Орторексия – мания за здравословно хранене

786
Здравословна храна

Според специалисти съществува риск манията за здравословно хранене може да доведе до психически стрес.

Орторексията е наименованието на психично разтройство или вманиячаване по здравословното хранене, което обаче не е официално прието.

Здравословното хранене е важно и полезно, но при придържане до крайност може да доведе до изменения в психиката, категорични са експерти.

Орторексия, анорексия, булимия

Разликата между орторексията и хранителните разстройства като анорексия и булимия е, че при нея вниманието се фокусира изцяло върху качеството на храната. Хората, страдащи от тази болест не се впечатляват от калориите и излишните килограми, интересуват се единствено дали това, което консумират е здравословно и полезно за организма.

Преди да закупят дадени хранителни продукти, те четат обстойно и с подробности етикетите им, като най-спокойно могат да правят това по 3-4 часа на ден.

Здравословно хранене

Орторексиците избягват консумацията на хранителни продукти, които съдържат изкуствени оцветители, допълнително добавени количества сол, захар, ароматизатори и други. Те мият плодовете и зеленчуците по няколко пъти, тъй като си мислят, че ще отстранят всички бактерии и паразити по този начин.

Специалистите обръщат специално внимание и казват, че подобни навици насочват за предразположеност към психически разстройства и социално изолиране. Орторексията може да доведе до депресия, ниско самочувствие или мания за перфекционизъм.

Състоянието е подобно на обсесивно-компулсивното разстройство. Разликата се крие в това, че тук фокусът е съсредоточен изцяло върху качеството на хранителните продукти.

При родителите манията по здравословното хранене може да навреди на правилното развитие и здравето на детето. Здравословното хранене е полезно, но не трябва да се превръща в мания, напомнят експерти.

Как да разубедим орторексика?

  • Дори изцяло да започнем да се храним здравословно, това няма да ни спаси от другите вредни фактори на околната среда. Екологичното замърсяване в големите градове е такова голямо, че на този фон стремежът ни към чиста и качествена храна просто изглежда смешен.
  • Как може да се различи месото и млякото на животно, хранено високо в планината или пасло край магистралата? От това постоянното подозрение се възползват най-много недобросъвестни производители, които ни пробутват каквото си искат под името „еко“. Това разбира се в никакъв случай не значи, че трябва да се отбягват магазините за диетични храни и екопродукти, само да не се изпада във фанатизъм.
  • Ако в екстремна ситуация на орторексика му се наложи да яде „нечисти“ продукти, какво ще последва? Когато даден организъм е държан дълго време на определени храни, то тогава той трудно възприема новите.
  • Въпреки всичко трябва да се щадят околните. Да се храним в компанията на маниак на тема качествена храна, е огромно изпитание, което не всеки може да понесе. Особено много страдат мъжете. Нито един от тях не може дълго да издържи разговор за храна, в който се използват само думи, като „полезно“, „калории“ и други диетологични термини, които им действат особено потискащо.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here