понякога и това се случва. Алтернатива на известното „лечение“ в купа с ориз е да оставим телефона в кутия с торбички силикагел – действа безотказно.

Предпазване на спомените

В ерата на цифровата фотография много хора позабравят старите снимки, но те са нашите спомени и следва да се грижим подобаващо за тях. Малко силикагел в албума или шкафа ще им гарантира дълготрайно безпроблемно съхранения, защото и техния голям враг отново е влагата.

За чисти прозорци в колата

На всички шофьори понякога се случва да трият замъглено от влага стъкло и да се ядосват на влажното време. Няколко пакетчета силикагел под стъклото биха могли да ни помогнат в борбата с кондензиращите прозорци.

Ако вече сте убедени в качествата на силикагел, и имате нужда в бизнеса или у дома от този влагоабсорбиращ продукт, разгледайте сайта на Brain4Business, основен вносител на продукти за защита от влагата. Там може да намерите влагоабсорбиращи продукти на конкурентни цени, както и да се консултирате по всякакви въпроси свързани с опаковането, транспортирането и съхранението на стоки.

ВАШЕТО МНЕНИЕ