Как да създадем месечен бюджет

Създаване на месечен бюджет

Поставянето на месечен бюджет е най-добрият начин да контролирате разходите си и да се приближавате все повече към финансовите си цели. В действителност никой не иска да прекара остатъка от живота си, живеейки ден за ден.

За да се отдалечите от този навик, трябва да имате дисциплина и решителност, докато свикнете – след това всичко става навик, като втора природа, и ще се чувствате много по-добре с месечното си бюджетиране.

Ако ви плащат веднъж месечно, тогава месечният бюджет е още по-критичен, дори ако плащате всичките си сметки в началото на месеца, можете ли честно да кажете, че никога не се оказвате без парикъм края на месеца?

За щастие това е изцяло във вашите ръце и можете да започнете да правите промяната още днес.

Най-важното за създаването на месечен бюджет

Първата и най-важна стъпка към създаването на месечния бюджет е да изчислите основния си доход всеки месец – няма значение дали е от работа на пълен или непълен работен ден, хонорар или всеки друг източник на редовен паричен поток. Нещата, които не трябва да включвате тук, са:

Причината е, че трябва да знаете абсолютния минимален размер на дохода, който ще постигате всеки месец, с което ще избегнете риска да си определите нереалистичен (или ненадежден) месечен бюджет.

След като направите това, първо си платете!

Ние обсъждаме това по-подробно в нашия последен поста за „Основните финансови принципи, които всеки трябва да знае“, но общата идея е, преди да платите за каквото и да е, трябва незабавно да отделите процент от нетния си доход и да използвате тези средства за инвестициите си. Подобно на бюджетирането, заделянето на пари всеки месец за инвестиции в крайна сметка ще стане втора природа.

Изчислете и платете сметките си

В този момент трябва да изчислите всичките си сметки (да, включително членството ви във фитнеса и абонамента за това Netflix, който напоследък нямате време да гледате) до стотинка и след това да ги сумирате. Електронните таблици са ваш приятел. Като алтернатива има много иновативни компании, които предлагат приложения за водене на бюджет напълно безплатно.

Следваща спирка, платете всичките си сметки, останали за месеца, за да не се изкушите да се възползвате от средствата, запазени за тях по-късно. Може да го правите и ръчно, но един обикновен и в същото време ефективен начин да улесните това е да настроите автоматични плащания.

Повечето компании всъщност предпочитат това и ползата за вас е, че премахва възможността да забравите да извършите плащанията си, особено ако пътувате в чужбина по това време или сте заети другаде.

Разделете парите си за остатъка от месеца

Досега сте платили себе си и всичките си сметки.

Хубаво!

Сега трябва да разделите оставащите си средства на седмица за неща като храна, забавления и социални контакти. Тук предполагаме, че имате създаден спешен фонд за големи неочаквани разходи, които могат да възникнат преди следващия ден за заплати.

Пари срещу карта

Така че сте разделили средствата си за остатъка от месеца, как ще се уверите, че се придържате към него?

Това работи по различен начин за всички. Някои предпочитат да разполагат с пари в брой и да ги разделят по равно за всяка седмица, други са по-трудни за управление по този начин. Намерете какво работи за вас, като тествате и двете опции.

Спазвайте плана си!

Ако можете да се придържате към това за поне 3 месеца и да се уверите, че месечният Ви бюджет е точен, ще намерите следващите месеци далеч по-лесни за финансово управление. След това дори няма да си спомняте времето, когато не сте имали месечен бюджет.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here