Силикагел – неизвестни приложения

Едва ли има човек, който да не е виждал малките торбички със странно вещество, които задължително се намират в кутиите за обувки, куфари и чанти, при продажбата им. Това всъщност е силикагел (silica gel), чиято единствена цел е да предпазва продуктите от влага, чрез способността си да абсорбира водните пари от въздуха.

Факти за силикагела

Силикагелът е форма на силициевия диоксид, анхидрид на силициевата киселина. Колкото и да е странно, първото споменаване на силикагела е от далечната 1640 г. (според изследване на Maryann Feldman и Pierre Desrochers от 2003 г. – Research Universities and Local Economic Development: Lessons from the History of the Johns Hopkins University“), а още през Първата световна война се е използвал за абсорбиране на пари и газове в контейнерите на противогазните маски.

В наши дни, както споменахме в началото на материала, сме свикнали да виждаме опаковки силикагел в кутиите на продукти, които биха могли да бъдат повредени от прекомерна влага – обувки, чанти, куфари, електроника, метални предмети, податливи на ръжда и др.

През последните години силикагел се ползва често и в котешките тоалетни, отново заради значителната му способност да поглъща влагата.

Важно е да се отбележи, че силикагелът е незапалим и също така не е токсичен.

Поради специфичните си характеристики, порестата си структура и голямата вътрешна повърхност силикагелът може да поглъща влага до 40% от теглото си, което е завидно постижение и обуславя честата му употреба за предпазване на стоките от влагата.

Какво се случва, ако погълнем силикагел?

Най-краткият отговор е – НИЩО.

Въпреки предупредителните надписи върху торбичките със силикагел, които алармират, че това не е храна и не бива да се поглъща, реално „опитването“ на веществото на вкус няма да ни навреди. Основната цел на тези предупреждения е да се минимизира рискът да бъдат погълнати целите торбички, което би могло да доведе до задушаване, а не отравяне заради самия силикагел.

По форумите редовно се срещат ужасени родители с въпроси от типа „Детето глътна топче силикагел, какво да правя?„, „Малкият налапа торбичка силикагел – опасно ли е?„, „Детето разпиля силикагела…“ – на тях ще кажем – НЯМА нищо страшно, спрете паниката. Силикагелът няма да навреди на децата, стига да не ги храните с него.

Силика гел - не е опасен, нито вреден
Наистина картинките по торбичките със силика гел изглеждат страшни, но това не бива да ви притеснява толкова, стига да знаете как да го ползвате

Ако сме успели да ви убедим в положителните качества на силикагела, следващия път не изхвърляйте малките торбички от кутията на новите си обувки, а ги използвайте по

Предназначение на силикагел

Ето и няколко идеи, които ще ви помогнат в ежедневието и ще ви спасят от неприятни емоции, свързани с влагата.

В спортния сак

Може да използвате торбичките силикагел за поглъщане на влагата, която неминуемо се събира в чантата, с която ходите на фитнес. Това ще ограничи появата на бактерии и съпътстващата неприятна миризма.

В кутията с инструмети

Няколко пакетчета силикагел в домашната ви кутия с инструменти ще ги предпази от ръждясване, а клещите ви ще се движат свободно следващия път, когато ги извадите.

В банята

Досещате ли се къде има най-много влага в една къща?

Естествено в банята. Ако желаете да подпомогнете вентилатора си в трудната борба с водата, оставете няколко пакета силикагел в шкафовете с хавлии и кърпи, за да ги поддържате максимално сухи. Ако това не помогне – изберете влагоабсорбатор на ток.

Спасяване на GSM

Колкото и да се стараем да избегнем намокрянето на телефона си, понякога и това се случва. Алтернатива на известното „лечение“ в купа с ориз е да оставим телефона в кутия с торбички силикагел – действа безотказно.

Предпазване на спомените

В ерата на цифровата фотография много хора позабравят старите снимки, но те са нашите спомени и следва да се грижим подобаващо за тях.

Малко силикагел в албума или шкафа ще им гарантира дълготрайно безпроблемно съхранения, защото и техния голям враг отново е влагата.

За чисти прозорци в колата

На всички шофьори понякога се случва да трият замъглено от влага стъкло и да се ядосват на влажното време. Няколко пакетчета силикагел под стъклото биха могли да ни помогнат в борбата с кондензиращите прозорци.

Ако вече сте убедени в качествата на силикагел, и имате нужда в бизнеса или у дома от този влагоабсорбиращ продукт, разгледайте сайта на Brain4Business, основен вносител на продукти за защита от влагата. Там може да намерите влагоабсорбиращи продукти на конкурентни цени, както и да се консултирате по всякакви въпроси свързани с опаковането, транспортирането и съхранението на стоки.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here