Как да създадем перфектния домашен офис

домашен офис

Покрай пандемията от Ковид 19 и извънредното положение, по един или друг начин всички оценихме предимствата и недостатъците на работата от дома. Новите условия вдъхновиха интериорните дизайнери и ги мотивираха да проектират перфектния домашен офис, в който хората могат свободно да работят от домовете си. Нека разгледаме техните творчески идеи по-отблизо и да се възползваме от тях.

Всеки, който работи от вкъщи, знае колко трудно е понякога да се организира и да изгради точен график. В същото време, добре проектираната работна зона е в състояние донякъде да се справи с този проблем – според психолозите, удобното работно място допринася за висока професионална производителност и като цяло повишава дисциплината.

Когато се декорира домашен офис, трябва да обърнете внимание не само на обема на пространството, но и предназначението на зоните, осветеността им и цветовата палитра. Също така е важно да се съсредоточите върху спецификата на работата, която ще работите от вкъщи.

Например, ако сте програмист или счетоводител, изискванията за домашния офис ще са едни, а ако работите като дизайнер или шивач – съвсем други. Някои ще се нуждаят от по-голяма маса, за други професии е достатъчен и само един пуф или кресло.

Съществуват обаче редица правила, които са универсални.

Къде да поместим домашния офис?

В хола или всекидневната

Често пъти холът или всекидневната се възприема като най-подходящото помещение за оформяне на работен кът. Това е така, защото то е по-голямо и също така хората не го асоциират толкова много с почивка, колкото това се случва с други стаи от дома като спалнята, например. работен кът в хола

След като сте избрали подходящото помещение за оформяне на работния кът, следва да се решат и други важни проблеми. Един от тях е къде ще съхранявате работните принадлежности. Ако шкафовете вече са пълни с други неща, а няма място да се поставят нови, то вградените и окачени рафтове могат да ви послужат идеално за удобен начин да съхранявате всички аксесоари, които са ви необходими в процеса на работа. Могат да се използват и преносими системи за съхранение, стилни чекмеджета или дори кутии: те са по-мобилни и в случай на необходимост са по-лесни за премахване.

Когато проектирате офис зоната, внимавайте и за центъра на пространството. Не е необходимо да поставяте работния плот в ъгъла – ако в стаята няма други високи хоризонтални повърхности, плотът на масата ще измести „центъра на тежестта“ към себе си и пространството ще бъде визуално дезорганизирано.

В килера – едно доста подценявано пространство

Дизайнерите предлагат една много креативна идея – домашен офис в килера. Дори и да ви звучи малко странно, истината е, че от това помещение може да излезе много стилно, оригинално и ергономично пространство за работа от дома.

Огромните вградени гардероби, включително и всички рафтове, релси и крепежни елементи, ви позволяват самостоятелно да моделирате конструкцията. Следователно, винаги можете да оставите свободна ниша някъде, където да се поместят маса, компютър и книги.

Ето защо, на домашният офис в килера следва да се гледа като на едно много практично решение. А и тъй като помещението е малко, можете много лесно да го организирате във всеки един любим стил. Не забравяйте само да допълните с още осветителни тела, тъй като обикновено осветлението в килера не е от най-добрите.

Можете да заложите на преносимите LED лампи, които са много удобни.

В спалнята – две възможности за организиране на домашен офис

В това помещение опциите са две. Ако имате двуетажно легло, можете да поместите офиса в нишата под горното легло – работната зона ще се впише идеално там.работно място в спалнята

Друга възможност е да поставите ъглово или обикновено бюро там, където пространството позволява. Домашен офис в спалнята не е много препоръчителен от гледна точка на това, че точно в тази стая човек е свикнал да почива и подсъзнателно се настройва на подобна вълна, още влизайки в нея.

Но, разбира се, подобни асоциации изобщо не влияят на някои хора, а и когато нямате друг избор, ще трябва да се примирите и с този вариант.

В кухнята

Кухненската зона също е добра за организиране на домашен офис и дори и ако говорим за студио-апартамент. В този случай обаче при проектирането е добре предварително да се има предвид възможността кухнята да се използва не само като място за готвене.

Дизайнерите съветват, ако можете, да предвидите достатъчно широк и в същото време сгъваем бар плот. Барът е многофункционален елемент, който с леко движение на ръката се превръща от работна маса в маса за хранене. Същевременно, мивката следва е разположена възможно най-далеч от работното място.

В коридора

Ако имате свободно място в коридора, където да поставите бюро, можете да организирате там чудесен домашен офис. Понякога подходяща зона се намира зад вратата на една от стаите или в ниши от демонтирани шкафове за съхранение.

Обикновено никой не се задържа в коридора за дълго време, затова най-вероятно няма да ви безпокоят. Основното нещо при организирането на офис зона тук е достатъчно количество светлина, звукоизолация и чистота.

Ето кога коридорът не е подходящ за работа:

  • Ако се намирате близо до врата, особено ако става въпрос за баня или тоалетна – ще има влага и ще ви безпокоят непрестанно.
  • Ако входната врата вибрира дори при минимално движение на въздуха – това може да е особено разсейващо.
  • Ако няма достатъчно светлина – това се свързва не само с липса на комфорт, но е и вредно за зрението. Изберете правилното осветление, като може да използвате комплект от няколко лампи – една подова лампа, комбинирана със стенни. За работа в лошо осветени помещения на апартамента има и практични, преносими LED лампи.

На балкона

бюро и компютър на балконаНяма по-добра идея за изграждане на летен домашен офис от балкона на жилището. Слънцето грее, зеленината радва окото, а и можете да чуете шума на улицата, пеенето на птиците и да се наслаждавате на гледката на градския пейзаж.

Не забравяйте обаче, че този тип работно място не е подходящо за всички хора.

На пръв поглед изглежда като перфектно решение за тези, които практикуват творчески професии, но точно там е голямата грешка. Психолозите препоръчват на креативните хора да работят на по-структурирано и дисциплинирано място.

Ето защо, ако не е възможно да се създаде такова пространство на балкона, по-добре е да се откажете от идеята и да посещавате тази зона само в кафе-паузата.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here