Диетата „разбито сърце“

458
Несподелена любов отслабване

Може би рядко се замисляме, но храната ни дава много повече от това просто да задоволява енергийните ни нужди. Ние имаме емоционална и психологическа връзка с това, което избираме да сложим в чинията си или да сипем в чашата си.

Храната по някакъв особен начин символизира сигурност още от най-ранна детска възраст, за това много често в моменти на силен стрес ние импусилво посягаме именно към нея, тя се оказва своебразен вид подкрепа. Редица проучвания показват, че хапването на определени неща провокира различни химични реакции, които на свой ред ни карат да се чувстваме по определен начин.

От друга страна, нашето настроение също може да повлияе на хранителните ни навици – какво ядем, колко и най-вече на апетита ни. Много често някаква емоционална травма може да провокира засилване на апетита, като средство за справяне с напрежението, но не липсват и случаи, при които някои хора реагират на този стрес със загуба на апетит и желание да се хранят – това всъщност е и началото по спиралата надолу за много жени или т.нар. диета „разбито сърце“.

За разлика от другите диети, тази не изисква почти никакви усилия от сорта на броене на калории и заместване на храни, защото при нея буквално се гладува. Една от причините жените да бъдат по-податливи към този режим на хранене е това, че те имат по-спeциална връзка с храната. Нежният пол е склонен да я асоциира с наказание или награда, за това когато не се чувстваме достойни и уверени сме по-склонни да се откажем от храната и да подложим тялото си на лишения, нездравословни при всички случаи.

Загубата на тегло същото така е начин да накажем мъжът, който ни е наранил, като му покажем колко много болка таим вътре в себе си и какво всъщност ни е причинил. Гладуването е само външният израз на това, което се случва дълбоко в психиката на жената. Част от горчивият коктейл на отвращение, срам, унижение… Много по-склонни сме да се обърнем и да търсим недостатъците вътре в себе си, отколкото в човека, който ни е наранил.

Всъщност именно това е диетата, в резултат на която богинята с перфектно тяло от екрана Деми Мур сега изглежда тъжна, ектремно слаба и уморена. След разкритията за забежките на Аштън с тотално безизвестна блондинка точно в деня на тяхната 6-та годишнина от сватбата, започна тоталното преобразяване на актрисата. Тя сякаш се превърна в ходеща реклама на своето страдание – накърнено достойнство и самочувствие, самоунищожителен отказ от храна.

Шамарът за Деми е още по-голям, тъй като след женитбата с Аштън тя полагаше неимоверни усилия да изглежда перфектно (подложи се на редица пластики, дълги часове във фитнеса, диети) и да компенсира 15-годишната разлика във възрастта им. Със сигурност Къчър виждайки Деми в момента осъзнава какво е причинил на жената, която обича или е обичал, но молбата за развод вече е депозирана и на двамата им предстои битка в съда за подялбата на общото им състояние, което възлиза на над 290 млн. долара.

Деми не е единственият звезден пример, който се подложи на тази екстремна диета. Черил Коул отслабна драстично, след като разбра за поредна изневяра на своя съпруг – футболиста Ашли Коул, но в крайна сметка намери сили да сложи край на този брак и да възвърне здравословното си тегло.

Добрата новина е, че подобно на всички диети и тази на разбитото сърце не може да трае дълго, с тази разлика, че след като сложим край на тази диета, ние наистина се чувстваме страхотно. Не само нашият апетит за храна се връща, но и този да грабим с пълни шепи от живота.

Обичам да пиша на семейни теми, всичко свързано със семейството и децата ме вълнува и интересува. И естествено, като всяка дама, понякога залитам на шопинг тематика :).

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here